Γάζα: Φτάνει το πλοίο με 200 τόνους βοήθειας από την Κύπρο – Διεθνής καταδίκη για το χτύπημα στη Ράφα
Διαβάζεται σε 5'Συνεχείς εκκλήσεις και διεθνείς προσπάθειες για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Φτάνει τις επόμενες ώρες το πλοίο από την Κύπρο. Πιέσεις ΗΠΑ στο Ισραήλ.
- 14 Μαρτίου 2024 23:03
Τις επόμενες ώρες φτάνει στη Γάζα από την Κύπρο το πλοίο με τους 200 τόνους βοήθειας, ενώ ετοιμάζεται και δεύτερο πλοίο με τρόφιμα και εφόδια. Tο πλοίο απέπλευσε από τη Λάρνακα το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, να δηλώνει:
“Είμαστε σε συνεχή επαφή από την μια με τα κράτη που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Την ίδια στιγμή χαίρομαι γιατί γινόμαστε αποδέκτες τηλεφωνημάτων από αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων ή Υπουργούς Εξωτερικών για να μας εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε αυτή την πρωτοβουλία, μια πρωτοβουλία που γίνεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς”.
Γάζα: Ισραηλινός βομβαρδισμός σε κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Ράφα παρά τη νέα προεδοποίηση Μπλίνκεν
Την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς προσπάθειες για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν να παραλάβουν τρόφιμα, στην πόλη της Γάζας. Ένας εργαζόμενος του ΟΗΕ είναι μεταξύ των θυμάτων που προκάλεσε ισραηλινό πλήγμα σε αποθήκη του Οργανισμού, στη Ράφα. Για χτύπημα ακριβείας που είχε στόχο την εξόντωση διοικητή της Χαμάς κάνει λόγο το Ισραήλ.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μπλίνκεν – Μπορέλ η ανθρωπιστική κρίση
«Η προστασία των αμάχων, η παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Αυτή πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητά της ισραηλινής κυβέρνησης, ακόμη κι αν πράττει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπιστεί τη χώρα και να εξαλείψει την απειλή της Χαμάς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Άντονι Μπλίνκεν.
Η βοήθεια από αέρος και θαλάσσης δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί ο λιμός στη Γάζα τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλώντας το Ισραήλ να ανοίξει κι άλλα περάσματα για τη χερσαία μεταφορά βοήθειας.
«Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φορτηγά, στέλνοντας αλεξίπτωτα. Το πιο σημαντικό είναι να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα και να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε για τη λύση δύο κρατών» είπε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Πιέσεις ΗΠΑ στο Ισραήλ
Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ενημερώσει το Ισραήλ ότι θα στήριζε στοχευμένα πλήγματα εναντίον της Χαμάς στη Ράφα αντί για μία ευρείας κλίμακας επίθεση. «Θα φθάσουμε όπου χρειαστεί», διαμηνύει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ενώ ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές όλο και πιο βαθιά στον Λίβανο.
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες στον πόλεμο στη Γάζα από ό,τι στις συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο τα τελευταία 4 χρόνια.
Κάιρο: Καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία σημεία διέλευσης για να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να ανοίξει τα χερσαία του σημεία διέλευσης ώστε να περάσει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και δήλωσε ότι η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων.
Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει διοχετευθεί έως τώρα κυρίως μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, μεταξύ Αιγύπτου και Χαμάς, και του κοντινού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ που ελέγχεται από το Ισραήλ. Αξιωματούχοι ωστόσο αναφέρουν ότι η ποσότητα που παραδίδεται είναι κατά πολύ λιγότερη από αυτήν που χρειάζεται.
Ο στρατός της Αιγύπτου συμμετείχε πρόσφατα σε ρίψεις βοήθειας από αέρος στη Γάζα καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα έχει επιδεινωθεί.
Αξιωματούχοι στον ανθρωπιστικό τομέα δηλώνουν ωστόσο ότι η χερσαία μεταφορά είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αυξηθούν οι παραδόσεις και να καλυφθούν γρήγορα οι ανάγκες. Μεγάλο μέρος της βοήθειας που παρέχεται από διεθνείς δωρητές έχει συσσωρευτεί σε αποθέματα στην αιγυπτιακή πόλη Αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά.
«Το Ισραήλ ελέγχει έξι άλλα σημεία διέλευσης τα οποία θα πρέπει να ανοίξουν», δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ισπανού ομολόγου του στο Κάιρο.
«Έχει σχηματιστεί μεγάλη ουρά από φορτηγά που περιμένουν να εισέλθουν αλλά οι διαδικασίες ελέγχου πρέπει να τηρούνται ώστε τα φορτηγά να μπορούν να εισέλθουν με ασφάλεια, οι οδηγοί να μην γίνονται στόχος, να μπορούν να είναι δεκτοί στην άλλη πλευρά», δήλωσε ο Σούκρι.
«Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον αριθμό των φορτηγών αλλά πρέπει να έρθει η άδεια (εισόδου)», πρόσθεσε.
«Εργαζόμαστε για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση των ομήρων και Παλαιστινίων φυλακισμένων», δήλωσε ο Σούκρι χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία ως προς αυτό.
Η Μαδρίτη καταγγέλλει την ανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακα
Από την πλευρά του, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες απηύθυνε έκκληση από το Κάιρο για «κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να αντέξουν», δήλωσε ο υπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Τόνισε ότι η χώρα του έχει την υποστήριξη 90 και πλέον χωρών για μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη η οποία θα έχει στόχο μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.
«Η επίσκεψη αυτή είναι μια έκκληση προς το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.