Γάζα: “Η σφαγή είναι σκοπούμενη πολιτική επιλογή” – Τι γίνεται αυτή τη στιγμή
Διαβάζεται σε 6'
“Δεν πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά για πολιτική επιλογή και σκοπούμενη επίθεση κατά ενός λαού η οποία διαπράττεται σε συνθήκες απόλυτης ατιμωρησίας” αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
- 16 Απριλίου 2025 12:19
Συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα, την ώρα που η Δύση δείχνει να στρέφει το βλέμμα της αλλού. Την Τρίτη οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονται να χτύπησαν το νοσοκομείο Kuwaiti Field στην περιοχή Αλ-Μουάσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός διασώστη και τον τραυματισμό εννέα ατόμων, μεταξύ των οποίων ασθενείς και προσωπικό του νοσοκομείου.
Η επίθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά επιθέσεων σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό.
Παράλληλα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με την ομάδα που κρατούσε τον Ισραηλινό-Αμερικανό όμηρο Edan Alexander, μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή όπου βρισκόταν. Η Χαμάς προειδοποίησε ότι οι οικογένειες των ομήρων ενδέχεται να λάβουν “δυσάρεστα νέα” λόγω των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών, όπως μεταδίδει το Reuters.
Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποίησε σπάνια επίσκεψη στη βόρεια Γάζα, όπου συναντήθηκε με Ισραηλινούς στρατιώτες και επανέλαβε τις θέσεις του “για την ανάγκη απελευθέρωσης όλων των ομήρων και την αποδυνάμωση της Χαμάς”.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική, με περισσότερους από 51.000 θύματα από την αρχή του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023, και με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν πάνω από το ήμισυ των θυμάτων. Οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας συνεχίζονται, αλλά παραμένουν σε αδιέξοδο, όπως καταγγέλουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.
Θυμίζουμε πως στις 18 Μαρτίου 2025, το Ισραήλ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική αεροπορική επίθεση στη Γάζα, τερματίζοντας de facto την εκεχειρία που είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο. Η επίθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 400 Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων 263 γυναίκες και παιδιά, καθιστώντας την μία από τις φονικότερες.
Μάλιστα, μετά το κάλεσμα των ισραηλινών αρχών προς τους αμάχους να επιστρέψουν στις περιοχές τους κατά την εκεχειρία, το Ισραήλ δεν έκανε σαφή διάκριση μεταξύ στρατηγικών περιοχών και περιοχών που κατοικούν άμαχοι, κάτι που προκάλεσε την ένταση και την ανησυχία.
Παρά τις διεθνείς προσπάθειες, όπως οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με τη συμμετοχή Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ, δεν υπήρξε πρόοδος στην επανέναρξη της εκεχειρίας. Η Χαμάς αρνήθηκε από μέρους της να αποδεχτεί τις ισραηλινές προϋποθέσεις, οι οποίες περιλάμβαναν τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Επιπλέον, πολιτικές πιέσεις εντός του Ισραήλ, ιδίως από ακραίους συμμάχους της κυβέρνησης, ενίσχυσαν την επιθυμία για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, μια οριστική παύση του πολέμου θα σήμαινε πως ο Νετανιάχου θα αναγκαζόταν να πάει σε εκλογές, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να πράξει.
Η Χαμάς πάντως εκτιμάται πως διατηρεί την πολιτική και στρατιωτική της δομή, παρά τις σοβαρές καταστροφές και τις απώλειες που έχει υποστεί. Οι δε ΗΠΑ προτείνουν μια “ενδιάμεση” συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων και την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Νετανιάχου απέναντι στον νόμο
Ο ίδιος αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές νομικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και της παράνομης λήψης δώρων, με τις δίκες του να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αν και δεν υπάρχει άμεση σύνδεση με τη διαχείριση της σύγκρουσης ή την απόφαση για εκεχειρία, ο Νετανιάχου υπόκειται σε έντονη πολιτική και νομική πίεση.
Αν η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσιζε να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα αποδεχόταν την εκεχειρία και την αποδοχή του συμβιβασμού, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, και ίσως να προσθέσει μια νέα διάσταση στην ήδη περίπλοκη νομική του κατάσταση. Αν οι αντίπαλοί του θεωρήσουν ότι υπήρξε αδυναμία ή “προδοσία” των στρατηγικών στόχων του Ισραήλ, αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει την εικόνα του, αν όχι να οδηγήσει σε νέες νομικές εξελίξεις.
Γάζα, ένας “ομαδικός τάφος”
“Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο για τους Παλαιστίνιους και εκείνους που τους συνδράμουν” έπειτα από τις πολεμικές επιχειρήσεις και τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, καταγγέλλουν άλλωστε σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
“Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την καταστροφή και την αναγκαστική μετακίνηση ολόκληρου του πληθυσμού στην Γάζα”, δηλώνει η Αμάντα Μπατσερόλε, συντονίστρια εκτάκτων καταστάσεων της οργάνωσης στην Γάζα προσθέτοντας ότι η ανθρωπιστική συνδρομή παρεμποδίζεται από τις συνθήκες ανασφάλειας και τις δραματικές ελλείψεις.
Η σειρά των αιματηρών επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων μαρτυρά “την κατάφωρη περιφρόνηση της ασφάλειας των εργαζομένων στις ανθρωπιστικές και ιατρικές επιχειρήσεις στην Γάζα”, καταγγέλλει η οργάνωση, 11 συνεργάτες της οποίας έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στο παλαιστινιακό θύλακα.
“Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να άρουν αμέσως την απάνθρωπη και φονική πολιορκία στην Γάζα, να προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων καθώς και τις ζωές του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού και να ενεργήσουν μαζί με όλες τις πλευρές για την αναβίωση και διατήρηση της εκεχειρίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
Το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα και σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα αποθέματα τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί.
Η οργάνωση αναφέρεται συγκεκριμένα στην έλλειψη παυσίπονων και φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις, αντιβιοτικών και στοιχειώδους χειρουργικού εξοπλισμού.
“πολιτική επιλογή και σκοπούμενη επίθεση”
Χωρίς τροφοδοσία σε καύσιμα, τα νοσοκομεία που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που τους επιτρέπει να λειτουργούν με γεννήτριες δεν θα είναι σε θέση να χειρουργούν και να διατηρούν στην ζωή τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
“Δεν πρόκειται για ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά για πολιτική επιλογή και σκοπούμενη επίθεση κατά ενός λαού η οποία διαπράττεται σε συνθήκες απόλυτης ατιμωρησίας”, καταγγέλλει η Αμάντα Μπατσερόλε.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
“Οι ομάδες μας έπρεπε να αρχίσουν να λειτουργούν το παιδιατρικό τμήμα, αλλά αναγκάσθηκαν να φύγουν από το νοσοκομείο εκστρατείας που είχε στηθεί δίπλα στο νοσοκομείο. Οι κινητές κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας σταμάτησαν να λειτουργούν και στον νότο οι ομάδες δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην κλινική Αλ-Σαμπούρα στην Ράφα”, καταγγέλλει η οργάνωση.
Έτσι, από τις 18 Μαρτίου και την επανέναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, η οργάνωση δεν έχει μπορέσει να επιστρέψει στο ινδονησιακό νοσοκομείο στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας.
Από την αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023, οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Παλαιστινίων θυμάτων κυμαίνονται από 50.000 έως 62.000, ανάλογα με την πηγή και την ημερομηνία αναφοράς. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο αριθμός των θυμάτων είχε φτάσει τους 51.000 μέχρι τον Απρίλιο του 2025.