Γάζα: Στην σκιά του Νετανιάχου, η πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ΗΠΑ
Διαβάζεται σε 5'Την πρώτη ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από αέρος, πραγματοποιήσαν οι ΗΠΑ, μετά τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι η εν λόγω κίνηση “μαρτυρά” τις αδυναμίες του Μπάιντεν απέναντι στον Νετανιάχου.
- 02 Μαρτίου 2024 18:00
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν από αέρος την πρώτη ρίψη εφοδίων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, μετά τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν.
Οι αξιωματούχοι, μίλησαν ανώνυμα, δηλώνοντας ότι οι ρίψεις των φορτίων της ανθρωπιστικής βοήθειας έγιναν από τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και περιλάμβαναν τουλάχιστον 35.000 γεύματα για τους Παλαιστίνιους.
Μεγάλο ενδιαφέρον ωστόσο, παρουσιάζει και η στάση των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη σχέση του Μπάιντεν με τον άλλοτε ισχυρό σύμμαχό του, τον Νετανιάχου.
Όταν οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικά αεροσκάφη για να ρίξουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλου είδους ανθρωπιστικής βοήθειας, το κάνουν συνήθως σε περιοχές που καταλαμβάνονται από τρομοκρατικές ομάδες ή εχθρικά καθεστώτα και όχι από συμμάχους τους.
Κι όμως, οι πολύμηνες πιέσεις προς το Ισραήλ να επιτρέψει την παροχή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα -όπου περίπου το 80% του πληθυσμού είναι εκτοπισμένο και απειλείται με λιμό- έχουν αποφέρει ελάχιστα αποτελέσματα.
Ακόμη και ο Μπάιντεν, ο οποίος αρνείται να κατηγορήσει το Ισραήλ για το τρόπο, αλλά και τη συχνότητα που δίδονται οι προμήθειες, παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη βοήθεια στον θύλακα.
“Η αλήθεια είναι ότι η βοήθεια που ρέει στη Γάζα δεν είναι πλέον αρκετή. Δεν είναι αρκετή. Αθώες ζωές κινδυνεύουν και ζωές παιδιών κινδυνεύουν”, δήλωσε ο Μπάιντεν μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στο Οβάλ Γραφείο. “Θα έπρεπε να φέρουμε εκατοντάδες φορτηγά, όχι μόνο μερικά”.
Τι “κρύβεται” πίσω από τη βοήθεια των ΗΠΑ
Για όσους παρατηρούν στενά την έκβαση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η κίνηση να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος σηματοδοτεί ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να πείσει τον Νετανιάχου να κάνει περισσότερα για τους ταλαιπωρημένους Παλαιστίνιους.
“Μοιάζουμε 100% αδύναμοι”, δήλωσε ο Dave Harden, πρώην συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ. “Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης το κάνουν μόνο και μόνο για να νιώσουν καλύτερα”.
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό αυτής της κατηγορίας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων τις προηγούμενες ημέρες, ο εκπρόσωπός του, Τζον Κίρμπι φάνηκε συμφωνεί με την εκτίμηση του Μπάιντεν.
“Απλώς δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες”, είπε. “Δεν φτάνει αρκετή βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Δεν φτάνει αρκετά γρήγορα, δεν συμβαίνει στην ποσότητα που χρειαζόμαστε. Και προσπαθούμε να δράσουμε ανάλογα με την ανάγκη- προσπαθούμε να συμπεριφερθούμε και να αλλάξουμε και να γίνουμε πιο δημιουργικοί για να ανταποκριθούμε στην απελπιστική ανάγκη του παλαιστινιακού λαού”.
Οι αντιφάσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ
Πολλοί ωστόσο, είναι εκείνοι που επικρίνουν την εν λόγω επέμβαση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ως “περιττή”.
Κι αυτό διότι, όπως γράφει το Politico, οι ΗΠΑ έχουν πολλούς τρόπους να επηρεάσουν τις ισραηλινές ενέργειες στο μέτωπο του πολέμου. Ένας εξ αυτών είναι και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν όρους για τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα.
Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο προτείνουν εδώ και καιρό στον Μπάιντεν να μην πουλήσει νέα όπλα στο Ισραήλ μέχρι ο Νετανιάχου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Αλλά ο Κίρμπι, γνωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για μια νέα παράδοση όπλων, επανέλαβε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
“Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο αινιγματικά, το κάνουμε αυτό ενώ συνεχίζουμε να στέλνουμε όπλα στον ίδιο τον στρατό που είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι μας ανάγκασε να πραγματοποιήσουμε ρίψεις βοήθειας από αέρος”, δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιμένει ότι η προσέγγισή της προς το Ισραήλ είναι η σωστή. Μια ανοιχτή ρήξη με τον Νετανιάχου και την ακροδεξιά, αντιπαλαιστινιακή κυβέρνησή του θα οδηγούσε σε πιο αδιάκριτες στρατιωτικές επιχειρήσεις και λιγότερη ανθρωπιστική βοήθεια θα έφτανε στη Γάζα. Είναι προτιμότερο για τις ΗΠΑ να διατηρήσουν κάποια επιρροή με το Ισραήλ παρά καθόλου.
Οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με το Ισραήλ, τη Χαμάς, το Κατάρ και την Αίγυπτο για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας ομηρίας που θα σταματούσε τις μάχες για έξι εβδομάδες. Αυτή η κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε την παροχή περισσότερης βοήθειας στον θύλακα, ανακουφίζοντας μέρος της κρίσης που προκάλεσαν τα αντίποινα του Ισραήλ κατά της Χαμάς.
Σύμφωνα με τον Τσαρλς Λίστερ, το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο και ότι πρόκειται να ξεκινήσει αποστολές ρίψης από αέρος, αποδεικνύει ότι η προσέγγισή της είναι περιορισμένη στην αποτελεσματικότητά της.
“Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κινητοποιήσουν στρατιωτικούς πόρους για να ρίξουν από αέρος βοήθεια στη Γάζα είναι ένα συγκλονιστικό σύμβολο του πόσο εμφατικοί είναι οι περιορισμοί του Ισραήλ στην πρόσβαση”, δήλωσε.