Γάζα: Στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις ο αρχηγός της Χαμάς – Σήμερα το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Διαβάζεται σε 8'
Γάζα: Στην Αίγυπτο για διαπραγματεύσεις ο αρχηγός της Χαμάς – Σήμερα το ψήφισμα στον ΟΗΕ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Δεκάδες νεκρούς άφησαν πίσω τους οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα την Τρίτη, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για νέα εκεχειρία. Έτοιμο για ανθρωπιστική παύση δηλώνει τώρα το Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο για συνομιλίες σχετικά με μια νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αναμένεται την Τετάρτη (20/12) ο επικεφαλής της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ δηλώνει πρόθυμο να συμφωνήσει σε μια νέα παύση με αντάλλαγμα περισσότερους ομήρους.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι η διεθνής πίεση αυξάνεται για μια νέα εκεχειρία που θα μπορούσε να αυξήσει τη βοήθεια προς τα πολιορκημένα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις αναβολές, αναμένεται να ψηφίσει την Τετάρτη για την έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Στην Αίγυπτο ο επικεφαλής της Χαμάς για διαπραγματεύσεις

Ο επικεφαλής της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, αναμένεται να ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας “υψηλού επιπέδου” στην Αίγυπτο για συνομιλίες με τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της χώρας και άλλους για “το σταμάτημα της επίθεσης και του πολέμου για την προετοιμασία μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των κρατουμένων”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων πηγή προσκείμενη στην ομάδα.

Σκοπεύει να τονίσει πως η Χαμάς απαιτεί να «σταματήσει η επίθεση και ο πόλεμος για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης (παλαιστίνιων) φυλακισμένων» και «να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε χθες πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι πρόσφατα έστειλε τον επικεφαλής των κατασκόπων του σε δύο ταξίδια στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να “απελευθερώσει τους ομήρους μας”.

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, στην Ευρώπη για να συζητήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Axios ανέφερε επίσης την Τρίτη ότι το Ισραήλ προσφέρθηκε να διακόψει τις μάχες στη Γάζα για τουλάχιστον μία εβδομάδα σε αντάλλαγμα για περισσότερους από τρεις δωδεκάδες ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Σήμερα το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Έπειτα από αναβολές από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενδέχεται να ψηφίσει σήμερα επί νέου προσχεδίου απόφασης το οποίο ζητεί να βελτιωθεί η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, με το αποτέλεσμα να παραμένει αβέβαιο έπειτα από περίπλοκες διαπραγματεύσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που δέχεται επικρίσεις για την αδράνειά του μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, διαπραγματεύεται επί πολλές ημέρες το προσχέδιο αυτό των τεσσάρων σελίδων, το οποίο έχουν καταρτίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ελπίζοντας ότι τελικά τα 15 μέλη του θα μπορέσουν «να μιλήσουν με μία φωνή».

Μετά την πρωτοφανή, αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των βομβαρδισμών και ακολούθως της χερσαίας επιχείρησης των ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα, το Συμβούλιο έχει καταφέρει να σπάσει τη σιωπή του μόνο μία φορά.

Υιοθέτησε στις 15 Νοεμβρίου απόφαση με την οποία ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέρριψε πέντε άλλα κείμενα σε διάστημα δύο μηνών. Το τελευταίο από τα οποία, που ζητούσε να κηρυχθεί «αμέσως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προσέκρουσε στις 8 Δεκεμβρίου στο βέτο των ΗΠΑ.

Τώρα τα Εμιράτα, ενισχυμένα μετά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με μεγάλη πλειοψηφία κειμένου που ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ξεκίνησαν νέα μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να «πάμε πιο μακριά» από την απόφαση του Νοεμβρίου, εξήγησε η πρεσβεύτριά τους στον ΟΗΕ Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του προσχεδίου, που είδε το AFP αλλά το οποίο ενδέχεται να τροποποιηθεί, ζητεί την «άμεση αναστολή των εχθροπραξιών ώστε να επιτραπεί η ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και έκτακτα μέτρα προς τη διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Την ώρα που το Ισραήλ και οι Αμερικανοί σύμμαχοί του είναι αντίθετοι στην ιδέα της «εκεχειρίας», η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για να παρουσιαστεί μια πιθανή ανάπαυλα στον πόλεμο -«παύση», «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», «εκεχειρία»- βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διαφωνιών στο Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

Όλα τα βλέμματα στους Αμερικάνους

«Θα τασσόμασταν υπέρ μιας απόφασης που στηρίζει πλήρως την απάντηση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά (…) οι λεπτομέρειες είναι το πιο σημαντικό», επεσήμανε χθες, Τρίτη, ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όλος ο κόσμος περιμένει να δει τι θα αποφασίσουν να κάνουν οι ΗΠΑ. Φαίνεται ότι ακόμη και οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν γνωρίζουν πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν αναλυτής του International Crisis Group, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ισραηλινοί πιέζουν «τον Λευκό Οίκο να ασκήσει βέτο».

«Τελικά ο (Αμερικανός πρόεδρος Τζο) Μπάιντεν και το περιβάλλον του θα πρέπει να λάβουν μια δύσκολη απόφαση: να υποστούν ένα επιπλέον διπλωματικό πλήγμα χρησιμοποιώντας ξανά το βέτο τους ή να διακινδυνεύσουν μια δημόσια αντιπαράθεση με το Ισραήλ επιτρέποντας την υιοθέτηση της απόφασης», πρόσθεσε.

Πρόσφατα ο Μπάιντεν είχε εκτιμήσει ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας λόγω των «τυφλών» βομβαρδισμών της Γάζας.

Όπως και στα προηγούμενα προσχέδια αποφάσεων, τα οποία επέκριναν έντονα ΗΠΑ και Ισραήλ, ούτε σε αυτό αναφέρεται η Χαμάς. Ωστόσο καταδικάζει «κάθε τυφλή επίθεση εναντίον αμάχων» και «κάθε πράξη τρομοκρατίας», ενώ ζητεί την απελευθέρωση των ομήρων.

Σφοδρές επιθέσεις για άλλη μια μέρα στη Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν άλλη μια επιδρομή τα ξημερώματα με στόχο την πόλη Τούμπας και την πόλη Ταμούν, με αποτέλεσμα τραυματισμούς και συλλήψεις, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στην Τούμπας, ένας αριθμός στρατιωτικών οχημάτων εισήλθε στην πόλη από την ανατολική πλευρά, εν μέσω ομοβροντιών πυροβολισμών, ανέφερε το Wafa. Τουλάχιστον δύο άτομα που σχετίζονται με αποφυλακισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους συνελήφθησαν.

Στην Ταμούν, πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσαν ότι ένα παιδί 16 ετών τραυματίστηκε μετά από βολές των ισραηλινών δυνάμεων με πραγματικά πυρομαχικά. Το Ισραήλ κατέστρεψε επίσης με μπουλντόζες δύο σπίτια στην περιοχή.

Νωρίτερα, αναφερθήκαμε επίσης σε τραυματισμούς και συλλήψεις μετά από ξεχωριστές επιδρομές στη Ναμπλούς και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περισσότερες ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στις περιοχές Balaa στην Τουλκαρέμ, όπου συνελήφθησαν αρκετοί νεαροί άνδρες, την πόλη Al-Lubban Al-Sharqiya, νότια της Ναμπλούς, την πόλη Al-Yamoun, δυτικά της Τζενίν και την πόλη Beit Ummar, βόρεια της Χεβρώνας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram, σύμφωνα με το Al Jazeera, έδειχνε την άφιξη ενός τραυματία στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς μετά το χτύπημα σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό al-Shaboura στη Ράφα.

Σύμφωνα με τον Abdallah al-Attar, φωτορεπόρτερ που τράβηξε το βίντεο, το χτύπημα έπληξε την κατοικία της οικογένειας Mansour στο κέντρο της Ράφα.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές για πολλαπλά θύματα μετά από ένα ξεχωριστό χτύπημα που είχε στόχο ένα σπίτι στη λεγόμενη ιαπωνική γειτονιά του Χαν Γιουνίς.

Αναφορές υπάρχουν και για σφοδρούς βομβαρδισμούς στη συνοικία Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

“Ούτε νερό, ούτε τρόφιμα”

«Δεν ξέρουμε πού να πάμε. Σήμερα δεν υπάρχουν ούτε νερό, ούτε τρόφιμα, δεν υπάρχει τίποτα», έλεγε χθες ο Νιζάρ Σαχίν, έφηβος περίπου δεκαπέντε χρονών, εκτοπισμένος εξαιτίας των μαχών, στη Ράφα, την πόλη στο νότιο άκρο του θυλάκου που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό καθώς υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της παλαιστινιακής περιοχής υπό πολιορκία, ο Γιούσεφ Τζουρνί απελπιζόταν διότι τα ράφια όσων καταστημάτων τροφίμων λειτουργούν ακόμη είναι άδεια: «Αν ο πόλεμος συνεχιστεί δεν θα βρίσκουμε τίποτα, ούτε κόκκο αλευριού».

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να εξαπλωθεί στην Εγγύς Ανατολή.

Χθες Τρίτη ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έβαλε στο στόχαστρο θέσεις της Χεζμπολά, λιβανικού σιιτικού κινήματος, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς, μετά την αναχαίτιση έξι ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο. Δυο έφεδροι του ισραηλινού στρατού εξάλλου τραυματίστηκαν όταν δέχθηκε πυρά ισραηλινή θέση κοντά στα σύνορα, αναφέρει ανακοίνωσή του.

Στην Υεμένη, οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, διεμήνυσαν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που θεωρούν ότι «συνδέονται» με το Ισραήλ, αψηφώντας τον σχηματισμό νέας πολυεθνικής δύναμης προστασίας της ναυσιπλοΐας τον οποίο ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, ο Λόιντ Όστιν.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ δημοσιεύει βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους

Η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους, εν ζωή, ανάμεσα στους 129 που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, να παρακαλούν για την απελευθέρωσή τους.

Στο βίντεο των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό τους στο Telegram, οι δύο άνδρες εμφανίζονται ο ένας μετά τον άλλο και ζητούν να αυξηθεί η πίεση στις ισραηλινές αρχές για να καταστεί δυνατή η απελευθέρωσή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα