Γάζα: Αναχωρεί δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια – Καταγγελίες για “συστηματική κακοποίηση” Παλαιστινίων

Διαβάζεται σε 4'
Το πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα
Το πλοίο που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα AP Photo Petros Karadjias

Και δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμο για άμεση αναχώρηση από το λιμάνι της Λάρνακας για τη Γάζα. Παρέμβαση του Σολτς προς το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση.

Ένα δεύτερο πλοίο φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια είναι έτοιμο για άμεση αναχώρηση από την Κύπρο με προορισμό την Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες μετά την άφιξη των 200 τόνων επισιτιστικής βοήθειας με πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms.

Ο εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανακοίνωσε από το κυπριακό ραδιόφωνο ότι το πλοίο Jennifer είναι έτοιμο να αποπλεύσει «σήμερα (Σάββατο) ή αύριο (Κυριακή)» για την Λωρίδα της Γάζας.

Το πλοίο θα κινηθεί στον ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο που έχει ανοίξει από το λιμάνι της Λάρνακας και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms που ρυμούλκησε φορτηγίδα με 200 τόνους επισιτιστικής βοήθειας, προσφορά της αμερικανικής ΜΚΟ Central Kitchen.

Η οργάνωση World Central Kitchen ανακοίνωσε ότι το σύνολο του φορτίου εκφορτώθηκε μέσω προσωρινής πλωτής αποβάθρας και μεταφέρθηκε στον θύλακα με 12 φορτηγά.

Ο Χοσέ Αντρές, ο επικεφαλής της οργάνωσης Open Arms, δήλωσε ότι 240 τόνοι τροφίμων φορτώνονταν σήμερα στο δεύτερο πλοίο: ρύζι, αλεύρι, λάδι, κονσέρβες πρωτεϊνών και λαχανικά, αλλά και χουρμάδες που καταναλώνονται κατά παράδοσιν κατά την διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού.

Το πλοίο της Open Arms αναχώρησε από την Λωρίδα της Γάζας με προορισμό την Λάρνακα, όπου αναμένεται να φθάσει αύριο. «Τα καταφέραμε! (…) Ηταν δοκιμή (…) Μπορούμε να μεταφέρουμε χιλιάδες τόνους (βοήθειας) κάθε εβδομάδα», γράφει σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Χοσέ Αντρές.

Επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του «πρώτου πλοίου» και τον επικείμενο απόπλου του δεύτερου πλοίου, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έχει λάβει «πολλά τηλεφωνήματα από χώρες» που θέλουν να στείλουν βοήθεια στην Γάζα.

Η αποστολή βοήθειας μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προορίζεται κυρίως για τον βόρειο τομέα του παλαιστινιακού θύλακα όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική. Η διεθνής κοινότητα και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η δια θαλάσσης μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ρίψεις από αέρος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την χερσαία τροφοδοσία της Λωρίδας της Γάζας.

Έκκληση Σολτς στο Ισραήλ για την ανθρωπιστική βοήθεια

Έκκληση στο Ισραήλ να επιτρέψει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα, πριν από ένα διήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή, απηύθυνε ο Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας θα μεταβεί στο λιμάνι Άκαμπα της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα τις επόμενες ώρες προκειμένου να συναντηθεί την Κυριακή, με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα προτού πάρει το αεροπλάνο για το Ισραήλ για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είναι απαραίτητο η βοήθεια να φθάσει στη Γάζα σε μεγαλύτερη κλίμακα τώρα. Θα είναι ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει επίσης να συζητήσω”, είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του.

Εξέφρασε επίσης ανησυχία για τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, όπου πάνω από τους μισούς από τους 2,3 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα έχουν βρει καταφύγιο.

“Υπάρχει κίνδυνος μια γενική επίθεση στη Ράφα να έχει αποτέλεσμα πολλές φοβερές απώλειες αμάχων, το οποίο απαγορεύεται αυστηρά”, πρόσθεσε.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι έριξε παλέτες με τέσσερις τόνους ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στον θύλακα.

“Κάθε πακέτο μετράει. Όμως οι αεροπορικές ρίψεις είναι μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Γάζα: Καταγγελίες για “συστηματική κακοποίηση” Παλαιστινίων

Την ίδια ώρα, ισραηλινές ΜΚΟ καταγγέλλουν “συστηματικές κακοποιήσεις” Παλαιστινίων κρατούμενων και μερικές φορές βασανιστήρια, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

Μέλη των οργανώσεων αυτών μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να χύσουν φως ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη μεγάλη «κρίση» στις φυλακές της χώρας, όπου, όπως κατήγγειλαν, εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι», δήλωσε η Ταλ Στάινερ, εκτελεστική διευθύντρια της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίση», δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι «σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ…μια αύξηση κατά 200%».

Σύμφωνα με τη Στάινερ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Η κρίση στα κέντρα κράτησης και τις ισραηλινές φυλακές έχει αγνοηθεί πραγματικά», προειδοποίησε η Μιριάμ Αζέμ από τη νομική οργάνωση Adalah, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα