Γάζα: “Πυρετός” συνομιλιών για τους ομήρους και ο ρόλος της Χάγης
Διαβάζεται σε 4'Τζο Μπάιντεν, αλλά και CIA μετέχουν στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των ομήρων. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης βασικός πυλώνας για την εξέλιξη της σύγκρουσης.
- 26 Ιανουαρίου 2024 22:17
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά και η απελευθέρωση των ομήρων, παραμένουν τα βασικότερα ζητήματα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Στις προσπάθειες να βρεθεί λύση για τους ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς μετέχει ενεργά και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συζήτησε με τον εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι, για τις “τελευταίες εξελίξεις”.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε με την ελπίδα να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος συνομίλησε επίσης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, κάτι που επιβεβαιώνει ότι Αίγυπτος και Κατάρ παραμένουν οι δύο βασικοί διαμεσολαβητές για το μέλλον της σύγκρουσης.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο στις συνομιλίες που αφορούν την απελευθέρωση των ομήρων που κρατεί η Χαμάς, καθώς ο απεσταλμένος του Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή Μπρετ Μακ Γκουρκ επιστρέφει στην Ουάσινγκτον μετά τις συνομιλίες για το θέμα των ομήρων που είχε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή. Ωστόσο “δεν επίκειται άμεση” ανακοίνωση για το θέμα αυτό, τονίζει.
“Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να ανοίξουμε τον δρόμο για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους”, δήλωσε στην ενημέρωση του Τύπου ο Κίρμπι. Αλλά “δεν θα πρέπει να αναμένουμε άμεση πρόοδο”, πρόσθεσε.
Και η CIA στις συνομιλίες
Ο επικεφαλής της CIA, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, θα συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι» με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο απεσταλμένος του Μπάιντεν, Ουίλιαμ Μπερνς θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον ομόλογό του της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι.
Μέχρι στιγμής, δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως το πού θα γινόταν αυτή η συνάντηση.
Βασικός πυλώνας η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης
Σε ό,τι αφορά την έκβαση του πολέμου, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μέσω της οποίας απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, αποτελεί βασικό πυλώνα.
Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας.
Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.
Την εν λόγω απόφαση χαιρέτισαν Τουρκία και Ιράν, με τον Ερντογάν συγκεκριμένα να την χαρακτηρίζει “πολύτιμη”, αφού έχει καταγγείλει ουκ ολίγες φορές το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστίνιων.
Στην αντίπερα όχθη, το Ισραήλ σχολίασε με χλεύη την απόφαση της Χάγης, με τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να την χαρακτηρίζει “κουραφέξαλα”.
“Χάγη και κουραφέξαλα”, έγραψε χαρακτηριστικά ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτηση στο Twitter.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ σχολίασαν ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης συνάδει με τη θέση της Ουάσιγκτον ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αναλάβει δράση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, για να διασφαλίσει ότι η επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου δεν θα επαναληφθεί.
Σε διαφορετικό τόνο ωστόσο, κινήθηκε το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου κάλεσε Ισραήλ και Χαμάς να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
“Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι δεσμευτικές για τα μέρη και πρέπει να συμμορφωθούν με αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την πλήρη, άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή τους”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.