Γάζα: Ο Παλαιστίνιος υπ. Υγείας ανακοίνωσε εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

Διαβάζεται σε 3'
Συναγερμός για το ξέσπασμα επιδημίας πολιομυελίτιδας στη Γάζα
Συναγερμός για το ξέσπασμα επιδημίας πολιομυελίτιδας στη Γάζα AP Photo

Εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για παιδιά κάτω των 10 ετών αναμένεται να ξεκινήσει στη Γάζα, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος έπειτα από 25 χρόνια

Η απειλή της πολιομυελίτιδας αυξάνεται ραγδαία στη Γάζα, ωθώντας ανθρωπιστικές οργανώσεις να ζητήσουν επειγόντως κατάπαυση του πυρός ώστε να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και να αποτραπεί ένα πλήρες ξέσπασμα.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε το Σάββατο (17/08) ότι ο υπουργός Ματζίντ Αμπού Ραμαζάν ανακοίνωσε μια εκτεταμένη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για παιδιά κάτω των 10 ετών στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το Wafa, η πρωτοβουλία αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την UNRWA, τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αμπού Ραμαζάν δήλωσε ότι η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του τύπου 2 της πολιομυελίτιδας, ενώ αυτή τη στιγμή αγοράζονται επιπλέον 400.000 δόσεις.

Μέχρι στιγμής, ένα κρούσμα σε βρέφος ηλικίας 10 μηνών έχει επιβεβαιωθεί στην περιοχή, το πρώτο μετά από 25 χρόνια, ενώ υπάρχουν υποψίες και για άλλα.

Η πολιομυελίτιδα είχε εξαλειφθεί στη Γάζα πριν από 25 χρόνια, αλλά οι εμβολιασμοί μειώθηκαν δραματικά μετά την έναρξη του πολέμου πριν από 10 μήνες, καθιστώντας την περιοχή εστία για τον ιό, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι συγκεντρωμένοι σε καταυλισμούς σκηνών που στερούνται καθαρού νερού, ζουν μεταξύ λυμάτων και απορριμμάτων λόγω των καταστροφών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Για να αποτραπεί ένα ευρύ ξέσπασμα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται να εμβολιάσουν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, αναφέρουν ότι τα φιλόδοξα σχέδια εμβολιασμού είναι αδύνατα χωρίς μια παύση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

“Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο”

«Προβλέπουμε και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο ενός ξεσπάσματος πολιομυελίτιδας τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», δήλωσε ο Francis Hughes, διευθυντής της απάντησης στη Γάζα για την CARE International, στο Associated Press.

Από την πλευρά της η ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps εκτιμά ότι περίπου 50.000 βρέφη που γεννήθηκαν από την έναρξη του πολέμου δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της αρρωγής αναμένουν ότι ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων θα αυξηθεί και ανησυχούν ότι η ασθένεια μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστεί χωρίς επείγουσα παρέμβαση και κατάπαυση του πυρός.

«Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF, Αμμάρ Αμμάρ. «Είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί εμβολιασμός σε μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη και το εναλλακτικό σενάριο θα ήταν αδιανόητο για τα παιδιά στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα