Γάζα: Εκτελέσεις στους δρόμους καταγγέλλει η Χαμάς – Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί
Διαβάζεται σε 5'Κορυφώνονται εκ νέου οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, με την παλαιστινιακή οργάνωση να κατηγορεί το Ισραήλ για εκτέλεση αμάχων στη μέση του δρόμου. Ξεπέρασαν τις 20.000 οι νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων. Φρικιαστικές εικόνες στη Τζαμπαλίγια.
- 23 Δεκεμβρίου 2023 19:19
Σε μια από τις κρισιμότερες φάσεις του βρίσκεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον άμαχο πληθυσμό να είναι εκείνος που πληρώνει για σχεδόν τρεις μήνες το βαρύτατο τίμημα.
Στον απόηχο των συγκρούσεων, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς υποστηρίζει ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ορισμένοι εξ αυτών «εκτελέστηκαν» στη μέση του δρόμου κατά τις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.
«Ο κατακτητής διέπραξε πολλές φρικτές σφαγές με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων μαρτύρων στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στην πόλη Τζαμπαλίγια. Εκτέλεσαν επίσης δεκάδες πολίτες στους δρόμους» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Άσραφ αλ Κίντρεχ.
«Η έκταση της καταστροφής στη ζώνη του Ταλ Αλ Ζαάταρ και στα σχολεία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, όπου φιλοξενούνταν δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, είναι τεράστια και αποκαρδιωτική. Εντοπίστηκαν δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκροί). Ο κατακτητής εκτέλεσε πολλούς από αυτούς μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους», αναφέρει η ανακοίνωση της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός, που ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν απάντησε συγκεκριμένα σε αυτές τις κατηγορίες. Διαβεβαίωσε όμως ότι «τα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων είναι σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» και πραγματοποιούνται αφού αξιολογηθεί ότι «οι τυχαίες ζημιές σε πολίτες και σε πολιτικές υποδομές δεν θα είναι υπερβολικές, σε σύγκριση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που αναμένεται ως αποτέλεσμα της επίθεσης».
Πλάνα της τηλεόρασης του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν ένα πτώμα κάτω από συντρίμμια σε δρόμους της Τζαμπαλίγια και τεράστιες καταστροφές σε διάφορα σημεία της πόλης. Βίντεο που μεταδόθηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει, δείχνουν πτώματα σε αποσύνθεση, στους δρόμους της Τζαμπαλίγια.
Στην Μπέιτ Λαχία, στα βόρεια, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι εντόπισε σήμερα «δεκάδες πτώματα σε αποσύνθεση». Τα περισσότερα από τα θύματα «εκτελέστηκαν στον δρόμο και μετά τα κατασπάραξαν σκύλοι», πρόσθεσε.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε την Τετάρτη από το Ισραήλ να ξεκινήσει έρευνα για «πιθανή διάπραξη εγκλήματος πολέμου» από τον ισραηλινό στρατό, αφού έλαβε «ανησυχητικές πληροφορίες» για τον θάνατο έντεκα άοπλων Παλαιστίνιων στην Πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ απάντησε ότι η κατηγορία αυτή είναι «αβάσιμη και αναληθής».
Την ίδια ώρα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας εξέδωσε μία ανακοίνωση αναφέροντας ότι τουλάχιστον 201 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 368 τραυματίστηκαν στη Γάζα κατά το τελευταίο 24ωρο.
Από την 7η Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από τις επιθέσεις των Ισραηλινών έχει φτάσει στους 20.258 ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους 53.688, πρόσθεσε η ίδια ανακοίνωση.
Τι σημαίνει το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη βιωσιμότητα της Γάζας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε την Παρασκευή (22/12) ψήφισμα για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά από μια εβδομάδα καθυστερήσεων και έντονων διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να ψηφίσει για μία άμεση εκεχειρία.
Το ψήφισμα καλεί στη λήψη “άμεσων μέτρων για να επιτραπεί η ασφαλής, απρόσκοπτη και διευρυμένη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών“.
Εν μέσω της παγκόσμιας οργής για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό νεκρών στη Γάζα στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει εδώ και 11 εβδομάδες μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς η ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ πραγματοποιήθηκε με τις ΗΠΑ να απέχουν από τη διαδικασία.
Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου ψήφισαν υπέρ, εκτός από τη Ρωσία, η οποία επίσης απείχε, αφού τάχθηκε υπέρ ενός αρχικού σχεδίου που ζητούσε “επείγουσα και βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών” για να επιτραπεί η πρόσβαση στη βοήθεια.
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός, πιστεύοντας ότι θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς.
Το τελικό κείμενο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα:
- Απαιτεί από όλα τα μέρη «να διευκολύνουν και να καταστήσουν δυνατή την άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» απευθείας στους Παλαιστίνιους πολίτες
- Ζητά από τα μέρη να «δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών» – Μια αρχική εκδοχή ζητούσε τη διακοπή των μαχών, ενώ ένα δεύτερο σχέδιο που απορρίφθηκε, ζητούσε την «αναστολή» των μαχών για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας
- Απαιτεί από τα μέρη να «διευκολύνουν τη χρήση όλων των διαθέσιμων οδών προς και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» για τις παραδόσεις βοήθειας
- Ζητά από τον επικεφαλής του ΟΗΕ να διορίσει έναν αξιωματούχο για να επιβλέπει την εκταμίευση της βοήθειας και ζητά από τον αξιωματούχο αυτόν να δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την επιτάχυνση της βοήθειας.
- Απαιτεί την απελευθέρωση των ομήρων
- Απαιτεί να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα αρκετών καυσίμων για την κάλυψη των αναγκών
Παράθυρο αισιοδοξίας για τον λαό της Γάζας
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ περιέγραψε το ψήφισμα ως “μια αχτίδα αισιοδοξίας σε μια θάλασσα αφάνταστης ταλαιπωρίας”, σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που το Συμβούλιο αναφέρθηκε σε παύση των εχθροπραξιών. “Γνωρίζουμε πόσα πολλά πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανθρωπιστική κρίση και να τεθούν οι βάσεις για μια διαρκή ειρήνη”.
Απευθυνόμενος στο συμβούλιο μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι “δίνουν ουσιαστικά άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα με το πρόσχημα της «δημιουργίας συνθηκών για παύση των εχθροπραξιών»”.
«Αυτό το ψήφισμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνοδεύεται από μαζική πίεση για άμεση κατάπαυση του πυρός”, είπε στο Συμβούλιο ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Τζόναθαν Μίλερ είπε στο Συμβούλιο ότι οποιαδήποτε ενίσχυση της παρακολούθησης της βοήθειας του ΟΗΕ “δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της επιθεώρησης ασφαλείας του Ισραήλ”.