Γάζα: Σβήνουν οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός – Πού έχουν “κολλήσει” οι συνομιλίες

Διαβάζεται σε 5'
Καταστροφή στη Γάζα
Καταστροφή στη Γάζα AP Photo Jehad Alshrafi

Συνεχίζονται σήμερα οι κρίσιμες συνομιλίες, με Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι «ορατή», αλλά το Ισραήλ και η Χαμάς να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει ξανά για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, προσφέροντας μια νέα πρόταση που λέει ότι θα μπορούσε να γεφυρώσει τα κενά μεταξύ των δύο πλευρών.

Ωστόσο, ακόμη και οι τελευταίες προσπάθειες των ΗΠΑ συναντούν δυσκολίες, με τις ενδείξεις υπέρ να μην είναι υπέρ της επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν σήμερα στο Κάιρο.

Όπως αναφέρουν οι N.Y. Times, οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ έχουν προχωρήσει από τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και η Χαμάς είχε απελευθερώσει 100 ομήρους, ενώ το Ισραήλ απελευθέρωσε 240 κρατούμενους. Στα τέλη Μαίου, ο Μπάιντεν ενέκρινε ένα νέο σχέδιο τριών φάσεων και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το υποστήριξε με ψήφισμά του.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει μια εκεχειρία έξι εβδομάδων και την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Οι άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια Γάζα θα μπορούσαν να “επιστρέψουν” στα σπίτια τους, πολλά εκ των οποίων βέβαια, δεν υπάρχουν πια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποχωρούσαν από κατοικημένες περιοχές της Γάζας.

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ η τρίτη αποτελείται από ένα πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας.

Στις 8 Αυγούστου, και ενώ ο πόλεμος έχει μπει στον 11ο μήνα του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν και οι ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ δήλωσαν πρόθυμοι να παρουσιάσουν μια “τελική” πρόταση κατάπαυσης του πυρός. Την περασμένη εβδομάδα, σε συνομιλίες στο Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν αυτό που αποκάλεσαν “πρόταση-γέφυρα” σε μια βελτιωμένη εκδοχή.

Οι λεπτομέρειες αυτής της πρότασης δεν έχουν αποκαλυφθεί δημόσια. Επισκεπτόμενος το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken προειδοποίησε ότι ίσως αυτή “να είναι η τελευταία ευκαιρία” για κατάπαυση πυρός, ενώ ο Νετανιάχου είπε πως την “επεξεργάζεται”. Ωστόσο, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι αξιωματούχοι της Χαμάς που γνωρίζουν τις συνομιλίες είπαν ότι η πρόταση των ΗΠΑ “έχει κενά”.

Για τις ΗΠΑ, η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συμβάλλει να αποτραπεί ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από τις απειλές του Ιράν και συμμάχων του να ανταποδώσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στο Ισραήλ από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα “αγκάθια” για τη Γάζα

Σε γενικές γραμμές, η πρόταση των ΗΠΑ φαίνεται να συμμορφώνεται με τις νέες απαιτήσεις που προστέθηκαν από τον Νετανιάχουν τον Ιούλιο, ο οποίος ζήτησε ισραηλινά στρατεύματα να παραμείνουν εντός μιας περιοχής της Γάζας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.

Σημείο που αποτελεί “αγκάθι” για τις διαπραγματεύσεις.

Ο Νετανιάχου θεωρεί ότι η ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για να αποτρέψει τον επανεξοπλισμό της Χαμάς μετά τον πόλεμο ή την ανοικοδόμηση τούνελ προς την Αίγυπτο. Ο Νετανιάχου επιμένει πως το Ισραήλ δεν θα αποσυρθεί από τη συνοριακή λωρίδα “σε καμία περίπτωση”.

Η Χαμάς απορρίπτει τη συνεχιζόμενη ισραηλινή παρουσία στην περιοχή και απαιτεί την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα. Η Αίγυπτος λέει ότι η παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων στα σύνορά της, αποτελεί ζήτημα για τη δική της εθνική ασφάλεια και είναι “απαράδεκτη” για τον αιγυπτιακό λαό.

Ο Blinken από τη δική του μεριά δήλωσε πως οι ΗΠΑ “δεν θα αποδεχτούν καμία μακροπρόθεσμη κατοχή της Γάζας από το Ισραήλ”. Φυσικά, σε λίγους μήνες υπάρχουν και οι αμερικανικές εκλογές, οι οποίες σε περίπτωση νίκης Τραμπ, ενδέχεται να αλλάξουν και τα ισχύοντα δεδομένα.

Ακόμη, ισραηλινές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στα ανατολικά σύνορα της Γάζας κατεδαφίζοντας παλαιστινιακά σπίτια και αναφέρουν πως θα παραμείνουν στην περιοχή ακόμη και μετά τη λήξη των συγκρούσεων. Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατασκευάσει έναν “διάδρομο ασφαλείας” που διασχίζει τη Γάζα από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αναφέρει πως θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα να περιπολεί τον διάδρομο αυτό, κάτι που παραβιάζει την επιμονή της Χαμάς για πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας ανησυχία για τις μαζικές εντολές εκκένωσης που έχουν εκδοθεί από τον ισραηλινό στρατό αυτόν τον μήνα. Όπως ανέφερε, οι εντολές αυτές ανάγκασαν τον πληθυσμό να μετακινηθεί σε υπερπλήρεις και ανασφαλείς περιοχές κατά μήκος της ακτής, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολες τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Συνολικά 40.265 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 93.144 έχουν τραυματιστεί από τη συνεχιζόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις 16 από τα 36 νοσοκομεία της Γάζας, κάτι που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δραματική.

Με επικεφαλής τον αρχηγό της Μοσάντ το Ισραήλ στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με αμερικανικά και ισραηλινά ΜΜΕ, επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης στις σημερινές συνομιλίες θα είναι ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο ομόλογός του της Σιν Μπετ, Ρόνεν Μπαρ, ενώ μεταξύ των μελών της είναι και ο επικεφαλής Στρατηγικής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ελιέζερ Τολεδάνο.

Επικεφαλής της αμερικανικής αποστολής θα είναι ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, δε, το ζήτημα των διαδρόμων «Φιλαντέλφι» και «Νετζαρίμ» θα είναι το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, με δεδομένη την απαίτηση του Τελ Αβίβ να αναπτύξει εκεί στρατιώτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα