Γάζα: Ναυάγιο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Διαβάζεται σε 4'
Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα
Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα AP Photo

Άκαρπες ήταν για μια ακόμη φορά οι συνομιλίες στο Κάιρο, καθώς ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση των μεσολαβητών.

Οι συνομιλίες με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τερματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (25/08) χωρίς συμφωνία, καθώς ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές, δήλωσαν δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στα αιγυπτιακά σώματα ασφαλείας.

Το νέο “ναυάγιο” στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, έρχεται εν μέσω αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες και μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν σε αυτή την επίθεση εξαπολύοντας «προληπτικά» δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, εντόπισαν προετοιμασίες του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ.

Τα κρίσιμα σημεία της διαφωνίας μεταξύ Χαμάς – Ισραήλ

Κρίσιμα σημεία διαφωνίας στις συνομιλίες, που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, περιλαμβάνουν την ισραηλινή παρουσία στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς απαίτησε να δεσμευτεί το Ισραήλ σε όσα συμφωνήθηκαν στις 2 Ιουλίου, σύμφωνα με ένα σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει αυτή τη συμφωνία για την προάσπιση των συμφερόντων του παλαιστινιακού λαού και την παύση της καταστροφής της Λωρίδας της Γάζας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία η μόνιμη κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Η Χαμάς επίσης τόνισε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την ελευθερία επιστροφής των κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους, την ανακούφιση και την ανοικοδόμηση, καθώς και μια συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων.

Την ίδια στιγμή, η Ισραηλινή Ραδιοφωνία επικαλούμενη αξιωματούχους ανέφερε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι συνομιλίες στο Κάιρο να οδηγήσουν σε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ένδειξη προόδου στα θέματα που χωρίζουν το Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου έχει επιμείνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί μια απόλυτη νίκη κατά της Χαμάς, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία. Αυτός ο στόχος έχει απορριφθεί από πολλούς κορυφαίους Ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας του, ενώ μέλη των οικογενειών των αιχμαλώτων έχουν κατηγορήσει τον Νετανιάχου ότι εγκατέλειψε τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη Γάζα.

Σάλιβαν: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει στο Κάιρο την διπλωματική προσπάθεια για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Χάλιφαξ (Νέα Σκοτία, Καναδάς), ο κ. Σάλιβαν επισήμανε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με αυτήν του Ισραήλ όσον αφορά τις εξελίξεις με τη Χεζμπολά, μετά τη χθεσινή νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο λιβανικό ένοπλο κίνημα και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Γάζα: Πέντε νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους στην πόλη της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες.

Στόχος ήταν σπίτι σε μικρή απόσταση από νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της πόλης, ανέφερε το WAFA, επικαλούμενο γιατρούς.

Ερωτηθέντες σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού δεν έκαναν κανένα σχόλιο για τους βομβαρδισμούς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα