Γάζα: Τσακίζει τα παιδιά το μετατραυματικό στρες- Σπασμοί, φοβία και νυχτερινή ενούρηση

Διαβάζεται σε 2'
Αγόρι στα συντρίμμια της βομβαρδισμένης Γάζας
Αγόρι στα συντρίμμια της βομβαρδισμένης Γάζας AP / DPA via ZUMA Press @Abed Rahim Khatib

Στη Γάζα τα παιδιά υποφέρουν. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί και η άμεση απειλή που νιώθουν δημιουργεί πολλά και ισχυρά συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Ισως πολλοί από εσάς που διαβάζετε τώρα αυτό το άρθρο να έχετε δει το video με το μικρό παιδί από την Παλαιστίνη που τρέμει από τη φρίκη των βομβαρδισμών σε νοσοκομείο την ώρα που οι γιατροί προσπαθούν να το ηρεμήσουν.

Το μετατραυματικό στρες που βιώνουν τις τελευταίες 14 ημέρες τα παιδιά στη Γάζα είναι, δυστυχώς, πολύ έντονο όπως διαπιστώνει το ιατρικό επιστημονικό προσωπικό στην περιοχή. 

Ο ψυχίατρος από τη Γάζα, Φαντέλ Αμπου Χιν, μιλώντας στο Reuters, τόνισε χαρακτηριστικά ότι “τα παιδιά έχουν αρχίσει να αναπτύσσυον πολύ σοβαρά συμπτώματα όπως σπασμούς, ενούρηση στο κρεβάτι, επιθετική συμπεριφορά και νευρικότητα. Επίσης δεν εγκαταλείπουν στιγμή τους γονείς τους”.

Στο ίδιο μέσο, η Ταχρίρ Ταμπάς, μητέρα έξι παιδιών που φιλοξενείται σε σχολείο του ΟΗΕ τονίζει στον ίδιο τόνο: “Τα παιδιά υποφέρουν κυρίως τη νύχτα. Ολα ουρούν πάνω τους, δεν προλαβαίνω να τα καθαρίσω”.

Είναι σαφές, όπως τονίζει, ο ψυχίατρος από τη Γάζα ότι η έλλειψη οποιουδήποτε ασφαλούς χώρου έχει δημιουργήσει μία γενικότερα αίσθηση φόβου και φρίκης η οποία, πολύ λογικά, επηράζει περισσότερο τα παιδιά.

Διαφέρει μόνο ο χρόνος εκδήλωσης της αντίδραση. “Κάποια παιδιά αντέδρασαν άμεσα και εξέφρασαν τους φόβους τους. Αλλά κράτησαν τη φρίκη και το τραύμα μέσα τους” υπογράμμισε ο Αμπου Χιν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα