Γάζα: Δεύτερη μέρα συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός – Οι αξιώσεις της Χαμάς
Διαβάζεται σε 3'Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις στο Κατάρ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επιμένει στη θέση της η Χαμάς. Διαδηλώσεις από συγγενείς ομήρων στο Ισραήλ.
- 16 Αυγούστου 2024 07:18
Ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ, ο Ματζίντ αλ Ανσάρι, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (16/08) ότι οι συνομιλίες στη Ντόχα με σκοπό να συναφθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακο με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, θα συνεχιστούν σήμερα για δεύτερη ημέρα.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του εμιράτου διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) συνεχίζονται για να σιγήσουν τα όπλα, να επιστρέψουν οι όμηροι και να εισέλθει η μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική από τον ΟΗΕ.
Οι αξιώσεις της Χαμάς
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, επαναβεβαίωσε χθες Πέμπτη (15/08) τη θέση του κατά την οποία ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός στον θύλακο πρέπει να συνοδευτεί από την «πλήρη» αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
«Η όποια συμφωνία πρέπει να καταλήξει σε συνολική κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα (και) επιστροφή των εκτοπισμένων» στα σπίτια τους, τόνισε ο Χουσάμ Μπαντράν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, στη Ντόχα, όπου διεξάγονται έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ από χθες.
Σημειώνεται πως η Χαμάς δεν συμμετέχει άμεσα στις συνομιλίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι προσδοκίες για μια σημαντική ανακάλυψη είναι χαμηλές.
Διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ
Με φόντο τις συνεχιζόμενες έμμεσες διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ με σκοπό να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χαμάς που θα επιτρέψει να απελευθερωθούν ισραηλινοί όμηροι στον θύλακο σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους συγγενείς απαχθέντων και υποστηρικτές τους, διαδήλωσαν χθες Πέμπτη (15/08) το βράδυ στο Τελ Αβίβ.
Οι συμμετέχοντες σε συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της παραθαλάσσιας μητρόπολης φώναζαν συνθήματα όπως «μη γυρίσετε πίσω χωρίς συμφωνία», ανέφεραν ισραηλινά ΜΜΕ.
Τι προβλέπει η πρόταση
Οι νέες συνομιλίες, έπειτα από πρόσκληση των χωρών που μεσολαβούν —του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου— έχουν βάση πρόταση που παρουσιάστηκε την 31η Μαΐου από τον κ. Μπάιντεν.
Στην πρώτη της φάση, προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.
Γίνονται παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με αμερικανική πηγή, καθώς και των επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ (αντίστοιχα των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας και αντικατασκοπείας), σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.