Γαλλικές εκλογές: Το ‘παράσιτο’, το ‘βρέφος Ολάντ’ και η νίκη του λαϊκισμού

Γαλλικές εκλογές: Το ‘παράσιτο’, το ‘βρέφος Ολάντ’ και η νίκη του λαϊκισμού
French presidential election candidate for the far-right Front National party, Marine Le Pen, left, and French presidential election candidate for the En Marche ! movement, Emmanuel Macron, pose prior to the start of a live broadcast face-to-face televised debate in La Plaine-Saint-Denis, north of Paris, France, Wednesday, May 3, 2017 as part of the second round election campaign. Pro-European progressive Emmanuel Macron and far-right Marine Le Pen are facing off in their only direct debate before Sunday's presidential runoff election. (Eric Feferberg/Pool Photo via AP) AP

Μακρόν και Λε Πεν αναμετρήθηκαν σε ένα τηλεοπτικό debate που κινήθηκε γύρω από πρωτοφανείς επιθέσεις, λαϊκισμό και ελάχιστες προτάσεις (Vids)

Αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και οι δύο υποψήφιοι, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα debate που βρέθηκαν τετ α τετ.

Και οι δύο διεκδίκησαν τον όρο “πατριώτης”, ωστόσο από διαφορετική προσέγγιση ο καθένας. Ο φιλοευρωπαίος Εμανουέλ Μακρόν και η εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν πρότειναν στους Γάλλους ένα εκ διαμέτρου αντίθετο μέλλον, κυρίως ως προς το ευρώ και την Ευρώπη. Κανείς από τους δυο τους πάντως δεν απέφυγε τις επιθέσεις και τις λαϊκίστικες εκφράσεις. Η συζήτηση που κράτησε παραπάνω από δύο ώρες, δεν φαίνεται να διαφώτισε ιδιαιτέρως τους αναποφάσιστους Γάλλους που θα κρίνουν την τελική έκβαση της αναμέτρησης.

Η Μαρίν Λε Πεν επιτέθηκε από τη δική της μεριά για ακόμη μια φορά στην ΕΕ και υποσχέθηκε δημοψήφισμα “τύπου Brexit” αμέσως μετά από μια πιθανή νίκη της.

“Είμαι πολίτης της Ευρώπης. Θέλω να σώσω την Ευρώπη από την ΕΕ που τη σκοτώνει”, είπε χαρακτηριστικά. Για το ευρώ ανέφερε: “Το ευρώ είναι δημιούργημα των τραπεζών. Δεν είναι νόμισμα του λαού. Το Φράγκο είναι το νόμισμα του λαού”. Καυτηρίασε το γεγονός ότι μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών “δεν είναι εκλεγμένοι από τον λαό”.

Παραδέχθηκε ωστόσο πως ένα δημοψήφισμα για “Frexit” θα μπορούσε να προκαλέσει “χάος”. “Δεν το θέλω αυτό, να προκαλέσω χάος. Δεν θέλω να βιαστούμε για κάτι τέτοιο. Μπορεί να γίνει και μετά από 10 μήνες”.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν την τηλεμαχία η ευρωσκεπτικίστρια Λε Πεν είχε αναφέρει στους δημοσιογράφους ότι “θα το κάνει μια χαψιά, το βρέφος Ολάντ”, όπως συνηθίζει να αποκαλεί δημοσίως τον Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια του debate άλλωστε “φόρτωσε” στον Μακρόν τα αρνητικά της κυβέρνησης του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, αποκαλώντας τον “κύριε υπουργέ”. Σημειώνεται πως ο Μακρόν είχε παραμείνει μόλις τέσσερις μήνες στην κυβέρνηση Ολάντ προτού παραιτηθεί για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για τη γαλλική προεδρία.

Από τη δική του μεριά ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε “ανοησίες” τις επιθέσεις Λε Πεν εναντίον της κυβέρνησης Ολάντ, χωρίς η αντίπαλος του να αντιδρά. Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα για έξοδο από το ευρώ, ο κεντρώος υποψήφιος τόνισε πως ένα πιθανό “Frexit” θα εκτόξευε την ανεργία στη χώρα.

Ο ίδιος ο Μακρόν ανέφερε ότι απευθύνεται στους Γάλλους ως “ενήλικες”, ενώ υπογράμμισε ότι η αντίπαλος του δεν έχει δώσει επαρκείς απαντήσεις για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής της καμπάνιας. Για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε πως το όριο θα μείνει στα 62 έτη, ενώ η Λε Πεν ανέφερε ότι θα το μειώσει.

Σημαντικό “αγκάθι” είναι τα εργασιακά, ως προς τα οποία ο Μακρόν τίθεται υπέρ της “ευελιξίας” σχετικά με το ωράριο, κάτι που αποτελεί φυσικά “κόκκινη γραμμή” για τα γαλλικά συνδικάτα. Ο κεντρώος υποψήφιος θέλησε εκ νέου να εμφανιστεί ως εγγυητής σταθερότητας μέσω της διεθνούς συνεργασίας, ακόμη και για τα ζητήματα της μετανάστευσης, κατηγορώντας τη Λε Πεν ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα “παίζοντας το παιχνίδι των τζιχαντιστών”.

Πάντως οι αντεγκλήσεις ήταν συχνές, με τον Μακρόν να αποκαλεί την αντίπαλο του “παράσιτο” και “ψεύτρα” και εκείνη να τον αποκαλεί “φορέα της παγκοσμιοποίησης”. Σε μια απάντηση της, η Λε Πεν χαρακτήρισε ακόμη τον Μακρόν “νέο στην όψη”, αλλά “γέρο” μέσα του.

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε προς τη Λε Πεν: “Εσύ μείνε στην τηλεόραση. Εγώ θέλω να γίνω πρόεδρος αυτής της χώρας”.

Δημοσκόπηση βγάζει νικητή του debate τον Μακρόν

Ο κεντρώος υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την ακροδεξιά αντίπαλό του, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συνολικά, 63% όσων ερωτήθηκαν από την εταιρεία Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό οικονομικών πιο πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου.

Δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο εκλογών (23 Απριλίου) θεώρησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός, στο οποίο επίσης συμφώνησε και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Ζήτημα για τις γαλλικές εκλογές πάντως είναι η αποχή, η οποία για πολλούς ενδέχεται να ωφελήσει την άκρα δεξιά, ενώ εκτιμάται πως θα κινηθεί μεταξύ του 22% και του 28%, ενώ το 18% των ψηφοφόρων που είναι σίγουροι ή σχεδόν σίγουροι ότι θα ψηφίσουν είναι αναποφάσιστοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Elabe.

Η υποψήφια της άκρας δεξιάς δεν έχει σταματήσει να φλερτάρει τους ψηφοφόρους του υποψήφιου της αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, τουλάχιστον το 20% των οποίων αναμένεται να στραφούν προς εκείνη, ενώ σχεδόν οι μισοί θα ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις.

Φωτογραφία: Eric Feferberg/Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα