Γάζα: Ισραηλινή επίθεση σε σχολείο με 12 νεκρούς – “Πυρά” Χαμάς κατά ΗΠΑ για τη συνέχιση του πολέμου

Διαβάζεται σε 5'
Παλαιστίνιοι ψάχνουν για επιζώντες μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα
Παλαιστίνιοι ψάχνουν για επιζώντες μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα AP Photo

Νέα επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο στη Γάζα άφησε πίσω τους τουλάχιστον 12 νεκρούς, ανάμεσά τους και παιδιά, ενώ η Χαμάς κατηγορεί τον Τζο Μπάιντεν πως δίνει “πράσινο φως” στη συνέχιση του πολέμου

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σχολείο, στο οποίο είχαν καταφύγει εκτοπισμένες οικογένειες στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα, τις οποίες επικαλέστηκε το Reuters.

 

Οι ομάδες της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι συνεχίζουν να ψάχνουν κάτω από τα ερείπια για περισσότερους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, κατάφεραν να ανασύρουν μόνο 12 άτομα νεκρά, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες και τον δημοσιογράφο Χάμζα Μορτάζα, ο οποίος, όπως αναφέρει το Al Jazeera, εργαζόταν πάνω σε μια ιστορία για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους σε σχολεία.

Ο Χάμζα είναι αδελφός του Γιασέρ Μορτάζα, ενός άλλου δημοσιογράφου που σκοτώθηκε στη Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής το 2018.

Πάνω από 700 οικογένειες είχαν καταφύγει στο σχολείο

Όσον αφορά το Σχολείο Μουσταφά Χαφέζ, εκεί βρισκόντουσαν τουλάχιστον 700 οικογένειες που είχαν καταφύγει από διάφορα μέρη της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως από τις βόρειες περιοχές και τη Σουτζάγια.

Μετά τον βομβαρδισμό του σχολείου από τις ισραηλινές δυνάμεις, η οροφή του κτιρίου κατέρρευσε πάνω στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό οι ομάδες της Πολιτικής Προστασίας αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και εμπόδια για να ανασύρουν τα πτώματα, καθώς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, οπότε προσπαθούν να σώσουν τους Παλαιστίνιους με τα γυμνά τους χέρια.

Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας είχε δηλώσει προηγουμένως στο AFP ότι, ύστερα από ισραηλινό πλήγμα, μέλη της ανέσυραν “επτά πτώματα”, πέντε ανδρών και δύο παιδιών, από τα συντρίμμια σχολείου στην Πόλη της Γάζας, στο οποίο είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.

“Συνεχίζουμε να ψάχνουμε για πτώματα κάτω από τα ερείπια του σχολείου Μουστάφα Χάφιζ”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπάσαλ σε δηλώσεις που έκανε στο AFP.

“Υπάρχουν τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αφού ένα ισραηλινό αεροσκάφος έριξε μια βόμβα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου που φιλοξενούσε χιλιάδες εκτοπισμένους”, πρόσθεσε ο ίδιος.

“Πλήγμα ακριβείας” λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι πραγματοποίησε “πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών που επιχειρούσαν σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς (…) που ήταν κρυμμένο μέσα στο σχολείο” Μουστάφα Χάφιζ.

«Ελήφθησαν πολλά μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε αμάχους, μεταξύ των οποίων η χρήση πυρομαχικών ακριβείας», ανέφερε ο στρατός.

Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί σχολεία και νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Χαμάς: Ο Μπάιντεν δίνει “πράσινο φως” για τη συνέχιση του πολέμου

Νωρίτερα την Τρίτη (20/08), η Χαμάς χαρακτήριζε «πράσινο φως» για τη συνέχιση του πολέμου δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τις οποίες το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα «κάνει πίσω» στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

Αυτοί «οι απατηλοί ισχυρισμοί (…) δεν αντανακλούν την αληθινή θέση του κινήματος, το οποίο επιθυμεί να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία καταγγέλλει ένα «αμερικανικό πράσινο φως στην εξτρεμιστική σιωνιστική κυβέρνηση για να διαπράξει περισσότερα εγκλήματα εναντίον των αμάχων».

Αλ-Σίσι σε Μπλίνκεν: Υπάρχει κίνδυνος ο πόλεμος στη Γάζα να επεκταθεί

Στο μεταξύ, στο Κάιρο, ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν σήμερα στο Κάιρο για να συζητήσουν τρόπους για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν βρίσκεται στο Κάιρο, προερχόμενος από το Τελ Αβίβ, όπου συνάντησε χθες, Δευτέρα, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να ασκήσει πίεση ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα κατά τις διαπραγματεύσεις που σχεδιάζονται για αργότερα αυτή την εβδομάδα, μολονότι παραμένουν ανεπίλυτα σημαντικά ζητήματα. Εκεί, κατάφερε να αποσπάσει την υποστήριξη του Ισραήλ στη νέα πρόταση των ΗΠΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε στη Ντόχα κατά τις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας.

Ο πρόεδρος Σίσι προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να επεκταθεί περιφερειακά με τρόπο «που είναι δύσκολο να φανταστούμε».

«Η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα πρέπει να είναι η αρχή ευρύτερης διεθνούς αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους και της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών, καθώς αυτό είναι ο βασικός εγγυητής της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ιράν: Ο χρόνος είναι με το μέρος μας

Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Αλιμοχαμάντ Ναϊνί, δήλωσε: «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας και η περίοδος αναμονής για αυτήν την απάντηση μπορεί να είναι μακρά», αναφερόμενος σε ενδεχόμενα αντίποινα κατά του Ισραήλ, και επανέλαβε ότι «ο εχθρός» πρέπει να περιμένει μια υπολογισμένη και ακριβή απάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι Ιρανοί ηγέτες εξετάζουν όλες τις συνθήκες και η απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μπορεί να μην είναι επανάληψη προηγούμενων επιχειρήσεων, πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν και η Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ για την επίθεση που σκότωσε τον Χανίγια λίγες ώρες μετά την παρακολούθηση της τελετής ορκωμοσίας του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκάνιαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα