Γάζα: Πώς το Ισραήλ οδήγησε στον θάνατο έναν ασύλληπτο αριθμό αμάχων
Διαβάζεται σε 7'Έρευνα των New York Times δίνει στο φως στοιχεία για την ολοένα και μεγαλύτερη “χαλάρωση” των περιορισμών του ισραηλινού στρατού στο να σκοτώνει αμάχους κατά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα
- 27 Δεκεμβρίου 2024 16:43
Οι λέξεις πολλές φορές φαίνονται φτωχές όταν προσπαθούν να περιγράψουν τις μαζικές, φρικιαστικές δολοφονίες αμάχων που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερους από 14 μήνες ανελέητου σφυροκοπήματος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Η γενοκτονία των Παλαιστινίων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Γάζα, με τη διεθνή κοινότητα να στέκεται ως αμήχανος παρατηρητής – αν όχι συνένοχος σε πολλές των περιπτώσεων – έχει την υπογραφή του Ισραήλ, και πίσω της ένα καλά οργανωμένο σχέδιο.
Άλλωστε το Ισραήλ δεν έκρυψε ποτέ ότι αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους ως κατώτερα όντα, όταν ήδη από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς έκανε λόγο για “ανθρώπινα ζώα”.
Στη Γάζα διαχρονικά δολοφονούνται άμαχοι. Ωστόσο, σε προηγούμενες συγκρούσεις με τη Χαμάς, το Ισραήλ συνήθιζε να θέτει σε εφαρμογή πολεμικά σχέδια με περιορισμούς στα χτυπήματά του, όσον αφορά τον κίνδυνο για τις ζωές των αμάχων.
Αν καταφέρει κανείς και δει πέρα από τον απάνθρωπο παραλογισμό της αντιμετώπισης των ανθρώπινων ζωών ως απλών αριθμών που θυσιάζονται για κάποιο τερατώδες “μεγάλο σχέδιο”, οι λεπτομέρειες αλλά και η εξέλιξη των πρακτικών που υιοθετεί το Ισραήλ έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.
Το Ισραήλ αύξησε το (έτσι κι αλλιώς αδιανόητο) όριό του για τις απώλειες αμάχων
Σύμφωνα με έρευνα των New York Times, το Ισραήλ τροποποίησε τους κανόνες με τους οποίους διεξάγει τον πόλεμο, δίνοντας τη δυνατότητα στον στρατό να διακινδυνεύσει έως και 20 ζωές σε κάθε αεροπορική επιδρομή εναντίον μαχητών της Χαμάς.
Σε προηγούμενες συγκρούσεις με τη Χαμάς, οι Ισραηλινοί αξιωματικοί φέρονται να επιτρεπόταν να θέσουν σε κίνδυνο λιγότερους από 10 αμάχους σε μια επίθεση.
Στην αρχή του πολέμου, ο ισραηλινός στρατός αύξησε αυτό το όριο σε 20 – σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε δεκάδες συνεντεύξεις με Ισραηλινούς και Αμερικανούς στρατιώτες και αξιωματούχους – πριν το μειώσει σε ορισμένα πλαίσια έναν μήνα αργότερα. Επιθέσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περισσότερους από 100 αμάχους εγκρίνονταν επίσης κατά περίπτωση, αριθμός που θεωρείται ένα εξαιρετικά υψηλό όριο για τους σύγχρονους δυτικούς στρατούς.
Αυτό στην πράξη μεταφράστηκε ως εξής: Το Ισραήλ βομβάρδιζε ακόμα και σπίτια χαμηλόβαθμων στελεχών ακόμα και όταν βρίσκονταν στα σπίτια τους μαζί με συγγενείς και γείτονες, όπως επίσης και τα παιδιά τους.
Κατάργησε επίσης τα όρια για τον αριθμό αμάχων που μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο καθημερινά.
Η στρατιωτική ηγεσία διέταξε για ένα σύντομο διάστημα ότι οι δυνάμεις της μπορούσαν συνολικά να θέσουν σε κίνδυνο έως και 500 αμάχους την ημέρα σε προγραμματισμένες επιθέσεις.
Δύο ημέρες αργότερα, ακόμα και αυτό το όριο καταργήθηκε, επιτρέποντας στους αξιωματικούς να πραγματοποιούν όσες επιθέσεις έκριναν εκείνοι νόμιμες.
Διεύρυνε τη λίστα των στόχων του
Το Ισραήλ αύξησε σημαντικά τον αριθμό των στόχων που επιδίωκε να πλήξει. Οι αξιωματικοί μπορούσαν πλέον να στοχεύουν όχι μόνο τον μικρό αριθμό ανώτερων διοικητών της Χαμάς, αποθηκών όπλων και εκτοξευτών πυραύλων που ήταν στο επίκεντρο προηγούμενων εκστρατειών, αλλά και χιλιάδες χαμηλόβαθμους μαχητές, καθώς και άτομα που εμπλέκονταν έμμεσα σε στρατιωτικές δραστηριότητες.
«Αξιωματικοί μεσαίου βαθμού δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν τόσο μεγάλη ελευθερία να επιτίθενται σε τόσους στόχους, πολλοί από τους οποίους είχαν μικρή στρατιωτική σημασία, με τόσο υψηλό πιθανό κόστος για τους αμάχους», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.
Γρήγορα και ανεξέλεγκτα χτυπήματα
Το Ισραήλ προχώρησε σε χτυπήματα με τόσο γρήγορους ρυθμούς που δυσχέραναν τον έλεγχο των στόχων.
Η ένταση της εκστρατείας βομβαρδισμών ήταν από τις μεγαλύτερες στον πόλεμο του 21ου αιώνα, γεγονός που, σύμφωνα με αξιωματικούς που επικαλούνται οι New York Times στην έρευνά τους, έκανε πολύ πιο δύσκολη την αξιολόγηση των στόχων.
Το Ισραήλ έριξε ή εκτόξευσε σχεδόν 30.000 πυρομαχικά στη Γάζα κατά τις πρώτες επτά εβδομάδες, αριθμός τουλάχιστον 30 φορές μεγαλύτερος από τα πυρομαχικά που έριξε ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στις πρώτες επτά εβδομάδες της εκστρατείας του κατά του ISIS.
Χρήση απλοϊκής μεθόδου αξιολόγησης κινδύνου και καθυστερημένες επιθέσεις
Το Ισραήλ συχνά βασιζόταν σε ένα απλοϊκό στατιστικό μοντέλο για την αξιολόγηση του κινδύνου πρόκλησης ζημιών σε αμάχους, στάση που φωτογραφίζει και το πόσο σημαντικές είναι οι απώλειες αυτές για το ίδιο.
Συγκεκριμένα, υπολόγιζε τον αριθμό των αμάχων σε ένα κτίριο όπου πιστευόταν ότι κρυβόταν ένας στόχος, χρησιμοποιώντας έναν τύπο που βασιζόταν κυρίως στο επίπεδο χρήσης κινητών τηλεφώνων στη γύρω περιοχή.
Ένα εξτρά στοιχείο είναι ότι συχνά περνούσαν ώρες από τη στιγμή που ένας αξιωματικός αξιολογούσε έναν στόχο μέχρι την εκτέλεση της επίθεσης από την αεροπορία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι επιθέσεις να βασίζονται συχνά σε ξεπερασμένες πληροφορίες.
Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόταση στόχων
Το Ισραήλ χρησιμοποίησε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε μεγάλη κλίμακα για πρώτη φορά.
Το σύστημα βοήθησε τους αξιωματικούς να αναλύουν και να εγκρίνουν στόχους με εκθετικά ταχύτερους ρυθμούς, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των στόχων που μπορούσαν να προτείνουν καθημερινά.
Η έκθεση των New York Times δημοσιεύθηκε μήνες μετά από την πρώτη σχετική αναφορά του περιοδικού +972 τον Απρίλιο, το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη της εντολής και το πρόγραμμα επιλογής στόχων Lavender (πρόγραμμα του ισραηλινού στρατού που φέρεται να χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την επιλογή στόχων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων), υπενθυμίζει το Al Jazeera. Επίσης, αναφέρθηκε στη μεγάλη εξάρτηση του ισραηλινού στρατού από την τεχνητή νοημοσύνη για την αναγνώριση στόχων.
Πηγές του +972 δήλωσαν ότι, σε περιπτώσεις όπου ο στόχος θεωρούνταν ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός είχε εγκρίνει επανειλημμένα τον θάνατο περισσότερων από 100 αμάχων για την εξόντωση ενός διοικητή.
Τουλάχιστον 45.436 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 108.038 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του θύλακα την Παρασκευή (27/12).