Γάζα: Οι τραυματίες κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες ημέρες

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα
Γάζα AP

Οι λίγες ιατρικές δομές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα βρίσκονται υπό αδιανόητη πίεση.

Πολλοί από το ιατρικό προσωπικό στη Γάζα έχουν αναγκαστεί να φύγουν προς τα νότια, καθώς τα ισραηλινά πλήγματα είναι αμείλικτα. Όσοι έχουν απομείνει βρίσκονται αντιμέτωποι με την περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, σε ένα πλαίσιο πολιορκίας.

Ακολουθεί η μαρτυρία της Guillemette Thomas, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη, με έδρα την Ιερουσαλήμ.

Ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας;

Μετά την εντολή εκκένωσης που εξέδωσαν οι ισραηλινές αρχές, η οποία ανάγκασε περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους να καταφύγουν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να κάνουν μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή μεταξύ του να παραμείνουν ή να φύγουν. Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, αυτό σήμαινε την επιλογή μεταξύ της εγκατάλειψης των ασθενών τους σε έναν σχεδόν βέβαιο θάνατο ή της παραμονής, με κίνδυνο της δικής τους ζωής.

Κάποιοι έμειναν και συνέχισαν να εργάζονται παρά τους κινδύνους. Βρισκόμαστε σε επαφή με ορισμένους συναδέλφους μας που υποστηρίζουν τις ομάδες του Υπουργείου Υγείας, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας, όπου παρείχαμε φροντίδα σε εγκαυματίες για χρόνια. Σήμερα, το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται στην ίδια μοίρα με τους υπόλοιπους κατοίκους της Γάζας: βομβαρδίζονται συνεχώς τις τελευταίες 10 ημέρες. Οι συνάδελφοί μας μας λένε ότι πολλοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουν πεθάνει από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Αναφέρουν ότι 800 έως 1.000 άνθρωποι τραυματίζονται καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει μόνο όσους καταφέρνουν να φτάσουν σε νοσοκομείο. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στις δομές υγείας είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και καθίσταται δυσκολότερη λόγω της έλλειψης βενζίνης, μόνο οι πιο βαριά ασθενείς αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Από την έναρξη της σύγκρουσης, περισσότεροι από 9.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν σοβαρά να πεθάνουν τις επόμενες ώρες, επειδή καθίσταται αδύνατο να λάβουν ιατρική φροντίδα.

Λειτουργεί ακόμη το σύστημα υγείας στη Γάζα;

Γινόμαστε ήδη μάρτυρες της κατάρρευσης του συστήματος υγείας. Το ιατρικό προσωπικό δεν μπορεί πλέον να περιθάλψει τους ανθρώπους ή να δεχθεί νέους ασθενείς. Όλα γίνονται σε εξαιρετικά κακές συνθήκες, με έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Υπάρχουν συνεχείς εισαγωγές ασθενών και τραυματιών σε σοβαρή κατάσταση, με πολύπλοκα τραύματα, εγκαύματα, κατάγματα και συνθλιμμένα άκρα.

Το νοσοκομείο Al-Shifa, το κύριο νοσοκομείο της Γάζας, δίνει καταφύγιο τώρα σε χιλιάδες ανθρώπους που πήγαν εκεί αναζητώντας προστασία από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Ενώ η Γάζα βρίσκεται στο σκοτάδι, το Al-Shifa είναι ένα από τα λίγα μέρη που έχουν ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, αν και τα καύσιμα θα διαρκέσουν το πολύ για άλλες 24 ώρες.

Εν ολίγοις, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, πολλοί ασθενείς θα πεθάνουν – ειδικά εκείνοι στην εντατική, στη νεογνολογία και σε μηχανήματα αναπνευστικής υποστήριξης. Οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, και οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν επίσης λόγω της γενικής έλλειψης φαρμάκων.

Τι γνωρίζουμε για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων στον νότο;

Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου το νερό είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Σήμερα, το 60% των ανθρώπων στη Γάζα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εκτιμάται ότι ζουν έξω χωρίς πρόσβαση σε νερό και υγειονομική περίθαλψη. Δεν υπάρχει βασική υγειονομική περίθαλψη, επειδή οι κλινικές είναι κλειστές, και οι συνθήκες υγιεινής είναι πολύ κακές. Εκτός από τα άτομα με σοβαρούς τραυματισμούς, διατρέχουμε τον κίνδυνο να δούμε ένα κύμα ασθενειών που συνδέονται με τις κακές συνθήκες διαβίωσης: ασθένειες όπως η διάρροια, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και του δέρματος και η αφυδάτωση μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Οι μισοί άνθρωποι στη Γάζα είναι κάτω των 18 ετών. Ωστόσο, το σύστημα υγείας δεν μπορεί πια να τους φροντίσει.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προτεραιότητες όσον αφορά την ιατρική υποστήριξη;

Είναι ζωτικής σημασίας να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να διασφαλιστούν τακτικές εκεχειρίες για να μπορούν να περάσουν μαζικά στη Γάζα φάρμακα και καύσιμα. Αν ξεμείνουμε από αναισθητικά φάρμακα, οι χειρουργοί θα αναγκαστούν να σταματήσουν τις επεμβάσεις.

Οι ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια. Χρειάζονται πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση, καθώς και βασική υγειονομική περίθαλψη, πριν η υγεία τους επιδεινωθεί δραματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα