Γάζα: Πώς εξελίσσεται η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας
Διαβάζεται σε 7'Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας και μιλούν στο NEWS 24/7. «Η εκστρατεία δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από την ανελέητη βία και τις δολοφονίες».
- 03 Σεπτεμβρίου 2024 18:37
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ζωτικής σημασίας εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας στην κεντρική, νότια και βόρεια Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω των «ανθρωπιστικών παύσεων» του πυρός που συμφωνήθηκαν, για τρεις ημέρες.
Ο πόλεμος που μαίνεται στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή ενώ σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του παραθαλάσσιου θυλάκου έχει εκτοπιστεί.
Οι «ανθρωπιστικές παύσεις» τριήμερης διάρκειας συμφωνήθηκαν την Πέμπτη 29/08. Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, ξεκίνησαν ήδη από το Σάββατο (31/08) με μια ανθρωπιστική οργάνωση να τονίζει ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα συνεχιζόταν σε μεγαλύτερη κλίμακα από την Κυριακή (01/09).
«Ομάδες από το υπουργείο Υγείας, την UNRWA και ΜΚΟ ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας σήμερα Σάββατο», είχε δηλώσει ο γιατρός Μούσα Αμπέντ, επικεφαλής υπηρεσιών πρώτων βοηθειών στο υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς. Στόχος είναι να εμβολιαστούν περίπου 640.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών.
Λόγω των κατεστραμμένων δρόμων και του εκτοπισμένου πληθυσμού, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επισημάνει ότι μπορεί να χρειαστεί μια επιπλέον ημέρα για τους εμβολιασμούς σε κάθε περιοχή και η συμφωνία προβλέπει ότι οι παύσεις εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους – που αναμένεται να γίνεται κάθε μέρα από νωρίς το πρωί μέχρι νωρίς το βράδυ – ενδέχεται να παραταθούν. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «χρειάζεται τουλάχιστον 90% κάλυψη σε κάθε φάση της εκστρατείας για να σταματήσει η επιδημία». Αν η εκστρατεία εμβολιασμού αποτύχει να φτάσει σε αυτό το όριο, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι θα είναι «απλώς θέμα χρόνου» πριν η πολιομυελίτιδα μολύνει χιλιάδες παιδιά στη Γάζα.
Το πρώτο κρούσμα πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά από 25 χρόνια
Στα μέσα Αυγούστου, ένα βρέφος, ο Αμπντούλ Ραχμάν, που αν και μόλις 10 μηνών έχει βιώσει τη φρίκη του πολέμου, καταγράφηκε ως το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 25 χρόνια. Ο ιός της πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε αρχικά σε λύματα στη Γάζα, με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής να ανακοινώνει στη συνέχεια το πρώτο κρούσμα.
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως ο Αμπντούλ Ραχμάν, παρέλυσε. «Δεν μπορεί να σταθεί, να καθίσει ή να κινηθεί όπως πριν. Είναι πολύ αδύναμος», λέει η μητέρα του βρέφους, Νιβίν Αμπού αλ-Τζιντιάν στο CNN από μια πρόχειρη σκηνή στο προσφυγικό στρατόπεδο Αλ-Μαουάσι. «Τον επόμενο μήνα θα γίνει ενός έτους. Θα έπρεπε ήδη να περπατάει, αλλά ξαφνικά σταμάτησε να κινείται.»
Η πολιομυελίτιδα πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση, ακόμα και θάνατο. Είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μπορεί να προληφθεί μόνο μέσω ανοσοποίησης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ως προληπτικό μέτρο, ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη ξεκινήσει να εμβολιάζει τα στρατεύματα που επιχειρούν στη Γάζα.
Το βρέφος δεν κατάφερε, λόγω του πολέμου, να λάβει τους καθιερωμένους παιδικούς εμβολιασμούς που θα το προστάτευαν. Ο εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας συνιστάται γενικά να ξεκινά μέσα σε λίγους μήνες από τη γέννηση.
Η επανεμφάνιση του ιού —που έχει εξαλειφθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες— υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας. Οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας αποδίδουν την επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας στην έλλειψη καθαρού νερού, στην ανεπεξέργαστη αποχέτευση και στις κακές συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς όπου αναγκάζονται να ζουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ενώ βομβαρδίζονται διαρκώς από τις δυνάμεις του Ισραήλ.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η υποστήριξη της εκστρατείας εμβολιασμού
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι έχει διανείμει περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου nOPV2. Η δεύτερη δόση του πρέπει να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη. Συνολικά, 2.700 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας παρέχουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Λωρίδα της Γάζας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν υλικοτεχνική και οργανωτική υποστήριξη σε πέντε υγειονομικές δομές στο Deir Al Balah, στην κεντρική Γάζα, και στην Khan Younis, στη νότια Γάζα. Οι προαγωγοί υγείας της ανθρωπιστικής οργάνωσης βοηθούν στη μετάδοση των πληροφοριών σε επίπεδο κοινότητας ενώ παράλληλα κατευθύνουν τις οικογένειες και τα παιδιά στα πλησιέστερα σημεία εμβολιασμού. Εκεί, λόγω του πλήθους των ατόμων που σπεύδουν στις δομές υγείας, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν τα σημεία διαλογής (triage).
Συνολικά τέσσερα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (PHCC) που βρίσκονται στην Khan Younis και στο Deir Al Balah, καθώς και το πρόσφατα εγκαινιασμένο νοσοκομείο Al Zawaida που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Deir Al Balah χρησιμεύουν ως σημεία εμβολιασμού.
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Σταγόνα στον ωκεανό» η τριήμερη «ανθρωπιστική παύση» του πυρός
Ωστόσο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακατηρίζουν την τριήμερη «ανθρωπιστική παύση» του πυρός ως «μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό για την αντιμετώπιση των σοβαρών ανθρωπιστικών αναγκών του πληθυσμού τηάζας», με την άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός να αποτελεί μοναδική λύση για την διασφάλιση της ασφάλειας των αμάχων, προκειμένου «να επιτραπεί η είσοδος περισσότερων προμηθειών στη Γάζα και να παρασχεθεί στον πληθυσμό κατάλληλη ανθρωπιστική βοήθεια και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».
«Η εκστρατεία αυτή δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή από την ανελέητη βία και τις δολοφονίες, καθώς και από την επανειλημμένη παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και τη συστηματική παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», επισημαίνουν στο NEWS 24/7 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, «περιοχές που το Ισραήλ ορίζει ως ανθρωπιστικές ζώνες έχουν επανειλημμένα βομβαρδιστεί, συμπεριλαμβανομένων των χώρων συγκέντρωσης όπου βρίσκουν καταφύγιο οι εκτοπισμένοι, και όλα τα εμπόλεμα μέρη συνεχίζουν να μάχονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου, η ανελέητη χρήση βίας από το Ισραήλ έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους και έχει τραυματίσει χιλιάδες άλλους, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τις ζωές των Παλαιστινίων».
Παράλληλα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν λόγο για ένα διαλυμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις σύστημα υγείας στη Γάζα καθώς «από τα 36 νοσοκομεία μόνο 16 λειτουργούν σήμερα εν μέρει σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι εντολές εκκένωσης σε περιοχές όπου βρίσκονται δομές υγείας δεν εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού για την πρόσβαση σε αυτές».
«Από τον Οκτώβριο του 2023, τα συστήματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παρεμποδιστεί και μπλοκαριστεί και οι υγειονομικές δομές έχουν δεχθεί επιθέσεις. Η οργάνωση μιας εκστρατείας εμβολιασμού σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικά δύσκολη», καταλήγουν.