Γάζα: Δεν τελειώνουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Διαβάζεται σε 4'
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα
Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα AP Photo

Την εκτίμησή του ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα συνεχιστούν αύριο, εξέφρασε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι

Οι διαπραγματεύσεις στη Ντόχα δεν θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη (15/08) και πιθανότατα θα συνεχιστούν την Παρασκευή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, σε ενημέρωση, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία που εκτυλίσσονται στο Κατάρ, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται στη Γάζα.

«Δεδομένης της πολυπλοκότητας της συμφωνίας, δεν αναμένω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία από αυτές τις συνομιλίες σήμερα», είπε ο Κίρμπι σύμφωνα με τη Jerusalem Post, επιχειρώντας να μετριάσει τις προσδοκίες σχετικά με μια ανακοίνωση ότι έχει οριστικοποιηθεί μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων 115 ομήρων.

«Στην πραγματικότητα, αναμένω ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και αύριο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας έργο. Τα εναπομείναντα εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν και πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε.

Ο Κίρμπι ανέφερε ότι ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και ο ειδικός απεσταλμένος, Μπρετ Μακ Γκερκ, εκπροσωπούν τις ΗΠΑ στις συνομιλίες.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και ο αρχηγός της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών, Αμπάς Καμέλ, συμμετέχουν επίσης στις διαπραγματεύσεις. Οι χώρες τους έχουν διαδραματίσει κύριο ρόλο ως μεσολαβητές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από τότε που 251 όμηροι συνελήφθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Στη Γάζα παραμένουν περίπου 115 όμηροι.

Ο Κίρμπι δήλωσε ότι αξιωματούχοι από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ συνομιλούν με την ισραηλινή ομάδα, αναφερόμενος στην αντιπροσωπεία που ηγείται ο αρχηγός της Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, και η οποία περιλαμβάνει τον αρχηγό της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, τον υποστράτηγο Νιτζαν Αλον και τον σύμβουλο πολιτικής του Νετανιάχου, Οπιρ Φαλκ.

«Το Κατάρ και η Αίγυπτος, με τη σειρά τους, διαμεσολαβούν με τη Χαμάς», δήλωσε ο Κίρμπι.

Η στάση του Ισραήλ και οι πιέσεις στον Νετανιάχου

Προηγουμένως, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με το Al Jazeera, είχαν αναφέρει ότι ο Νετανιάχου είχε μαλακώσει τη στάση του σε κάποιο βαθμό για να δείξει σοβαρότητα απέναντι στις ΗΠΑ σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών στη Ντόχα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν εξαιρετικά δύσκολες «κόκκινες γραμμές» και σημεία τριβής που ο Νετανιάχου θεωρεί μη διαπραγματεύσιμα.

Στην πραγματικότητα, τα ισραηλινά μέσα δημοσίευσαν μια επιστολή που υποβλήθηκε στον Νετανιάχου από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού στην ομάδα διαπραγμάτευσης, στην οποία αναφέρεται λεπτομερώς στον πρωθυπουργό ένας κατάλογος των συνθηκών στις οποίες βρίσκονται οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα, η επιδεινούμενη κατάστασή τους, και ότι κάθε μέρα που περνά αποτελεί απειλή για τη ζωή τους.

Στην επιστολή αυτή, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή σκέψη όσον αφορά την ευελιξία στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι Ισραηλινοί με τους μεσολαβητές στη Ντόχα.

Κάποιοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις συνομιλίες στη Ντόχα, αλλά όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται κοντά στον Νετανιάχου, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεν υποχωρεί.

Αιγυπτιακά ΜΜΕ: Παραμένουν μεγάλες οι διαφωνίες

Η κρατική τηλεόραση Al Qahera News της Αιγύπτου, επικαλούμενη «ενημερωμένες πηγές» σχετικά με τις συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα, ανέφερε ότι οι διαφωνίες μεταξύ των μερών «παραμένουν μεγάλες».

Το κανάλι επικαλέστηκε «υψηλόβαθμη αιγυπτιακή πηγή», η οποία δήλωσε ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται στη Ντόχα.

Ο ΟΗΕ πιέζει για συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι ο ΟΗΕ πιέζει για να συμφωνήσουν το Ισραήλ και η Χαμάς σε εκεχειρία και για την απεριόριστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Φάρχαν Χακ δήλωσε στο Al Jazeera ότι δεν πιστεύει πως η εκεχειρία είναι ανέφικτη, παρά τους μήνες διαπραγματεύσεων, αλλά ότι μια συμφωνία θα εξαρτηθεί από το «κατά πόσο τα μέρη είναι διατεθειμένα να συμφωνήσουν σε μια διαπραγματευτική λύση».

«Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, παίζουμε τον ρόλο μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα