Γάζα: Στο 90% οι εκτοπισμένοι – Σοκαριστικά στοιχεία από ΠΟΥ και ΟΗΕ

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα
Ένα αγοράκι κάθεται στα συντρίμμια ενός κτιρίου στη Γάζα (AP Photo/Fatima Shbair)

Δραματική είναι η κατάσταση στη Γάζα με το 90% των κατοίκων να έχει εκτοπιστεί. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε “τόπο θανάτου και απελπισίας” δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί από την περιοχή τους τελευταίους τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε, ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων φτάνει τα 1,9 εκατομμύρια ενώ οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε αρκετές περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Παράλληλα, δραματικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς, όπως αναφέρει,

  • 180 χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν από λοιμώξεις του αναπνευστικού
  • πάνω από 136 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εμφανίσει διάρροια, με τους μισούς να είναι παιδιά κάτω των 5 ετών
  • πάνω από 55 χιλιάδες έχουν εμφανίσει συμπτώματα ψώρας
  • πάνω από 5 χιλιάδες πάσχουν από ανεμοβλογιά

Επισημαίνει ακόμη, ότι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου 2023, νοσοκομεία και μονάδες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν δεχτεί πάνω από 600 επιθέσεις.

Συγκεκριμένα, 94 υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων 26 νοσοκομείων από τα 36 που υπάρχουν συνολικά στην περιοχή, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ ενώ τουλάχιστον 613 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός των εν λόγω εγκαταστάσεων και περισσότεροι από 770 τραυματίστηκαν.

“Τόπος θανάτου και απελπισίας” η Γάζα

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (5/1), ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε “τόπο θανάτο και απελπισίας” καθώς συνεχίζεται η πολύμηνη επίθεση του Ισραήλ.

“Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα υψηλότερα επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τον λιμό να βρίσκεται προ των πυλών”, τόνισε, προσθέτοντας πως “οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν καθημερινές απειλές κατά της ίδιας τους της ύπαρξης και ο κόσμος.. παρακολουθεί”.

 

Σημειώνεται πως έρευνα της UNICEF που δημοσιεύθηκε σήμερα, διαπίστωσε ότι το 90% των παιδιών κάτω των δύο ετών στη Γάζα τρώνε δύο ή λιγότερες μερίδες φαγητού κάθε μέρα, καταναλώνοντας κυρίως τρόφιμα, όπως ψωμί και γάλα ενώ περίπου το 25% των εγκύων γυναικών στον παλαιστινιακό θύλακα τρέφεται με μόλις μία μερίδα φαγητού κάθε μέρα.

“Νέος πόλεμος” οι πλημμύρες

Την ίδια στιγμή, έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν την βόρεια Γάζα, με τα λασπωμένα νερά και τα λύματα να έχουν γεμίσει τους καταυλισμούς των προσφύγων, που ήδη έχουν υποστεί ανυπολόγιστες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο πόλεμο. Τα παιδιά μας υποφέρουν από ασθένειες και γαστρεντερικά συμπτώματα. Εμείς υποφέρουμε από αρρώστιες. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε”, δήλωσε κάτοικος της Τζαμπάλια στο Al Jazeera.

Το μεταπολεμικό σχέδιο του Ισραήλ για τη Γάζα

Στοιχεία του σχεδίου για την “επόμενη μέρα” του πολέμου στη Γάζα αποκάλυψε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, το βράδυ της Πέμπτης (4/1). Σύμφωνα με όσα προβλέπει το εν λόγω σχέδιο, στον παλαιστινιακό θύλακα “δεν θα υπάρχει ούτε η Χαμάς ούτε ισραηλινή πολιτική διοίκηση” μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Κατά το σχέδιο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «θα συνεχιστούν» ως την «επιστροφή των ομήρων», ως την «καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς» και ως την «εξάλειψη των στρατιωτικών απειλών».

Κατόπιν θα αρχίσει νέα φάση, η «επόμενη ημέρα» του πολέμου, κατά την οποία «η Χαμάς δεν θα ελέγχει τη Γάζα» ενώ «δεν θα υπάρξει ισραηλινή πολιτική παρουσία στην περιοχή, μετά την επίτευξη των στόχων του πολέμου», όπως είπε ο κ. Γκάλαντ, προσθέτοντας πως ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει «ελευθερία δράσης» στον θύλακο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής».

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες, αναλυτές έχουν αναφερθεί σε διάφορα σενάρια, μεταξύ άλλων στην επιστροφή στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μολαταύτα, κατά πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Παλαιστινιακού Κέντρου Πολιτικών Ερευνών και Δημοσκοπήσεων (PCPSR), ανεξάρτητου ινστιτούτου στη Ραμάλα, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 64%) των Παλαιστινίων που ερωτήθηκαν σχετικά αναμένουν η Χαμάς να διατηρήσει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας αφού τελειώσουν οι μάχες. Το 11% προβλέπει κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, χωρίς όμως τον Μαχμούντ Αμπάς, μόλις περί το 7% κυβέρνηση υπό αυτόν τον τελευταίο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα