Γάζα: Φονική επιδρομή του Ισραήλ σε ανθρωπιστική ζώνη – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα: Φονική επιδρομή του Ισραήλ σε ανθρωπιστική ζώνη – Δεκάδες νεκροί και τραυματίες
AP Photo/Mohammed Dahman, File

Τουλάχιστον 40 νεκροί και 60 τραυματίες σε βομβαρδισμό του Ισραήλ σε ανθρωπιστική ζώνη στη Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. “Χτυπήσαμε τρομοκράτες της Χαμάς”, λέει ο ισραηλινός στρατός. Διαψεύδει η Χαμάς.

Τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμό που έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωπιστική ζώνη στη Χαν Γιουνίς, δήλωσαν αξιωματούχοι της Γάζας νωρίς την Τρίτη, σε μια επίθεση κατά του ισραηλινού στρατού σε κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Αξιωματούχοι της πολιτικής άμυνας της Γάζας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο BBC ότι, εκτός από τους 40 νεκρούς στην επίθεση μέσα στον καταυλισμό Al-Mawasi, άλλοι 60 τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία.

Κάτοικοι και γιατροί είπαν ότι ο καταυλισμός στη σκηνή στην περιοχή αλ-Μαουάσι χτυπήθηκε από τουλάχιστον τέσσερις πύραυλους. Ο καταυλισμός είναι γεμάτος με εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από άλλες περιοχές.

Η υπηρεσία πολιτικής έκτακτης ανάγκης της Γάζας είπε ότι τουλάχιστον 20 σκηνές πήραν φωτιά και οι πύραυλοι προκάλεσαν κρατήρες βάθους έως και εννέα μέτρων (30 πόδια). Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία για τα θύματα.

«Οι ομάδες μας εξακολουθούν να απομακρύνουν μάρτυρες και τραυματίες από τη στοχευμένη περιοχή. Μοιάζει με μια νέα ισραηλινή σφαγή», δήλωσε ένας αξιωματούχος έκτακτης ανάγκης στη Γάζα.

“Χτυπήσαμε τρομοκράτες της Χαμάς” λέει το Ισραήλ, διαψεύδει η οργάνωση

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από τη δική του πλευρά πως «έπληξε σημαντικούς τρομοκράτες της Χαμάς που δρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο στην ανθρωπιστική περιοχή στη Χαν Γιούνις», προσθέτοντας πως «οι τρομοκράτες διέπρατταν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτών και του κράτους του Ισραήλ».

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν να καταχρώνται συστηματικά πολιτικές και ανθρωπιστικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της ανακηρυγμένης ανθρωπιστικής ζώνης, για να επιδίδονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», επέμεινε.

Η Χαμάς διέψευσε πως βρίσκονταν μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα στην ανθρωπιστική ζώνη που βομβαρδίστηκε.

«Οι κατηγορίες του Ισραήλ για την παρουσία μαχητών της αντίστασης είναι ξεδιάντροπο ψέμα», τόνισε η Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, μέσω Telegram.

Σχεδόν όλος ο πληθυσμός των περίπου 2,4 εκατ. ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκτοπιστεί εξαναγκαστικά, κάποιες οικογένειες έχουν τραπεί σε φυγή δέκα και περισσότερες φορές, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στον θύλακο τον περασμένο Οκτώβριο.

Έναυσμα της ένοπλης σύρραξης, που διανύει την 340ή ημέρα της, ήταν η έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.205 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν όμηροι των μαχητών του παλαιστινιακού κινήματος, ωστόσο 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στον μικρό παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακο έχουν στοιχίσει τη ζωή ως τώρα σε τουλάχιστον 41.000 ανθρώπους κι έχουν προκαλέσει μείζονα ανθρωπιστική και υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα