Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα, στο παρά πέντε της εκεχειρίας
Διαβάζεται σε 7'Προ των πυλών φαίνεται να είναι η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να μιλούν για εξελίξεις τις “επόμενες ώρες”
- 15 Ιανουαρίου 2025 14:59
Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.
Οι διαπραγματευτές προσπαθούν να καταλήξουν σήμερα, Τετάρτη (15/01), στις τελικές λεπτομέρειες ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να υπόσχονται ότι θα παραμείνουν σε στενή επικοινωνία σχετικά με μια συμφωνία τις επόμενες ώρες.
Τουλάχιστον 62 νεκροί σε 24 ώρες στη Γάζα
Οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους στη Γάζα, βομβαρδίζοντας ένα σχολείο που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο, καθώς και αρκετές κατοικίες σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 62 ανθρώπων μέσα στο τελευταίο 24ωρο.
Παρά τις προσπάθειες για επίτευξη κατάπαυσης πυρός, ο ισραηλινός στρατός, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ και η Πολεμική Αεροπορία επιτέθηκαν σε περίπου 50 στόχους σε όλη τη Γάζα τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκρατικούς» τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σιν Μπετ και του στρατού.
Παράλληλα, ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε εντολή προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ενόψει μιας επικείμενης επίθεσης. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται εν μέσω εντάσεων και εντατικοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ετοιμάζονται να επεκτείνουν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο πλαίσιο πιθανής κατάπαυσης πυρός αλλά συνεχίζει να επικρατεί αβεβαιότητα για την πρόσβαση στα σύνορα και την ασφάλεια.
Τουλάχιστον 46.707 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 110.265 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του θύλακα.
Πιο κοντά από ποτέ η συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Πάνω από οκτώ ώρες συνομιλιών στην Ντόχα δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας. Αξιωματούχοι από τις χώρες μεσολάβησης -το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ- καθώς και από το Ισραήλ και τη Χαμάς δήλωσαν ότι η συμφωνία για μια κατάπαυση πυρός στον θύλακα και την απελευθέρωση των ομήρων είναι πιο κοντά από ποτέ.
Ωστόσο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε αργά χθες στο Reuters ότι η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει ακόμα δώσει την απάντησή της διότι ακόμα περιμένει το Ισραήλ να υποβάλει χάρτες που θα δείχνουν πώς οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από τη Γάζα.
Από την πλευρά του Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που απηύθυνε ομιλία στην Ουάσινγκτον περιγράφοντας το σχέδιο για τη διακυβέρνηση των παλαιστινιακών εδαφών μετά τον πόλεμο, δήλωσε ότι εναπόκειται στη Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία που έχει ήδη ετοιμαστεί για εφαρμογή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ αλ-Ανσάρι δήλωσε νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ότι και στις δύο πλευρές παρουσιάστηκε ένα κείμενο και ότι είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες για τις τελικές λεπτομέρειες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν – του οποίου η κυβέρνηση συμμετέχει μαζί με απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα – δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι κοντά αφού ο πόλεμος ισοπέδωσε τη Γάζα, σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και πυροδότησε συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Μπάιντεν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι μίλησαν χθες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
«Και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να παραμείνουν σε στενό συντονισμό, άμεσα και μέσω των ομάδων τους, τις επόμενες ώρες», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών. Οι δύο πρόεδροι «τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για εφαρμογή συμφωνίας».
Η Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες έχουν φθάσει στις τελικές φάσεις και ότι ελπίζει πως αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε συμφωνία.
Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι συνομιλίες έφθασαν σε κρίσιμη φάση αν και χρειάζεται ακόμα να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες: «Είμαστε κοντά, δεν είμαστε ακόμα εκεί».
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή την εβδομάδα θα επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα.
Επισκεπτόμενος τη Ρώμη, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε χθες ότι πιστεύει πως η πλειονότητα των εταίρων στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξει μια συμφωνία στη Γάζα, εάν τελικά υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, παρά τις αντιρρήσεις των σκληροπυρηνικών εθνικιστικών κομμάτων του συνασπισμού.
Η οργάνωση μαχητών Ισλαμικός Τζιχάντ, που είναι ξεχωριστή από τη Χαμάς και που επίσης κρατά ομήρους στη Γάζα, δήλωσε ότι στέλνει υψηλόβαθμη αποστολή που θα έφθανε στη Ντόχα χθες βράδυ για να συμμετάσχει στις τελικές διευθετήσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης.
Τι θα σημαίνει μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Εάν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, η κατάπαυση πυρός που θα γίνει σε φάσεις μπορεί να τερματίσει τις συγκρούσεις που έχουν ισοπεδώσει τη Γάζα και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους.
Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποκλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, όπου ο πόλεμος έχει τροφοδοτήσει τις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ και έχει προκαλέσει φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Το Ισραήλ θα ανακτήσει περίπου 100 εναπομείναντες ομήρους και πτώματα νεκρών από εκείνους που αιχμαλωτίστηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς. Ως αντάλλαγμα, θα απελευθερώσει Παλαιστινίους κρατούμενους.
Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των ομήρων στο Ισραήλ βρίσκονταν μεταξύ ελπίδας και απόγνωσης.
«Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι η ύστατη στιγμή, μπορούμε να τους σώσουμε», δήλωσε η Χαντάς Καλντερόν, της οποίας ο σύζυγος Όφερ και τα παιδιά Σαχάρ και Ερέζ απήχθησαν.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών περιλάμβαναν το πού θα αναπτυχθούν εκ νέου τα ισραηλινά στρατεύματα, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στον βορρά της λωρίδας και πόσοι και ποια κατηγορία Παλαιστινίων κρατουμένων θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για ομήρους.
Το Ισραήλ έχει επίσης απαιτήσει από τη Χαμάς να δηλώσει ποιοι όμηροι είναι ακόμα ζωντανοί. Η Χαμάς έχει επιμείνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να καταλήγει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, κάτι που ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα απορρίψει.
Οι τελευταίες συνομιλίες βασίζονται σε μια πρόταση που περιλαμβάνει τα εξής:
- Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει τρεις ομήρους την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, με το πέρας της οποίας το Ισραήλ θα αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματα από κατοικημένες περιοχές.
- Επτά ημέρες αργότερα, η Χαμάς θα απελευθερώσει τέσσερις επιπλέον ομήρους και το Ισραήλ επιτρέψει στους εκτοπισμένους στο νότο να επιστρέψουν στο βορρά, αλλά μόνο με τα πόδια μέσω του παράκτιου δρόμου.
- Τα αυτοκίνητα, τα κάρα και τα φορτηγά θα επιτραπεί να περάσουν από ένα πέρασμα δίπλα στην οδό Salah al-Din, το οποίο θα επιτηρείται από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ που θα λειτουργεί από μια τεχνική ομάδα ασφαλείας του Κατάρ και της Αιγύπτου.
- Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για την παραμονή των ισραηλινών δυνάμεων στο διάδρομο Φιλαδέλφειας και τη διατήρηση μιας νεκρής ζώνης 800 μέτρων κατά μήκος των ανατολικών και βόρειων συνόρων κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, η οποία θα διαρκέσει 42 ημέρες.
- Το Ισραήλ συμφώνησε, επίσης, να απελευθερώσει συνολικά 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων περίπου 190 που εκτίουν ποινές 15 ετών και άνω. Οι πρώτοι 50 θα απελευθερωθούν στην πρώτη φάση. Σε αντάλλαγμα, η Χαμάς θα απελευθερώσει 33 ομήρους σε διάστημα 6 εβδομάδων.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη και την τρίτη φάση της συμφωνίας θα αρχίσουν την 16η ημέρα της κατάπαυσης του πυρός.