Γάζα: Ο Νετανιάχου λέει “όχι” σε εκεχειρία ενώ 2,3 εκατ. άνθρωποι κινδυνεύουν από ασιτία

Διαβάζεται σε 9'
Η βομβαρδισμένη Γάζα
Η βομβαρδισμένη Γάζα AP

Τετράωρες παύσεις πυρός θα ξεκινήσει το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει μακρινό σενάριο μια γενικότερη κατάπαυση. Στη Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 100% του πληθυσμού βρίσκεται σε επισιτιστική ανασφάλεια.

Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα καθώς εισερχόμαστε στην 35η μέρα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται καθώς οι IDF περικυκλώνουν την πόλη της Γάζας, όπως επίσης και οι πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ.

Οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα είναι συντριπτικοί και οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται όλο και πιο κοντά στα κεντρικά νοσοκομεία της Γάζας Αλ Σίφα και Αλ Κουντς, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες τραυματίες και άμαχοι.

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς Υπουργείο Υγείας της Γάζας κάνει λόγο για περισσότερους από 10.812 Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

Στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε σήμερα πως οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα αφού ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί στον πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, ενώ αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα εφόδια που μπαίνουν στη Γάζα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Η Γάζα εκπέμπει SOS για ανθρωπιστική βοήθεια

«Πριν από την 7η Οκτωβρίου, το 33% του πληθυσμού ζούσε σε επισιτιστική ανασφάλεια. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό αυτό φτάνει το 100%», είπε η Κιουνγκ-ναν Παρκ, η διευθύντρια αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων στο WFP. Το Πρόγραμμα χρειάζεται 112 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις ανάγκες 1,1 εκατ. ανθρώπων στη Γάζα για τις επόμενες 90 ημέρες. «Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποσιτισμού», είπε.

Εκτός από χρηματοδότηση, το WFP χρειάζεται επίσης ασφαλή και τακτική πρόσβαση στη Γάζα για να φτάσουν οι υπηρεσίες του στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Αφού άνοιξε και πάλι η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, τα φορτηγά που περνούν είναι λιγότερα από το 19% όσων περνούσαν πριν από τον πόλεμο. «Αυτή τη στιγμή μπαίνουν 40-50 φορτηγά ημερησίως», είπε η Κιουνγκ-ναν. «Μόνο για τη βοήθεια σε τρόφιμα από το WFP θα χρειάζονταν 100 φορτηγά την ημέρα», εξήγησε.

Ακόμη και το προσωπικό του WFP που βρίσκεται στη Γάζα δεν έχει αρκετά τρόφιμα. Αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ συνεργαζόταν με τουλάχιστον 23 αρτοποιεία αλλά μόνο ένα εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα και πρώτες ύλες. «Λέγονται ιστορίες για ανθρώπους που πήγαν εκεί, στήθηκαν στην ουρά για δέκα μέρες και έφυγαν με άδεια χέρια. Είναι πολύ σοβαρό», είπε η Κιουνγκ-ναν.

Τετράωρες παύσεις πυρός θα ξεκινήσει το Ισραήλ, λένε οι ΗΠΑ

“Ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση” χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος, το ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει τετράωρες παύσεις στη βόρεια Γάζα αρχής γενομένης από σήμερα, ενώ ο Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σημείωσε πως δεν υπάρχει “καμιά πιθανότητα” εκεχειρίας στη Γάζα, καθώς ο Νετανιάχου εμφανίζεται ανένδοτος ως προς μια γενικότερη καταύπαυση του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι έχει ζητήσει τριήμερη παύση στη Γάζα και μια παύση μεγαλύτερη από αυτήν προκειμένου να ελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για κατάπαυση του πυρός, ο Δημοκρατικός πρόεδρος, ο οποίος έως τώρα αντιτίθεται σε αυτή την εκδοχή, δήλωσε: “Καμιά, καμιά πιθανότητα”.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως οι παύσεις προέκυψαν έπειτα από συζητήσεις ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και του Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων συζητήσεων που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Κίρμπι είπε πως οι παύσεις θα επιτρέψουν στον κόσμο να μην βρεθεί στον δρόμο του κακού και να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος για να απελευθερωθούν όμηροι.

“Μας είπαν οι Ισραηλινοί σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια της παύσης, και πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει σήμερα”, είπε ο Κίρμπι.

“Αντιλαμβανόμαστε πως το Ισραήλ θα αρχίσει να εφαρμόζει τετράωρες καταπαύσεις του πυρός στη βόρεια Γάζα με την ανακοίνωση να γίνεται τρεις ώρες πριν”, είπε. Αποκάλεσε την είδηση βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

“Πιστεύουμε πως αυτά εδώ είναι σημαντικά πρώτα βήματα και προφανώς θέλουμε να δούμε να συνεχίζονται για όσο χρειαστεί”, πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης πως μια κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μαχητές της Χαμάς δεν βρίσκεται στο τραπέζι επειδή θα βοηθούσε τη Χαμάς και θα “νομιμοποιούσε αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου και απλώς δεν πρόκειται να το υποστηρίξουμε αυτή την ώρα”.

Διαδηλωτές έξω από το σπίτι δισεκατομμυριούχου όπου μένει ο Νετανιάχου

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των μελών των οικογενειών των ομήρων, διαμαρτύρονται μπροστά από το σπίτι του δισεκατομμυριούχου Simon Falic στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο διαμένει τις τελευταίες εβδομάδες ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο Νετανιάχου συναντήθηκε επίσης την Πέμπτη με τις οικογένειες των ομήρων στη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ και είπε στις οικογένειες ότι δεν έχει ξεχάσει τους ανθρώπους που απήχθησαν στη Γάζα.

Παράλληλα, τόνισε ότι κάνει τα πάντα για να πετύχει την απελευθέρωσή τους και υποσχέθηκε ότι το έργο αυτό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μυαλού του, σύμφωνα με το γραφείο του.

Η φονικότερη επίθεση στη Δυτική Όχθη από το 2005 –  Τουλάχιστον 18 νεκροί

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, οι 14 από αυτούς στην Τζενίν, μια πόλη προπύργιο ενόπλων οργανώσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η επιδρομή στην Τζενίν είναι η φονικότερη επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη από το 2005, με βάση την καταμέτρηση των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές: ένας στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα, κοντά στη Ναμπλούς, ένας στο Αλ Αμάρι, κοντά στη Ραμάλα, ένας στην Ντούρα και ένας στο Μπέιτ Φάτζαρ, κοντά στη Χεβρώνα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα 15χρονο αγόρι.

Στην Τζενίν, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ένας διασώστης της τραυματίστηκε «από σφαίρες στην πλάτη».

Αργά απόψε, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση στον (προσφυγικό) καταυλισμό της Τζενίν», κατά την οποία «σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 τρομοκράτες» και «περισσότεροι από 20 καταζητούμενοι ύποπτοι συνελήφθησαν». Μεταξύ αυτών ήταν και δύο μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ που «πυροβολούσαν» ή «έθεταν σε κίνδυνο» τους στρατιώτες.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι κατασχέθηκαν ορισμένα όπλα (τουφέκι, καραμπίνες, πιστόλι) και διευκρίνισε ότι κατέστρεψε «μια υπόγεια σήραγγα που περιείχε εκρηκτικούς μηχανισμούς έτοιμους προς χρήση».

Στην πόλη Τζενίν και τον γειτονικό καταυλισμό, όπου κατοικούν περίπου 23.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σημειώνονται τακτικά συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες. Η Τζενίν, όπως όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτικής Όχθης, είναι υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής και των δυνάμεων ασφαλείας της. Ο ισραηλινός στρατός όμως λέει ότι οι επιχειρήσεις του γίνονται «λόγω της σημαντικής αύξησης των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι έχουν γίνει περισσότερες από 550 απόπειρες επιθέσεων μετά την 7η Οκτωβρίου.

Στη δημοσιότητα βίντεο με ισραηλινούς ομήρους

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα ετοιμάζεται να απελευθερώσει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μια εβδομηντάχρονη γυναίκα και ένα έφηβο αγόρι, για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ-Κοντς σε ηχογραφημένο μήνυμα.

Η Ισλαμική Τζιχάντ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τους δύο Ισραηλινούς ομήρους που κρατεί στη Γάζα – οι οποίοι συμπεριλαμβάνονται στους σχεδόν 240 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς μετά τη φονική επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου – δηλώνοντας έτοιμος να τους ελευθερώσει “εάν πληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας”.

 

Στο βίντεο, οι δύο όμηροι εκφράζουν την επιθυμία να απελευθερωθούν γρήγορα για να ξαναβρεθούν με τους συγγενείς τους και επικρίνουν τη διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό Μπενιάμιν Νετανιάχου.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο Ισλαμικός Τζιχάντ είναι έτοιμος να απελευθερώσει την 70χρονη “για λόγους ανθρωπιστικούς και υγείας”. “Δεν μπορούμε πλέον να της δίνουμε τη φροντίδα που χρειάζεται λόγω της έλλειψης καυσίμων, ηλεκτρικού ρεύματος και των βασικών μέσων επιβίωσης”.

Όσον αφορά τον έφηβο, η οργάνωση δηλώνει διατεθειμένη να τον απελευθερώσει “για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω της ηλικίας του, παρότι οι φυλακές του κατακτητή είναι γεμάτες από παιδιά” Παλαιστινίων.

“Η πρωτοβουλία μας θα λάβει χώρα εάν πληρούνται οι όροι ασφαλείας επί του πεδίου ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του παλαιστινιακού λαού μας”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ζωή των ομήρων μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλεσε σήμερα “ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους” τη δημοσιοποίηση νωρίτερα σήμερα από τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ ενός βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους, μια 70χρονη γυναίκα και έναν έφηβο, που δηλώνει ότι κρατεί στη Γάζα.

Πρόκειται για “ψυχολογική τρομοκρατία του χειρίστου είδους”, κατήγγελλε εκπρόσωπος του στρατού, ο Ρίτσαρντ Χεχτ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν σε αυτό το βίντεο, προβάλλοντας ένα στιγμιότυπο από αυτό.

Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν οι όμηροι, επαναλαμβάνει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός λαμβάνει «τοπικά μέτρα ακριβείας» στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορέσουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες να φύγουν και να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις με τη Χαμάς, αναφερόμενος στις τετράωρες «παύσεις» που ανακοίνωσε νωρίτερα η Ουάσινγκτον.

«Αυτά τα πράγματα δεν θα μας αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο», είπε ο Γιοάβ Γκάλαντ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο για την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ, την οποία δεν σχολίασε ευθέως.

Ο Γκάλαντ είπε ότι θεωρεί «δικά του» τα παιδιά που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς, τονίζοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν. Το Ισραήλ θα φτάσει σε κάθε Παλαιστίνιο που εμπλέκεται στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «ακόμη και αν χρειαστούν χρόνια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, ο στρατός χρησιμοποιεί «νέες μεθόδους» στις επιχειρήσεις του για να εντοπίσει και να καταστρέψει τις υπόγειες σήραγγες της Χαμάς.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα