Γάζα: “Σχεδόν αναπόφευκτος” ο λιμός – Εντείνεται η ανησυχία για την κατάπαυση του πυρός

Διαβάζεται σε 5'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo Hatem Ali

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός είναι «σχεδόν αναπόφευκτος» στη Γάζα, «επαπειλείται άμεσα» στο βόρειο τμήμα της. Εντείνεται η ανησυχία, παρά τις ελπίδες για ανακωχή.

Η ανησυχία συνεχίζει να εντείνεται σήμερα για 2,2 εκατ. Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας, παρά τις ελπίδες πως το Ισραήλ και η Χαμάς θα κηρύξουν νέα ανακωχή στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση ιδίως του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Ο παλαιστινιακός θύλακος, πολιορκημένος, κατά μεγάλο μέρος του συντρίμμια, παραμένει βυθισμένος σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού του απειλείται να λιμοκτονήσει, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ και το Κατάρ, που μαζί με την Αίγυπτο μεσολαβούν ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, λένε πως ελπίζουν να κηρυχθεί νέα ανακωχή προτού αρχίσει ο μήνας του ραμαζανιού, περί τη 10η ή την 11η Μαρτίου, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέρους τουλάχιστον των περίπου 100 ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο παλαιστινιακό Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης, ή Χαμάς, όπως είναι γνωστότερο από το αρκτικόλεξο της ονομασίας του, συζητείται ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με αναλογία 1:10, καθώς και η είσοδος μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο περί «συμφωνίας των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», ώστε «να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους».

«Ελπίζω ότι ως την προσεχή Δευτέρα, θα έχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τύπο νωρίτερα, αν και αναγνώρισε πως ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

«Ασφαλώς θα καλωσορίζαμε (τη σύναψη συμφωνίας) ως το σαββατοκύριακο», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ. «Προσπαθούμε να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού» και «νομίζουμε πως αυτό είναι εφικτό», πρόσθεσε.

30.000 νεκροί

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, σε επίσκεψή του στο Παρίσι, και ο Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσαν εξάλλου χθες πως μοιράζονται τη βούληση να κλειστεί «πολύ γρήγορα» συμφωνία «κατάπαυσης του πυρός».

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι απόλυτη «προτεραιότητα» για το Παρίσι, υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ ο εμίρης του Κατάρ κατήγγειλε τη «γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», τους «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» πληθυσμών και τους «βάρβαρους βομβαρδισμούς».

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί από σήμερα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε επίσης την κατηγορία ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαπράττει «γενοκτονία» με θύματα «γυναικόπαιδα».

Παλαιστίνιοι περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Παλαιστίνιοι περιμένουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα AP Photo/Mahmoud Essa

Στους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν χάσει τη ζωή τους 29.878 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Κατά την ίδια πηγή, τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας.

ΟΗΕ: “Σχεδόν αναπόφευκτος” ο λιμός στη Γάζα

Ο ΟΗΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον «σχεδόν αναπόφευκτο γενικευμένο λιμό» στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, όπου, ελλείψει πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια και με τις καλλιέργειες να έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή, επαπειλείται «άμεσα».

«Αν δεν αλλάξει τίποτε, επίκειται άμεσα λιμός στη βόρεια Γάζα», τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ).

Από την 23η Ιανουαρίου, δεν έχει μπορέσει να φθάσει καμιά οχηματοπομπή με βοήθεια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επικρίνει τους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών.

Το βόρειο τμήμα της μικρής παλαιστινιακής περιοχής δεν είναι το μόνο που κινδυνεύει, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και της Χαμάς.

«Αν δεν γίνει τίποτα, φοβόμαστε ότι ο γενικευμένος λιμός στη Λωρίδα της Γάζας είναι σχεδόν αναπόφευκτος», τόνισε ο Ράμες Ρατζασίγκαμ, που εκπροσώπησε τον Μάρτιν Γκρίφιθς, υπεύθυνο των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου με τουλάχιστον 576.000 ανθρώπους στη Γάζα -το ένα τέταρτο του πληθυσμού- ένα βήμα από τον λιμό» και πρακτικά το σύνολο των 2,2 εκατ. κατοίκων να «εξαρτάται από την τρομακτικά ανεπαρκή ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει», συνέχισε.

«Όσο καταστροφικός κι αν είναι αυτός ο πίνακας σήμερα, μπορεί μόνο να χειροτερέψει» αν η κατάσταση δεν αλλάξει, προειδοποίησε.

Η συνεδρίαση ακολούθησε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε στο ΣΑ την 22η Φεβρουαρίου ο Μάρτιν Γκρίφιθς, στο οποίο αναφέρεται στις συνέπειες για τη διατροφική ασφάλεια των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου χθες Τρίτη, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «εγγυηθεί την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αποτρέποντας τη «χρήση της στέρησης της τροφής από τον άμαχο πληθυσμού εν είδει μεθόδου διεξαγωγής πολέμου».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα