Γάζα: Σχεδόν 3.000 υποσιτισμένα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους

Διαβάζεται σε 4'
Υποσιτισμένα παιδιά στη Γάζα
Υποσιτισμένα παιδιά στη Γάζα AP Photo/Fatima Shbair

Καθώς η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα συνεχίζεται, χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με την UNICEF, αποκομμένα από τη θεραπεία τους

Σχεδόν 3.000 παιδιά έχουν αποκοπεί από τη θεραπεία τους για μέτριο και σοβαρό, οξύ υποσιτισμό στη νότια Γάζα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν, με την βία και τον εκτοπισμό να συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση των απελπισμένων οικογενειών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες.

Ο αριθμός αυτός, με βάση τις αναφορές των εταίρων της UNICEF στον τομέα της διατροφής, αντιστοιχεί περίπου στα τρία τέταρτα των 3.800 παιδιών που εκτιμάται ότι λάμβαναν την σημαντική αυτή για την επιβίωσή τους φροντίδα στο νότο, πριν από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Ράφα.

Ο κίνδυνος να νοσήσουν περισσότερα ευάλωτα παιδιά από υποσιτισμό είναι υπαρκτός. Ενώ υπήρξε μια μικρή βελτίωση στην παράδοση της επισιτιστικής βοήθειας στο βορρά, η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότο έχει μειωθεί δραματικά. Τα πρώτα αποτελέσματα από τις πρόσφατες εξετάσεις υποσιτισμού στις μεσαίες και νότιες επαρχίες της Γάζας δείχνουν ότι τα κρούσματα μέτριου και σοβαρού υποσιτισμού έχουν αυξηθεί από τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, όταν η παράδοση βοήθειας και η ανθρωπιστική πρόσβαση περιορίστηκαν σημαντικά λόγω της κλιμάκωσης της επίθεσης στη Ράφα.

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να σοκάρουν εικόνες που έρχονται από τη Γάζα με “παιδιά να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια των οικογενειών τους εξαιτίας της συνεχιζόμενης έλλειψης τροφίμων, διατροφικών εφοδίων και της καταστροφής των υπηρεσιών υγείας”, δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Adele Khodr. “Εάν δεν μπορέσει να συνεχιστεί γρήγορα η θεραπεία για αυτά τα 3.000 παιδιά, διατρέχουν άμεσο και σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, να αποκτήσουν επιπλοκές απειλητικές για τη ζωή τους και να ενταχθούν στον αυξανόμενο κατάλογο των αγοριών και κοριτσιών που έχουν σκοτωθεί από αυτή την παράλογη, ανθρωπογενή στέρηση”.

Ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων υποσιτισμού έρχεται την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες αντιμετώπισης του υποσιτισμού καταρρέουν. Σήμερα λειτουργούν μόνο δύο από τα τρία κέντρα σταθεροποίησης της Λωρίδας της Γάζας που θεραπεύουν σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά. Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για το άνοιγμα νέων κέντρων έχουν καθυστερήσει λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων σε ολόκληρη τη Λωρίδα.

Η θεραπεία ενός παιδιού για οξύ υποσιτισμό απαιτεί συνήθως έξι έως οκτώ εβδομάδες αδιάλειπτης φροντίδας και απαιτεί ειδική θεραπευτική τροφή, ασφαλές νερό και άλλη ιατρική υποστήριξη.

Τα υποσιτισμένα παιδιά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε ασφαλές νερό, της υπερχείλισης των λυμάτων, των ζημιών στις υποδομές και της έλλειψης ειδών υγιεινής. Η παραγωγή νερού στη Λωρίδα της Γάζας είναι τώρα μικρότερη από το ένα τέταρτο της παραγωγής πριν από την ένταση των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο.

«Οι προειδοποιήσεις μας για αυξανόμενους θανάτους παιδιών από έναν αποτρέψιμο συνδυασμό υποσιτισμού, αφυδάτωσης και ασθενειών θα έπρεπε να είχαν κινητοποιήσει την άμεση δράση για να σωθούν οι ζωές των παιδιών, και όμως, αυτή η καταστροφή συνεχίζεται», δήλωσε ο Khodr. «Με τα νοσοκομεία να έχουν καταστραφεί, τις θεραπείες να έχουν σταματήσει και τις προμήθειες να είναι λιγοστές, είμαστε έτοιμοι για περισσότερα παιδικά δεινά και θανάτους».

Από τον Οκτώβριο του 2023, η UNICEF έχει προσεγγίσει δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά με υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας του υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης έτοιμων προς χρήση θεραπευτικών τροφίμων, έτοιμων προς χρήση βρεφικών τροφών και προληπτικών μπισκότων υψηλής ενέργειας και συμπληρωμάτων μικροθρεπτικών συστατικών για έγκυες γυναίκες που περιέχουν σίδηρο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

«Η UNICEF έχει προετοιμάσει περισσότερες προμήθειες διατροφής για να φθάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, εάν το επιτρέψει η πρόσβαση», δήλωσε ο Khodr. «Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ζητούν διαβεβαιώσεις ότι οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μπορούν με ασφάλεια να συλλέγουν και να διανέμουν βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους χωρίς διακοπή. Χρειαζόμαστε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας στο έδαφος, με περισσότερη ασφάλεια και λιγότερους περιορισμούς. Αλλά τελικά, αυτό που χρειάζονται περισσότερο τα παιδιά, είναι μια κατάπαυση του πυρός“.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα