Γάζα: Πώς οι αστυνομικές επιδρομές μπορούν να πυροδοτήσουν το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας
Διαβάζεται σε 8'Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας για τη Γάζα. Οι σκληρές πρακτικές καταστολής της αστυνομίας φαίνεται πως λειτούργησαν θετικά για τη διασπορά του.
- 27 Απριλίου 2024 21:31
Οι φοιτητικές καταλήψεις στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ κατά του πολέμου στη Γάζα κλιμακώνονται καθημερινά με τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας να εντείνονται ολοένα και περισσότερο. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις καταστολής και οι εκατοντάδες συλλήψεις, φαίνεται πως προκαλούν μεγαλύτερη οργή ανάμεσα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, και οι κινητοποιήσεις, αντί να καταστέλλονται, γιγαντώνονται.
Μάλιστα, σταδιακά “φτάνουν” και στην Ευρώπη αφού οι πρώτες καταλήψεις πανεπιστημίων σημειώθηκαν στο Παρίσι, το πρωί της Παρασκευής (26/4).
Σημειώνεται πως η τελευταία επέμβαση της Αστυνομίας σε πανεπιστημιούπολη των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο (27/4) στο Northeastern University της Βοστώνης, όπου οι Αρχές προσήγαγαν πάνω από 100 διαδηλωτές, “ως απάντηση χρήση αντισημιτικών ύβρεων”, όπως υποστήριξαν.
Οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ ξεκίνησαν από το Κολούμπια και μέσα σε λίγες μόλις ημέρες έχουν εξαπλωθεί σε δεκάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα, με τους φοιτητές να εκφράζουν την οργή τους για τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και τις εχθροπραξίες στη Γάζα.
Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών απλώνεται πολιτεία την πολιτεία, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται και Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και διαχωρίζουν τη θέση τους από τις βαρβαρότητες του ισραηλινού στρατού.
Η αστυνομική επέμβαση στο Κολούμπια ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, μια μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, διαδηλώνοντας κατά των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και καλώντας το πανεπιστήμιό τους να σταματήσει να συνεργάζεται με εταιρείες που θεωρούν ότι υποστηρίζουν τον πόλεμο.
Οι φοιτητές προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, καθώς η Minouche Shafik, η πρόεδρος του Κολούμπια, πήγαινε στο Καπιτώλιο για να αντιμετωπίσει μια ανάκριση από το Κογκρέσο σχετικά με τον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη και τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζει.
Σε σχεδόν τέσσερις ώρες ανάκρισης εκείνη την Τετάρτη, υπερασπίστηκε τις ενέργειες στις οποίες είχε ήδη προβεί. “Οι φοιτητές έλαβαν το μήνυμα ότι οι παραβιάσεις των πολιτικών μας θα έχουν συνέπειες”, δήλωσε.
Το επόμενο απόγευμα, η πρόεδρος του Κολούμπια έλαβε μια απόφαση που θα πυροδοτούσε κύμα διαμαρτυριών σε κολέγια σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αστυνομικοί από το μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα των ΗΠΑ, φορώντας ειδικό εξοπλισμό και κρατώντας πλαστικές χειροπέδες, συνέλαβαν περισσότερους από 100 φοιτητές – ήταν η πρώτη φορά που έγιναν μαζικές συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια από τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Βιετνάμ πριν από πέντε και πλέον δεκαετίες.
«Ήταν ένα σοκ για όλους μας», δήλωσε η Rashida Mustafa, διδακτορική φοιτήτρια στο Κολούμπια. «Ήμουν σε δυσπιστία. Αλλά το ένιωσα σαν ένα κάλεσμα για δράση».
Η οργή μεταξύ των φοιτητών ήταν άμεση. Μέχρι την επόμενη μέρα, μια άλλη ομάδα έστησε καταυλισμό διαμαρτυρίας σε διαφορετικό γκαζόν, λίγα μόλις μέτρα μακριά.
Ήταν πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πριν, έχοντας διογκωθεί από έναν μικρό αριθμό σκηνών σε ένα πολυπληθές κάμπινγκ, οργανωμένο με γεύματα σε στυλ μπουφέ με δωρεά τροφίμων, ζωντανές παραστάσεις και μια «ομάδα ασφαλείας» στην πύλη που παρακολουθούσε για διεισδύσεις.
Την επόμενη ημέρα στήνεται ακόμη ένας καταυλισμός διαμαρτυρίας, γύρω στα 70 μίλια (112 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά της Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ στο Κονέκτικατ, ένα άλλο ελίτ ίδρυμα.
Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, διαδηλώσεις λάμβαναν χώρα σε δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.
Οι φοιτητές του Κολούμπια είχαν προκαλέσει ένα εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας.
Η οργή των φοιτητών για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμό έχει εγείρει εύλογα ερωτήματα για τους πανεπιστημιακούς ηγέτες, οι οποίοι ήδη παλεύουν με τις εύφλεκτες συζητήσεις στην πανεπιστημιούπολη γύρω από το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή.
Στο Γέιλ, η αστυνομία έφτασε σε έναν καταυλισμό διαμαρτυρίας στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης τις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Απριλίου και μάλιστα, ενώ πολλοί φοιτητές κοιμόντουσαν ακόμη. Σχεδόν 50 φοιτητές συνελήφθησαν αφού αρνήθηκαν να φύγουν, ενώ κάποιοι από αυτούς έδωσαν τα χέρια τους γύρω από έναν ιστό σημαίας.
«Ήρθαν πολύ γρήγορα και χωρίς καμία προειδοποίηση. Δεκάδες αστυνομικοί απλά ξεχύθηκαν στην πλατεία», δήλωσε στο BBC η Chisato Kimura, φοιτήτρια της Νομικής.
«Το να βλέπουμε μια στρατιωτικοποιημένη δύναμη, προσκεκλημένη από το Γέιλ να έρθει στην πανεπιστημιούπολη, ήταν συγκλονιστικό. Εμείς διαμαρτυρόμασταν ειρηνικά», πρόσθεσε.
Οι πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ αποτελούν σημείο αιχμής για τις πολεμικές διαμαρτυρίες στη Γάζα από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, τις τελευταίες 10 ημέρες σημειώθηκαν οι πιο έντονες και εκτεταμένες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες. Οι διαμαρτυρίες εντάθηκαν μετά την εκκένωση του πρώτου καταυλισμού στην Κολούμπια.
Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, αστυνομικοί – μερικοί έφιπποι – σταμάτησαν εκατοντάδες φοιτητές που κατέλαβαν πανεπιστημιακό γκαζόν. Στο Πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα, μια καθηγήτρια έπεσε στο έδαφος από αστυνομικό και ένα βίντεο με τη στάση και τις χειροπέδες της έγινε viral.
Η αστυνομία αντιμετώπισε επίσης διαδηλωτές στο Emerson College στη Βοστώνη, στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).
Τα αιτήματα των διαδηλωτών
Οι συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες ζητούν από τους διευθυντές των πανεπιστημίων να αποσύρουν τα κεφάλαια των ιδρυμάτων από εταιρείες που θεωρούν ότι συνδέονται με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, να διακόψουν τους δεσμούς με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και να ζητήσουν επίσημα κατάπαυση του πυρός
Ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές και καθηγητές δήλωσαν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους. Και οι ανησυχίες αυτές είναι μέρος αυτού που ώθησε τους πανεπιστημιακούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της κ. Shafik, να καλέσουν την αστυνομία.
«Οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται», δήλωσε ο Page Fortna, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κολούμπια. «Αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται με τρόπο που κάνει άλλους φοιτητές να αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις ή παρενοχλούνται».
Πολλοί ήταν οι Εβραίοι φοιτητές σε διάφορα πανεπιστήμια που μίλησαν για συγκεκριμένα περιστατικά που τους έκαναν να αισθάνονται άβολα. Πλακάτ με συνθήματα υπέρ της Χαμάς, συμπλοκές, ακόμη και απειλές, ήταν μερικά από εκείνα που περιέγραψαν.
Ο Eli Kia, ένας 22χρονος Εβραίος φοιτητής στο USC, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις του δημιούργησαν μια αδιάκοπη αίσθηση ανησυχίας και φόβου. Έχει αρχίσει να κρύβει ένα αστέρι του Δαβίδ που φοράει σε μια αλυσίδα.
«Είναι πρόκληση να νιώθεις ασφαλής ερχόμενος στο σχολείο κάθε μέρα. Υπάρχει αυτή η δεύτερη σκέψη όταν μπαίνεις στην πανεπιστημιούπολη “σε τι θα πέσω;” και “τι αντιμετωπίζω;” και “ποιος ενδεχομένως με κυνηγάει;”», δήλωσε στο BBC.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ιδρυμάτων και των φοιτητών συνεχίζονται, πολλοί διαδηλωτές -και εξωτερικοί υποστηρικτές τους- είναι πεπεισμένοι ότι αυτό που θεωρούν ως σκληρή αστυνομική τακτική θα βοηθήσει να συνεχιστεί το κίνημα.
«Πρόκειται για ένα κίνημα που ξεκίνησε με μόλις 70 φοιτητές», δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος της Μινεσότα Ιλχάν Ομάρ, επικριτής της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους χειρισμούς του σε ό,τι αφορά τη Γάζα.
«Και επειδή το Πανεπιστήμιο Κολούμπια αποφάσισε να τους καταστείλει και να παραβιάσει την πρώτη τους τροπολογία, αυτό έχει πλέον εξαπλωθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».
Ο Omar Zegar, διαδηλωτής στο USC, δήλωσε ότι πιστεύει πως το Κολούμπια ήταν μόνο η αρχή ενός ευρύτερου κινήματος. «Νομίζω ότι πολλά πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο θα αρχίσουν να κάνουν αυτές τις κατασκηνώσεις», είπε. «Η αστυνομία κλιμάκωσε την κατάσταση».
Αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν για τις διαμαρτυρίες ότι παραπέμπουν στη δεκαετία του ’60 και στις διαδηλώσεις που ζητούσαν από τις ΗΠΑ να μην έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο του Βιετνάμ.
Η Marianne Hirsch, καθηγήτρια του Κολούμπια που συμμετείχε στις διαμαρτυρίες της δεκαετίας του 1960, δήλωσε ότι, όπως και με τον πόλεμο του Βιετνάμ, η κατάσταση στη Γάζα θα πρέπει να καταστήσει «αδύνατη τη συνέχιση των εργασιών ως συνήθως».
Το κύμα των διαδηλώσεων έρχεται να προστεθεί σε μια πολιτικά βεβαρυμμένη περίοδο για τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επικριθεί από ορισμένους για την υποστήριξη του Ισραήλ από τη χώρα του, τη στιγμή που τα “γρανάζια” για την προεκλογική εκστρατεία του δουλεύουν πυρετωδώς.
Ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι χιλιάδες διαδηλωτές θα κατακλύσουν το εθνικό συνέδριο του καλοκαιριού στο Σικάγο, όπου το κόμμα θα τον αναδείξει επισήμως υποψήφιο πρόεδρο. Το συνέδριο του 1968, επίσης στο Σικάγο, επισκιάστηκε από διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Ο Αχμάντ Χασάν, απόφοιτος του USC που συμμετείχε σε συγκεντρώσεις αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι φοιτητικές διαμαρτυρίες θα έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στις συμπεριφορές των ΗΠΑ.
«Πάντα εναπόκειτο στους φοιτητές να πουν στους ανθρώπους ότι αυτό δεν είναι σωστό ότι δεν θα το ανεχτούμε αυτό», είπε.