Γάζα: Σφυροκόπημα στη Χαν Γιούνις – Οργή κατά Νετανιάχου από συγγενείς ομήρων

Διαβάζεται σε 5'
Γάζα: Σφυροκόπημα στη Χαν Γιούνις – Οργή κατά Νετανιάχου από συγγενείς ομήρων
Βομβαρδισμοί στη Χαν Γιούνις AP Photo Mohammed Dahman

Στη Χαν Γιούνις επικεντρώνονται πλέον οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού, ενώ πλήγματα σημειώθηκαν και στο νότιο Λίβανο. Συγγενείς ομήρων ζητούν από τον Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία, εκείνος αψηφά τους πάντες.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Χαν Γιούνις, επίκεντρο των εχθροπραξιών στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μέλη οικογενειών ομήρων που παραμένουν στον παλαιστινιακό θύλακο απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση του Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς για να αφεθούν ελεύθεροι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέα αιματηρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον τομέα της Χαν Γιούνις, όπου μαίνονται μάχες, ενώ παράλληλα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας μέσα στη νύχτα.

Κοινότητες στον νότιο Λίβανο έγιναν την Κυριακή στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών κι ένας μαχητής της Χεζμπολά σκοτώθηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα, που υποστηρίζει τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Τα “πιθανά λάθη” της Χαμάς

Δίνοντας για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τη δική της «εκδοχή των γεγονότων» για την 7η Οκτωβρίου, η Χαμάς αναγνώρισε πως «πιθανόν έγιναν λάθη» στο «χάος» που προκάλεσε «η ξαφνική κατάρρευση του μηχανισμού ασφαλείας και του στρατού» στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ.

Όμως αρνήθηκε πως έβαλε στο στόχαστρο αμάχους εσκεμμένα, κάτι που συνέβη «από ατύχημα κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις δυνάμεις κατοχής». Ωστόσο, βίντεο έχουν καταγράψει παλαιστίνιους ενόπλους να πυροβολούν αδιακρίτως.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του έκτοτε, τις πιο εκτενείς που έχουν διεξαχθεί ποτέ στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25.105 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Γάζα
Θρήνος στη Γάζα (AP Photo/Mohammed Dahman)

Μολονότι στον τέταρτο μήνα αυτού του πολέμου το Ισραήλ λέει πως έχει σκοτωθεί «περί το 20 ως 30%» των μαχητών της Χαμάς, βρίσκεται πολύ μακριά από τον διακηρυγμένο στόχο του να καταστρέψει το παλαιστινιακό ένοπλο κίνημα, κατά εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, οι χώρες που διαδραμάτισαν μεσολαβητικό ρόλο όταν κηρύχθηκε η ολιγοήμερη ανακωχή τον Νοέμβριο, προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ και τη Χαμάς να εγκρίνουν σχέδιο που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας.

“Συμβόλαιο με τη χώρα”

Το βράδυ της Κυριακής, συγγενείς ομήρων και συμπαθούντες συγκεντρώθηκαν κοντά στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν να συναφθεί συμφωνία ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

«Ακούμε να μιλάνε για μια (σ.σ. πρόταση) των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Απαιτούμε η κυβέρνησή μας να ακούσει, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα βόλευε το Ισραήλ», είπε ο Γκιλάντ Κόρενμπλουμ, ο γιος του οποίου είναι όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ως πολίτες, έχουμε όλοι συμβόλαιο με τη χώρα. Υπηρετούμε τη χώρα, πληρώνουμε τους φόρους μας, στέλνουμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν τη χώρα. Σε αντάλλαγμα για αυτή την υπηρεσία και για τους φόρους μας, περιμένουμε από την κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλειά μας», πλειοδότησε ο Τζον Πόλιν, πατέρας άλλου ομήρου.

Συγγενείς ομήρων έξω από το σπίτι του Νετανιάχου AP Photo Ohad Zwigenberg

«Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μας εγκατέλειψαν τελείως (…) Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο της, να προτείνει συμφωνία, να την εφαρμόσει και να φέρει ζωντανούς πίσω τους ομήρους που απομένουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκορνού θα συναντηθεί σήμερα με συγγενείς ομήρων, προτού διεξαγάγει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

“Ο μόνος που επέζησε”

Καθώς ο πόλεμος διανύει την 108η ημέρα του, η ανθρωπιστική και υγειονομική κατάσταση γίνεται ολοένα κρισιμότερη στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, καθώς 1,7 εκατ. άνθρωποι -πάνω από το 80% του πληθυσμού- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες.

Ο Αμπντελραχμάν Ιγιάντ, τραυματίας ο οποίος διακομίστηκε για νοσηλεία στο γαλλικό ελικοπτεροφόρο που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο εκστρατείας Dixmude, αγκυροβολημένο στην Αίγυπτο, δεν πρόλαβε να βγει έξω όταν χτυπήθηκε το σπίτι του.

«Όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι, η έκρηξη με εκσφενδόνισε πάνω στον τοίχο του σπιτιού των γειτόνων. Το πόδι μου παγιδεύτηκε κάτω από τσακισμένο ταβάνι και πέτρα με χτύπησε στο κεφάλι, μπροστά και πίσω. Έχασα τις αισθήσεις μου», αναστενάζει.

«Ήμασταν μαζί με τους γονείς μου, τον αδελφό μου, την αδελφή μου, τη δεύτερη αδελφή μου, τον άντρα της, την κόρη τους. Σκοτώθηκαν όλοι. Είμαι ο μόνος που επέζησε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα