Γάζα: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τα σχέδια εκτοπισμού των Παλαιστινίων
Διαβάζεται σε 5'Την επόμενη φάση του πολέμου περιέγραψε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες για τον διαφαινόμενο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.
- 04 Ιανουαρίου 2024 23:35
Μαίνεται το σφυροκόπημα στο βόρειο και νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για 90η ημέρα ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για τον εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού από την περιοχή, μετά και τις σχετικές δηλώσεις δύο Ισραηλινών υπουργών.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, κάλεσε τη Δευτέρα (1/1) να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ενθαρρυνθούν οι Παλαιστίνιοι να μεταναστεύσουν. Αντίστοιχη δήλωση είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη ημέρα (31/12) ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, μια σειρά από χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έσπευσαν να καταδικάσουν τα λεγόμενα των Ισραηλινών υπουργών.
Το βασίλειο “καταδικάζει και απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχόλια των δύο υπουργών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα να δράσει κατά της “επιμονής” της ισραηλινής κυβέρνησης να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο “μέσω των δηλώσεων και των ενεργειών της”.
Το Κατάρ, το οποίο έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο στην εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου, “καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο” τις δηλώσεις των δύο υπουργών. “Η πολιτική της συλλογικής τιμωρίας και του αναγκαστικού εκτοπισμού που εφαρμόζουν οι κατοχικές αρχές εναντίον των κατοίκων της Γάζας δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή“, πρόσθεσε σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Παρόμοια με των γειτόνων του στον Κόλπο ήταν και η αντίδραση του Κουβέιτ, το οποίο προειδοποίησε για τα “ισραηλινά σχέδια που αποσκοπούν στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας ειδικότερα και του παλαιστινιακού λαού γενικότερα”.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020, κατήγγειλαν επίσης “τις εξτρεμιστικές δηλώσεις” των δύο υπουργών. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων εξέφρασε “την κατηγορηματική απόρριψή του για τις προσβλητικές αυτές δηλώσεις και όλες τις πρακτικές που απειλούν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κλιμάκωση και την αστάθεια στην περιοχή”.
Τις δηλώσεις των δύο Ισραηλινών υπουργών κατήγγειλαν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη (4/1), ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε σήμερα πως είναι “πολύ ανήσυχος” μετά τα σχόλια Ισραηλινών υψηλόβαθμων αξιωματούχων που καλούν τους Παλαιστινίους να φύγουν από τη Γάζα.
“Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την αναγκαστική μεταφορά ανθρώπων που προστατεύονται στο εσωτερικό μιας κατεχόμενης περιοχής ή τον εκτοπισμό τους από αυτή την περιοχή”, τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ/Twitter, προσθέτοντας πως “το 85% των κατοίκων της Γάζας είναι ήδη εσωτερικά εκτοπισμένοι”.
Ισραήλ: Η επόμενη φάση του πολέμου
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, παρουσίασε σήμερα τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης για την επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα, με μια πιο στοχευμένη προσέγγιση στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα και τη συνέχιση των επιχειρήσεων στον νότο.
Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα υπάρξει μετάβαση σε μια νέα προσέγγιση του πολέμου, που θα περιλαμβάνει επιδρομές, την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς, αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις καθώς και «ειδικές» επιχειρήσεις.
Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο στρατός επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην εξόντωση της ηγεσίας της Χαμάς και την επιστροφή των ομήρων. “Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός.
“Μετά τον πόλεμο, η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα, η οποία θα διοικείται από παλαιστινιακά όργανα, εφόσον δεν υπάρχει κάποια απειλή για το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα διατηρήσει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση στον θύλακα, όμως δεν θα υπάρχει παρουσία Ισραηλινών πολιτών εκεί”, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.
Εκατοντάδες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη – 21 τραυματίες
Παράλληλα, σήμερα, Πέμπτη (4/1), ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε τις έρευνες από σπίτι σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ αλ Σαμς, δίπλα στην πόλη Τουλκάρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες υπόπτους, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Αφού έληξε η εκτεταμένη, διήμερη έρευνα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε 21 τραυματίες. Οι 17 από αυτούς έφεραν τραύματα από ξυλοδαρμό κατά την κράτηση και την ανάκρισή τους και ένας είχε πυροβοληθεί με αληθινές σφαίρες.
Σημειώνεται πως στην πόλη Τουλκάρεμ έχουν γίνει κατ’ επανάληψη επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με κατοίκους, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 120 ανθρώπους και κατεδάφισαν τρία σπίτια. Το ένα από αυτά ανήκε σε ένα μέλος των Ταξιαρχιών Τουλκάρεμ, μιας ένοπλης ομάδας που συνδέεται με την παλαιστινιακή Φατάχ.
«Οι δυνάμεις του IDF συνεχίζουν τη δράση τους, στο πλευρό και άλλων ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, σε μια ευρεία επιχείρηση για την καταστολή της τρομοκρατίας στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ αλ Σαμς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.
Ο στρατός επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες άνθρωποι προσήχθησαν για ανάκριση, προσθέτονας πως οι στρατιώτες κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές και εντόπισαν πολλά όπλα.
Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγιεχ κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν τον έλεγχο του Νουρ αλ Σαμς και της Τουλκάρεμ. “Το Ισραήλ βάζει στο στόχαστρο τους προσφυγικούς καταυλισμούς για να υποδαυλίσει την κατάσταση στη Δυτική Όχθη”, υποστήριξε.