Γάζα: Παλαιστίνιοι σκάβουν ομαδικό τάφο στο περικυκλωμένο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα
Γάζα AP

Ανείπωτος θρήνος στη Γάζα που μετρά χιλιάδες νεκρούς, με το νοσοκομείο Αλ Σίφα να βρίσκεται αποκλεισμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις, χωρίς καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Παλαιστίνιοι παγιδευμένοι μέσα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα, έσκαψαν την Τρίτη (14/11) ομαδικό τάφο για να θάψουν ασθενείς που πέθαναν υπό την ισραηλινή περικύκλωση και δήλωσαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο για την εκκένωση των μωρών, παρά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι προσφέρθηκε να στείλει φορητές θερμοκοιτίδες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο σύμφωνα με το Reuters, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, βρίσκεται στην κορυφή ενός υπόγειου αρχηγείου μαχητών της Χαμάς.

Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνείται ότι υπάρχουν μαχητές και λέει ότι 650 ασθενείς και 5.000-7.000 άλλοι εκτοπισμένοι πολίτες είναι παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, και βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχή πυρά από ελεύθερους σκοπευτές και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όπως αναφέρει, 40 ασθενείς έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων τριών πρόωρων μωρών των οποίων οι θερμοκοιτίδες βγήκαν εκτός λειτουργίας.

Πέντε εβδομάδες αφότου το Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς σε αντίποινα για μια διασυνοριακή επίθεση των μαχητών, η τύχη του περικυκλωμένου νοσοκομείου έχει γίνει επίκεντρο διεθνούς συναγερμού, μεταξύ άλλων και από τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γάζα
Γάζα AP

Εκτός λειτουργίας 25 από τα 35 νοσοκομεία της Γάζας

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έθεσαν εκτός λειτουργίας τα 25 από τα 35 νοσοκομεία της περιοχής.

“Έχουν επίσης καταστρέψει 94 κυβερνητικά κτίρια και 253 σχολεία”, δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, ένας αξιωματούχος της Χαμάς, με έδρα τη Βηρυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα του Λιβάνου

“Έχουμε 100 πτώματα που αποσυντίθενται στο νοσοκομείο”

Ο Ashraf Al-Qidra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά το Reuters και βρίσκεται μέσα στον περίβολο του νοσοκομείου, δήλωσε ότι υπήρχαν περίπου 100 πτώματα που αποσυντίθενται μέσα και δεν υπήρχε τρόπος να βγουν έξω.

Σχεδιάζουμε να τους θάψουμε σήμερα σε έναν ομαδικό τάφο μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα. Θα είναι πολύ επικίνδυνο καθώς δεν έχουμε καμία κάλυψη ή προστασία από τη ΔΕΕΣ, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές τα πτώματα των μαρτύρων άρχισαν να αποσυντίθενται”, δήλωσε στο Reuters. “Οι άνδρες σκάβουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε” συνέχισε.

Τριάντα έξι μωρά βρίσκονται πλέον στην πτέρυγα νεογνών, μετά τον θάνατο τριών νεογέννητων. Χωρίς καύσιμα για γεννήτριες που να τροφοδοτούν τις θερμοκοιτίδες, τα μωρά κρατούνταν ζεστά όσο το δυνατόν καλύτερα, παραταγμένα οκτώ σε ένα κρεβάτι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι προσφέρει φορητές θερμοκοιτίδες που λειτουργούν με μπαταρίες, ώστε τα μωρά να μπορούν να μετακινηθούν. Όμως ο Qidra δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τέτοια εκκένωση.

“Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μεταφερθούν τα μωρά σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, στην Αίγυπτο, στη Δυτική Όχθη ή ακόμη και στα νοσοκομεία της κατοχής (του Ισραήλ). Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ευημερία και η ζωή αυτών των μωρών”, δήλωσε.

“Η κατοχή εξακολουθεί να πολιορκεί το νοσοκομείο και πυροβολεί κατά διαστήματα στις αυλές. Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να μετακινηθούμε, αλλά μερικές φορές οι γιατροί παίρνουν το ρίσκο όταν πρέπει να εξυπηρετήσουν ασθενείς” είπε στη συνέχεια.

Το Ισραήλ αρνείται ότι το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία και λέει ότι οι δυνάμεις του επιτρέπουν στους μέσα διαμένοντες να βγαίνουν από αυτό. Γιατροί και αξιωματούχοι μέσα στο νοσοκομείο λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και όσοι προσπαθούν να φύγουν έχουν δεχτεί πυρά. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την κατάσταση με κάποιο ανεξάρτητο τρόπο.

Το Ισραήλ υποσχέθηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, αφού οι μαχητές της μαχητικής οργάνωσης διέσχισαν τον φράχτη γύρω από τον θύλακα και οργίασαν μέσα σε ισραηλινές πόλεις σκοτώνοντας αμάχους στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ λέει ότι 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 σύρθηκαν πίσω στη Γάζα ως όμηροι στην πιο φονική ημέρα της 75χρονης ιστορίας του.

Όμως η αντίδρασή του, που περιλαμβάνει την πλήρη πολιορκία και τους συνεχείς βομβαρδισμούς του πολυσύχναστου θύλακα που έχουν σκοτώσει πολλές χιλιάδες αμάχους, έχει θορυβήσει χώρες σε όλο τον κόσμο. Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς ευθύνεται για τη βλάβη των αμάχων επειδή οι μαχητές κρύβονται ανάμεσά τους- η Χαμάς το αρνείται αυτό.

Αξιωματούχοι στον τομέα της Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς λένε ότι περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά, και αμέτρητοι άλλοι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια. Περίπου τα δύο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχουν μείνει άστεγοι, μη μπορώντας να φύγουν από την περιοχή, όπου τα τρόφιμα, τα καύσιμα, το γλυκό νερό και οι ιατρικές προμήθειες έχουν εξαντληθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα