Γάζα: Διεθνής κατακραυγή μετά τον βομβαρδισμό του Ισραήλ – Αποχωρούν ΜΚΟ

Διαβάζεται σε 6'
Η ισραηλινή επίθεση στη ΜΚΟ
Η ισραηλινή επίθεση στη ΜΚΟ Associated Press

Μετά την επίθεση του Ισραήλ σε κομβόι της ΜΚΟ World Central Kitchen, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους στη Λωρίδα της Γάζας για να προστατεύσουν το προσωπικό τους. Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για το Ισραήλ.

Αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Λωρίδα της Γάζας ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις, μετά την επίθεση στο κομβόι της ΜΚΟ World Central Kitchen, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων Παλαιστίνιοι, υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Πολωνίας, καθώς και ένας πολίτης των ΗΠΑ και του Καναδά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, πρόκειται για επίθεση ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο στόχευσε επανειλημμένα το αναγνωρισμένο κομβόι της ΜΚΟ. Το χτύπημα οδήγησε τη φιλανθρωπική οργάνωση -μαζί με άλλες οργανώσεις όπως η Anera, η οποία βοηθά πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, και η αμερικανική Project Hope, η οποία επικεντρώνεται στην υγειονομική περίθαλψη- να ανακοινώσουν ότι θα διακόψουν τις επιχειρήσεις στη Γάζα, προκειμένου να προστατεύσουν το προσωπικό τους.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «πρωτοφανές βήμα», η Anera δήλωσε την Τρίτη ότι οι δολοφονίες, «μαζί με την απώλεια πολλών άλλων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και των οικογενειών τους, οδήγησαν την ομάδα μας στο συμπέρασμα ότι η παροχή βοήθειας με ασφάλεια δεν είναι πλέον εφικτή».

«Αν και κατανοούμε τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει αυτή η αναστολή στον παλαιστινιακό πληθυσμό, οι κλιμακούμενοι κίνδυνοι που συνδέονται με την παροχή βοήθειας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι το προσωπικό μας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς αδικαιολόγητους κινδύνους» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Μια αυτοκινητοπομπή τριών τεθωρακισμένων αυτοκινήτων που ανήκε στη ΜΚΟ, η οποία πρωτοστατούσε στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο και την παράδοση της αναγκαίας βοήθειας στους Παλαιστινίους –που είναι αντιμέτωποι με λιμό- δέχθηκε επίθεση το βράδυ της Δευτέρας ενώ έφευγε από μια αποθήκη στην Ντέιρ αλ-Μπάλα, ανέφερε η φιλανθρωπική οργάνωση.

Από το χτύπημα στην ΜΚΟ World Central Kitchen
Από το χτύπημα στην ΜΚΟ World Central Kitchen AP Photo/Abdel Kareem Hana

Τα πλοία που οργανώθηκαν από την ΜΚΟ, έφτασαν στη Γάζα τη Δευτέρα μεταφέροντας 400 τόνους τροφίμων και προμηθειών – αρκετά για 1 εκατομμύριο γεύματα – σε ένα φορτίο που χρηματοδοτήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από ένα επιτυχημένο πιλοτικό δρομολόγιο τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι είχαν ξεφορτώσει μόνο 100 τόνους πριν την ισραηλινή επίθεση και οδηγήσε τη φιλανθρωπική οργάνωση να διατάξει τα πλοία που μετέφεραν την υπόλοιπη βοήθεια να επιστρέψουν στην Κύπρο.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μετά την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης σε ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε την Τρίτη ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ για τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Η επίθεση στην World Central Kitchen, δεν ήταν ένα “μεμονωμένο περιστατικό”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός των ανθρωπιστών που σκοτώθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες στη Γάζα ήταν σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκε σε οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη σύγκρουση μέσα σε ένα έτος.

Ο ισραηλινός στρατός πάντως εξέφρασε την “ειλικρινή του θλίψη” για τους θανάτους, προσθέτοντας ότι διεξάγεται έρευνα. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι το Ισραήλ θα ανοίξει ένα “κοινό δωμάτιο καταστάσεων” με διεθνείς ομάδες για να καταστεί δυνατός ο καλύτερος συντονισμός της διανομής βοήθειας.

Ωστόσο, σήμερα Τετάρτη (3/4) ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε πως διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος» με τον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στοίχισε τη ζωή 7 εργαζόμενων της ΜΚΟ.

Από το χτύπημα στην ΜΚΟ World Central Kitchen
Από το χτύπημα στην ΜΚΟ World Central Kitchen (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ λέγοντας ότι είναι “εξοργισμένος και συντετριμμένος”, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατηγόρησε, επίσης, το Ισραήλ ότι δεν κάνει αρκετά για την προστασία των Παλαιστινίων αμάχων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα παροτρύνει το Ισραήλ να αποσυνδέσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς με τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν απώλειες αμάχων», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την οργή του για την επίθεση, αν και ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε για τους επτά εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι ήρωες, τρέχουν μέσα στη φωτιά, όχι μακριά από αυτήν… δεν θα έπρεπε να έχουμε μια κατάσταση όπου άνθρωποι που απλώς προσπαθούν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους βρίσκονται οι ίδιοι σε σοβαρό κίνδυνο».

Η Ουάσινγκτον μίλησε απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ και «προέτρεψε σε μια ταχεία, ενδελεχή και αμερόληπτη έρευνα για να καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη βορειοανατολική Αγγλία την Τρίτη: «Ζητάμε από το Ισραήλ να διερευνήσει επειγόντως τι συνέβη, διότι σαφώς υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έστειλε «ειλικρινά λόγια συμπαράστασης» στην οικογένεια ενός εθελοντή που είχε προσφέρει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να αναφέρει πώς σκοτώθηκε.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, από την πλευρά του, καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση ζητώντας την έναρξη έρευνας. «Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Χ. «Παρά τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέφρασε τη λύπη του για το περιστατικό, ωστόσο -εντελώς κυνικά- υποστήριξε πως «αυτό συνέβη σε καιρό πολέμου. Το ερευνούμε διεξοδικά, είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις [σ.σ. των ξένων υπηκόων μεταξύ των θυμάτων] και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί» ανέφερε σε δήλωση μέσω βίντεο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα