Γάζα: Αναζωπύρωση των μαχών στο βόρειο τμήμα – Αναμένεται ανθρωπιστική βοήθεια
Διαβάζεται σε 5'Νέες μάχες εκτυλίσσονται στη βόρεια Γάζα, μεταξύ των δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς, μετά την αποτυχία του ΟΗΕ να απαιτήσει την κατάπαυση του πυρός.
- 23 Δεκεμβρίου 2023 15:01
Μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και ενόπλων μαχητών της Χαμάς έγιναν στα βόρεια της Γάζας, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως οι Ισραηλινοί, ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν μετά την προσοχή τους στις νότιες περιοχές.
Η εξέλιξη αυτή, καταγράφεται μία ημέρα μετά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με το διεθνή οργανισμό να αδυνατεί να απαιτήσει την κατάπαυση του πυρός.
Πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα. Οι κάτοικοί της, ανέφεραν επίμονο αεροπορικό βομβαρδισμό, αλλά και πυρά κατά στόχων από ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες κινήθηκαν σε μεγαλύτερη απόσταση εντός της πόλης.
Τι σημαίνει το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη βιωσιμότητα της Γάζας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή (22/12) ψήφισμα για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από μια εβδομάδα καθυστερήσεων και έντονων διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να ψηφίσει για μία άμεση εκεχειρία.
Το ψήφισμα καλεί στη λήψη “άμεσων μέτρων για να επιτραπεί η ασφαλής, απρόσκοπτη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών“.
Εν μέσω της παγκόσμιας οργής για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό νεκρών στη Γάζα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και 11 εβδομάδες μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε με τις ΗΠΑ να απέχουν από τη διαδικασία.
Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ, εκτός από τη Ρωσία, η οποία επίσης απείχε, αφού τάχθηκε υπέρ ενός αρχικού σχεδίου που ζητούσε “επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών” για να επιτραπεί η πρόσβαση στη βοήθεια.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός, πιστεύοντας ότι θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς.
Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα:
- Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
- Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε, ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
- Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
- Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτόν να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας.
- Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
- Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών
Παράθυρο αισιοδοξίας για τον λαό της Γάζας
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ περιέγραψε το ψήφισμα ως “μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια θάλασσα αφάνταστης ταλαιπωρίας”, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο αναφέρθηκε σε παύση των εχθροπραξιών. “Γνωρίζουμε πόσα πολλά πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση και να τεθούν οι βάσεις για μια διαρκή ειρήνη”.
Απευθυνόμενος στο συμβούλιο μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι “δίνουν ουσιαστικά άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα με το πρόσχημα της «δημιουργίας συνθηκών για παύση των εχθροπραξιών»”.
«Αυτό το ψήφισμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνοδεύεται από μαζική πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός”, είπε στο Συμβούλιο ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Τζόναθαν Μίλερ είπε στο Συμβούλιο ότι οποιαδήποτε ενίσχυση της παρακολούθησης της βοήθειας του ΟΗΕ “δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της επιθεώρησης ασφαλείας του Ισραήλ”.
Τι χρειάζεται η Γάζα που απειλείται με λιμό
Ανθρωπιστικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η ποσότητα των προμηθειών που φτάνει στη Λωρίδα είναι πολύ χαμηλή, με περίπου 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους στη Γάζα – το 85% του πληθυσμού – να έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά λόγω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και χερσαίων μαχών.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η Γάζα κινδυνεύει με λιμό εάν συνεχιστεί ο πόλεμος, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και επανάληψη των εμπορικών παραδόσεων τροφίμων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Όπως αναφέρει το Reuters, το Ισραήλ έχει περιορίσει την ποσότητα και την ταχύτητα της βοήθειας και άλλων προμηθειών που εισέρχονται στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι πρέπει να ελέγξει οτιδήποτε εισέρχεται στο έδαφος.
Οι συνεχιζόμενες ελλείψεις καυσίμων οδήγησαν σε σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βοήθειας, ενώ η καταστροφή των υποδομών και οι συνεχιζόμενες μάχες σε πολλές περιοχές έχουν επίσης προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη διανομή.
Η φιλανθρωπική οργάνωση Action Aid με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ειδικεύεται στη βοήθεια που επικεντρώνεται σε γυναίκες και κορίτσια, λέει ότι η επισιτιστική κρίση στη Γάζα έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες εγκύους “απελπιστικά πεινασμένες, ενώ οι μητέρες είναι τόσο υποσιτισμένες που δεν μπορούν να θηλάσουν τα νεογέννητα μωρά τους“.