Γάζα: Πιέζουν για εκεχειρία οι ΗΠΑ – Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα: Πιέζουν για εκεχειρία οι ΗΠΑ – Κρίσιμη συνάντηση Μπλίνκεν με Νετανιάχου
Ronaldo Schemidt/Pool via AP, File

Ύστατη προσπάθεια για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για συμφωνία, την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός.

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, τόσο μέσω τοποθετήσεων της Ουάσινγκτον, όσο και εμπράκτως με την άφιξη του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε στο Ισραήλ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, την ώρα που τόσο από το Τελ Αβίβ όσο και από τη Χαμάς διατείνονται ότι αυτό το σενάριο δεν είναι τόσο κοντινό όσο ισχυρίζεται η Δύση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πέταξε στο Τελ Αβίβ την Κυριακή για μία νέα προσπάθεια της Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει για εκεχειρία, την ώρα που η κατάσταση παραμένει τεταμένη μετά τις δολοφονίες των ανώτατων ηγετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς τον περασμένο μήνα.

Κρίσιμη συνάντηση με Νετανιάχου

Ο διπλωμάτης των ΗΠΑ θα επιδιώξει να «συνάψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων» κατά τη 10η επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα να συναντήσει ανώτερους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου πριν ταξιδέψει στην Αίγυπτο.

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος έδωσαν αισιόδοξο τόνο μετά από διήμερες συνομιλίες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι είχε συμφωνηθεί μια «πρόταση γεφύρωσης». Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν στο Κάιρο την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ, προτού μεταβεί αύριο Τρίτη στο Κάιρο, όπου οι μεσολαβητές αναμένεται να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες εντός της εβδομάδας.

Οι ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την πώληση στο Ισραήλ όπλων αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπέβαλαν την Παρασκευή στη Ντόχα νέα συμβιβαστική πρόταση.

«Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορούμε να δείξουμε ευελιξία και πράγματα για τα οποία δεν μπορούμε», σχολίασε ο κ. Νετανιάχου, επιμένοντας να αντιστέκεται στην πίεση, που εντείνεται σε διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό της χώρας του, να τερματίσει τον πόλεμο.

Αλληλοκατηγορούνται Νετανιάχου – Χαμάς

Η Χαμάς επανέλαβε χθες πως απορρίπτει τη νέα πρόταση, αφού κρίνει πως «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα».

Το κίνημα, που επισήμως δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα του Κατάρ, κατήγγειλε ακόμη «την εμμονή» του ισραηλινού πρωθυπουργού να διατηρήσει στρατεύματα ανεπτυγμένα κατά μήκος των συνόρων του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο και τους «νέους όρους» που έθεσε, ειδικά για τους παλαιστίνιους κρατούμενους που θα ανταλλαχθούν με ισραηλινούς ομήρους.

Η Χαμάς επιμένει στην εφαρμογή, ως είχε, της πρότασης που είχε παρουσιαστεί στα τέλη του Μαΐου από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και καλεί τους μεσολαβητές να «υποχρεώσουν την κατοχή να εφαρμόσει αυτά που είχαν συμφωνηθεί».

Η πρόταση εκείνη προέβλεπε, στην πρώτη της φάση, ανακωχή έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, και την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει, σχεδόν καθημερινά, πως σκοπός του είναι να συνεχίσει τον πόλεμο ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας θα επέτρεπε να αποφευχθεί επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ· η Τεχεράνη ορκίστηκε πως θα εκδικηθεί τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα την 31η Ιουλίου, που απέδωσε στο Ισραήλ. Ο κίνδυνος μείζονος στρατιωτικής κλιμάκωσης σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής μεγεθύνθηκε μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και αυτήν, μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της 30ής Ιουλίου, του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά Φουάντ Σουκρ σε βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού που επιβεβαίωσε ότι εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα