Γάζα: 20 νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις – Τανκς προελαύνουν στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Διαβάζεται σε 5'
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα AP Photo

Ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, κυρίως στη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και στη Χαν Γιούνις, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα σήμερα το πρωί.

Συνεχίζεται η φρίκη του πολέμου για εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα, οι οποίοι μετακινούνται ξανά και ξανά για να αποφύγουν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που σημειώνονται στον παλαιστινιακό θύλακα με επίκεντρο τη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ και τη Χαν Γιούνις, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα από το πρωί της Τρίτης (27/08), όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για άλλη μια φορά τη Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μετά από νέες διαταγές που εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ αναφέρουν ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι με ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν, πριν να είναι αργά.

Ο ΟΗΕ διέκοψε τις επιχειρήσεις αρωγής στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετακίνηση ανθρωπιστικής βοήθειας και τους εργαζομένους της εντός της Γάζας από τη Δευτέρα (26/08), λόγω της νέας διαταγής εκκένωσης του Ισραήλ για την περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, η οποία είχε γίνει κέντρο για τους εργαζομένους του ΟΗΕ.

Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας είχαν σταματήσει εντελώς, όπως αναφέρει ο Guardian, αλλά αργότερα αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι οι επί τόπου επιχειρήσεις με τον τοπικό πληθυσμό θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο ΟΗΕ είχε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του σε επιχειρήσεις στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ μετά τη διαταγή εκκένωσης στη Ράφα πριν από μερικούς μήνες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι στόχευε «τρομοκράτες που επιχειρούσαν» στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και εργάζεται για την διάλυση της εναπομένουσας «υποδομής» της Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός έχει ζητήσει από τους ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή άμεσα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 15 κτήρια που φιλοξενούν εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας και τέσσερις αποθήκες είτε στην περιοχή είτε κοντά σε αυτή που διατάχθηκε να εκκενωθεί, επηρεάστηκαν.

Αφού φάνηκε ότι ο ΟΗΕ είχε σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρίνισε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες συνέχιζε τις επιχειρήσεις της, αν και υπό περιορισμούς.

Γάζα: Τουλάχιστον 14 νεκροί, τα μισά ήταν παιδιά

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν τουλάχιστον 14 άτομα, εκ των οποίων τα μισά ήταν παιδιά.

Η Πολιτική Προστασία, οι πρώτοι διασώστες που λειτουργούν υπό την κυβέρνηση της Χαμάς, δήλωσαν ότι τρία παιδιά και η μητέρα τους σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή αργά τη Δευτέρα στη γειτονιά Τουφάχ της πόλης της Γάζας. Προσθέτει ότι τρία άλλα άτομα αγνοούνται μετά την επίθεση.

Μια άλλη επιδρομή αργά τη Δευτέρα χτύπησε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας ένα παιδί, τρεις γυναίκες και έναν άνδρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, όπως ανέφερε το Associated Press.

Στη νότια Γάζα, μια επίθεση σε σπίτι νωρίς την Τρίτη σκότωσε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων έναν άνδρα, τα τρία του παιδιά, ηλικίας έως 3 ετών, και μια γυναίκα, σύμφωνα με λίστα θυμάτων που παρείχε το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί.

Οι Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν αναφέρουν αν τα θύματα των ισραηλινών επιδρομών ήταν άμαχοι ή μαχητές.

Έποικοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Έποικοι πυροβόλησαν και σκότωσαν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν άλλους τρεις στη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, λίγη ώρα έπειτα από αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς, κοντά στην Τούλκαρεμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις περιορίστηκαν να αναφέρουν πως εξετάζουν τις πληροφορίες για την επίθεση των εποίκων.

Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν συχνά πως οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επιτρέπουν σε ομάδες βίαιων ακροδεξιών εποίκων να επιτίθενται στα σπίτια και στα χωριά τους. Τα επεισόδια αυτής της φύσης έχουν προκαλέσει επανειλημμένα ανησυχία και κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο. Οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ έχουν προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κι έχουν αξιώσει οι ισραηλινές αρχές να κάνουν περισσότερα για τις επιθέσεις αυτής της φύσης.

Καθώς οι επιθέσεις εποίκων κλιμακώνονται στη Δυτική Όχθη, εντείνονται επίσης οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας τον Οκτώβριο.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει εφόδους στον τομέα αυτόν, και έχει προχωρήσει σε χιλιάδες συλλήψεις και προφυλακίσεις υπόπτων.

Πέντε νεκροί σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη μετά από επίθεση με drone

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα από ισραηλινό πλήγμα στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού δεν έδωσε λεπτομέρειες για το είδος του αεροσκάφους που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με στρατιωτικό συντάκτη της εφημερίδας Times of Israel και το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επρόκειτο για drone.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA) μετέδωσε ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε σπίτι στον καταυλισμό που βρίσκεται στην περιοχή της Τουλκάρεμ.

Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει κλιμακωθεί μετά την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, τις οποίες πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Έκτοτε, τουλάχιστον 646 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από πυρά είτε του ισραηλινού στρατού είτε εβραίων εποίκων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βασίζεται σε παλαιστινιακά στοιχεία. Σε αυτό το διάστημα, τουλάχιστον 18 Ισραηλινοί – στρατιώτες και άμαχοι – έχουν βρει τον θάνατο σε παλαιστινιακές επιθέσεις στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με ισραηλινό απολογισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα