Γάζα: Εν αναμονή απάντησης της Χαμάς για την εκεχειρία – Πιέζουν Κατάρ και Αίγυπτο οι ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 4'“Γκρίζος” καπνός από το Κάϊρο όπου είχε μεταβεί αντιπροσωπεία της Χαμάς για να απαντήσει στην πρόταση για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ και απελευθέρωση ομήρων. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.
- 30 Απριλίου 2024 08:24
Χωρίς συμφωνία εγκατέλειψε το Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς, όμως θα επιστρέψει με απάντηση στην πιο πρόσφατη πρόταση που της έχει υποβληθεί για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδευόμενη από απελευθέρωση ομήρων, όπως ανέφερε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσο ενημέρωσης, το οποίο θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες.
Υπήρχε η ελπίδα ότι μια εκεχειρία 40 ημερών θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ για την έναρξη του ισλαμικού μήνα του Ραμαζανιού την επόμενη εβδομάδα, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ενώ σύμφωνα με “αιγυπτιακές πηγές” που επικαλέστηκε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Αλ Καχέρα, η αντιπροσωπεία αναχώρησε από το Κάιρο και “θα επιστρέψει με γραπτή απάντηση στην πρόταση”.
Η Χαμάς εξετάζει ένα νέο πλαίσιο που προτείνει η Αίγυπτος και το οποίο καλεί την οργάνωση να απελευθερώσει έως και 33 ομήρους που έχουν απαχθεί από το Ισραήλ με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών στη Γάζα, δήλωσε στο CNN ισραηλινή πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων.
Η πρόταση των δύο φάσεων
Η τελευταία πρόταση, την οποία το Ισραήλ βοήθησε να διαμορφωθεί, αλλά δεν έχει συμφωνήσει πλήρως, διαμορφώνεται σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες προβλέπει την απελευθέρωση 20 έως 33 ομήρων σε διάστημα αρκετών εβδομάδων με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Η δεύτερη φάση είναι αυτό που οι πηγές περιέγραψαν ως “αποκατάσταση της βιώσιμης ηρεμίας“, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υπόλοιποι όμηροι, οι αιχμάλωτοι ισραηλινοί στρατιώτες και οι σοροί των ομήρων θα ανταλλαγούν με περισσότερους παλαιστίνιους κρατούμενους.
Μετά από μήνες αδιεξόδου και αιματοκυλίσματος, μία συμφωνία και από τις δύο πλευρές θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου. Όμως μία αποτυχία συμφωνίας θα μπορούσε να εμβαθύνει την παρουσία του Ισραήλ στη Γάζα – αν δεν υπάρξει συμφωνία, το Ισραήλ είναι πιθανό να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή στη νότια πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκουν καταφύγιο.
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, έχουν ταχθεί κατά της επιχείρησης καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλης κλίμακας απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Μπάιντεν: Ζητά από Κατάρ και Αίγυπτο να πιέσουν τη Χαμάς
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Αιγύπτου να “κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους” για να εξασφαλίσουν ότι η Χαμάς θα προχωρήσει στην απελευθέρωση ομήρων που κρατά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.
Ουάσιγκτον, Ντόχα και Κάιρο μεσολαβούν τους τελευταίους μήνες στις έμμεσες διαπραγματεύσεις προκειμένου να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βομβαρδίζεται ακατάπαυστα και παραμένει υπό απόλυτη πολιορκία από το Ισραήλ.
Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες με τον εμίρη του Κατάρ, τον Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, για την “πρόταση στο τραπέζι επί του παρόντος”, ανέφεραν οι υπηρεσίες του στα δυο σχεδόν πανομοιότυπα δελτία Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τους δυο άραβες ηγέτες, που έχουν στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, να κάνουν “το παν εντός των δυνάμεών τους για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς”, καθώς σε αυτό βλέπει “το μοναδικό εμπόδιο στην άμεση κατάπαυση του πυρός”.
Στο Ριάντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε χθες ότι ελπίζει πως η Χαμάς θα δώσει θετική απάντηση στην κατ’ αυτόν “εξαιρετικά γενναιόδωρη” πρόταση “από πλευράς του Ισραήλ”.
Η πρόταση προβλέπει “κατάπαυση του πυρός 40 ημερών” και την “απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση αυτών των ομήρων”, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, επίσης στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.
Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχει υπάρξει μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διάρκειας επτά ημερών, στα τέλη του Νοεμβρίου.
Αψηφώντας τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις πρωτευουσών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει αποφασισμένος να διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, η οποία έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, φιλοξενεί σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους, με τις ανθρωπιστικές και υγειονομικές συνθήκες να χαρακτηρίζονται καταστροφικές.