Γάζα: Βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο Σίφα – Καταγγελίες πως το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο βοήθειας
Διαβάζεται σε 5'Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς κατήγγειλε πως το νοσοκομείο Σίφα «βομβαρδίζεται» και τόνισε πως στο κτιριακό συγκρότημα έχουν καταφύγει «δεκάδες χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι».
- 18 Μαρτίου 2024 08:29
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση στο νοσοκομείο Ας Σίφα της πόλης της Γάζας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ακούγονται βομβαρδισμοί και πυρά.
Μονάδες «διεξάγουν (…) στοχευμένη επιχείρηση στη ζώνη του νοσοκομείου Ας Σίφα», η οποία εξαπολύθηκε λόγω «πληροφοριών που υποδεικνύουν τη χρήση του νοσοκομείου από υψηλόβαθμους τρομοκράτες της Χαμάς», ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ.
Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη βομβαρδισμοί από αέρος και από πυροβόλα στη συνοικία αρ Ρίμαλ, όπου βρίσκεται η δομή υγείας, καθώς και την παρουσία χερσαίων δυνάμεων, «αρμάτων μάχης» που περικυκλώνουν το κτιριακό συγκρότημα.
Κάτοικοι της συνοικίας του κέντρου της πόλης της Γάζας μίλησαν για πάνω από «45 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού» στη Ρίμαλ. Κάποιοι μίλησαν για «μάχες» γύρω από το νοσοκομείο.
Αραβόφωνα μέλη του ισραηλινού στρατού διέταξαν με μεγάφωνα κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους καθώς «drones άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στους δρόμους κοντά στο νοσοκομείο», αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.
Η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς κατήγγειλε πως το νοσοκομείο Σίφα «βομβαρδίζεται» και τόνισε πως στο κτιριακό συγκρότημα έχουν καταφύγει «δεκάδες χιλιάδες βίαια εκτοπισμένοι».
Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί έλαβαν διαταγές να δράσουν «με σύνεση» και να λάβουν «μέτρα» προκειμένου να «αποφευχθούν τραυματισμοί ασθενών, αμάχων, ιατρικού προσωπικού», σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού. Οι ασθενείς και το προσωπικό δεν θα υποχρεωθούν να «απομακρυνθούν εσπευσμένα» από τη δομή υγείας, διαβεβαίωσε.
Ο ισραηλινός στρατός είχε ήδη εισβάλει στο συγκεκριμένο νοσοκομείο τη 15η Νοεμβρίου, παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Το Σίφα δεν λειτουργεί πλέον παρά a minima και με μειωμένο προσωπικό.
Έπειτα από εκείνη την επιχείρηση, το ισραηλινό επιτελείο είχε διαβεβαιώσει πως βρήκε «πυρομαχικά, όπλα και εξοπλισμό» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νοσοκομείο, κάτι που διέψευσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.
Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε επίσης πως εντόπισε υπόγεια σήραγγα μήκους 55 μέτρων, που χρησιμοποιείτο κατ’ αυτόν για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, κάτω από το Σίφα — πήγε δημοσιογράφους εκεί για τους την επιδείξει.
Από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, ο ισραηλινός έχει διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις σε νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακο. Κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τις δομές υγείας ως κέντρα διοίκησης.
Πλέον δεν απομένει επιχειρησιακό παρά το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας κι αυτό μόνο εν μέρει, τονίζει ο ΟΗΕ.
Oxfam: Το Ισραήλ πως εμποδίζει «εσκεμμένα» την είσοδο βοήθειας
Η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam κατηγορεί το Ισραήλ πως εμποδίζει «εσκεμμένα» την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, είτε πρόκειται για τρόφιμα, ή για ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό, κάτι που θυμίζει ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
«Παρά τις ευθύνες του ως δύναμης κατοχής, οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ συνεχίζουν να εμποδίζουν και να υπονομεύουν, συστηματικά και εσκεμμένα, οποιαδήποτε μεγάλη διεθνή ανθρωπιστική αντίδραση στη Λωρίδα της Γάζας», τονίζεται σε έκθεση της ΜΚΟ.
Η ΜΚΟ καταγγέλλει ιδίως τα «αδικαιολόγητα αναποτελεσματικά» πρωτόκολλα επιθεώρησης των φορτίων της βοήθειας, που δημιουργούν καθυστερήσεις «είκοσι ημερών κατά μέσο όρο» ως την είσοδο των φορτηγών στον παλαιστινιακό θύλακο, κι ακόμη «τις επιθέσεις εναντίον προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων, δομών αρωγής και οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια».
Καταγγέλλει επίσης τον «καθημερινό» και «αυθαίρετο» αποκλεισμό διαφόρων ειδών που χαρακτηρίζονται «διπλής χρήσης», υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (και) για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η ΜΚΟ εξηγεί πως σακούλες με νερό και κιτ ανάλυσης νερού απορρίφθηκαν «χωρίς λόγο» σε ένα από τα φορτία της, προτού εντέλει εγκριθούν κατόπιν.
Εξοπλισμός που είναι απόλυτα απαραίτητος για τη δουλειά του προσωπικού, όπως μέσα επικοινωνίας, προστασίας ή γεννήτριες για τη λειτουργία εγκαταστάσεων, υφίστανται επίσης «περιορισμούς».
Η Όξφαμ επισημαίνει επίσης τους «περιορισμούς της πρόσβασης» στους εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ, μόλις 2.874 φορτηγά εισήλθαν στον θύλακο τον Φεβρουάριο, με άλλα λόγια «μόνο το 20% της καθημερινής βοήθειας» που έφθανε εκεί πριν από την 7η Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του την 7η Οκτωβρίου, όταν έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Έκτοτε, τουλάχιστον 31.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενώ 1,7 εκατ. κάτοικοι επί συνόλου πληθυσμού 2,4 εκατ. έχουν εκτοπιστεί βίαια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Οι συνθήκες που είδαμε στη Γάζα είναι χειρότερες κι από καταστροφικές», υπογράμμισε η Όξφαμ, την ώρα που ο παλαιστινιακός θύλακος βρίσκεται στα πρόθυρα γενικευμένου λιμού.
Προκειμένου να φθάσει περισσότερη βοήθεια, έχουν γίνει ρίψεις δεμάτων από τον αέρα, ενώ η διεθνής κοινότητα δημιουργεί επίσης θαλάσσιο διάδρομο για τις παραδόσεις τροφίμων.