Γάζα: Χτυπήθηκε το μοναδικό εργαστήριο COVID – Πίεση για κατάπαυση πυρός
Ο εφιάλτης στη Γάζα συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 61 παιδιά. Χτυπήθηκε το μοναδικό εργαστήριο για τεστ covid-19 της Γάζας.
- 18 Μαΐου 2021 20:17
Στη δεύτερη εβδομάδα έχουν μπει οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και παλαιστίνιοι μαχητές να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 213 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων 61 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ πάνω από 1,500 είναι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι. Από την άλλη πλευρά 12 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 2 παιδιά, ενώ οι τραυματίες είναι περίπου 300.
Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γάζας δεν έχουν σταματημό με το Ισραήλ να πραγματοποιεί μπαράζ επιθέσεων, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι επειδή τα σπίτια τους καταστράφηκαν.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, το μοναδικό εργαστήριο για τεστ covid-19 της Γάζας χτυπήθηκε όταν το διπλανό του κτίριο βομβαρδίστηκε. Η Γάζα που είναι ένα από τα μέρη του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας στον κορονοϊό , σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, μένει τώρα χωρίς κέντρο διάγνωσης κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (15/05) ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε το κτίριο, 12-13 ορόφων, όπου στεγάζονταν τα κεντρικά του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al-Jazeera και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP) στη Λωρίδα της Γάζας.
Ημέρα οργής στη Δυτική Όχθη
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά σε συγκρούσεις με εκατοντάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ο στρατός, ο οποίος σκότωσε δύο Παλαιστίνιους σε ξεχωριστές συγκρούσεις.
Πολλές συγκεντρώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις με τον στρατό, πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο μιας γενικής απεργίας και «διαδηλώσεων οργής» κατά της ισραηλινής κατοχής και σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους της Γάζας.
Εκτός από την Δυτική Όχθη, γενική απεργία και διαδηλώσεις έγιναν επίσης και στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και σε αραβικές πόλεις στο Ισραήλ.
Κοντά στη Ραμάλα, εκατοντάδες νέοι πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ σε στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί, οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Πολλοί ταραχοποιοί έριξαν πολλές σφαίρες προς την κατεύθυνση των στρατιωτών και ενός διοικητή στο περιθώριο της διαδήλωσης, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες στα πόδια», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, προσθέτοντας «ότι οι στρατιώτες απάντησαν ανοίγοντας πυρ».
Λίγο αργότερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 25χρονου Παλαιστίνιου, του Μοχάμαντ Χαμίντ, στο αλ Μπιρέχ, βορειοανατολικά της Ραμάλας.
Αυτές οι πολυάριθμες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν σήμερα 70 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πέντε σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Στο υπόλοιπο τμήμα της Δυτικής Όχθης, μετά το κάλεσμα σε γενική απεργία του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς, επιχειρήσεις και σχολεία στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις παρέμειναν σήμερα κλειστά.
Οι επιχειρήσεις Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρέμειναν κλειστές και στην Παλιά Πόλη, καθώς και στη «μικτή» πόλη της Χάιφας όπου κατοικούν Εβραίοι και Άραβες στο βόρειο Ισραήλ. Ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Ράζα Ζατάρ δήλωσε ότι το 90% των επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστές στις αραβικές συνοικίες.
Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός είπε ότι «εξουδετέρωσε» έναν Παλαιστίνιο που προσπάθησε να επιτεθεί σε στρατιώτες κοντά στη Χεβρώνα και οι παλαιστινιακές ιατρικές πηγές επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο άνδρας σκοτώθηκε.
Ύστατες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός
Εντείνονται οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και οι ομοβροντίες ρουκετών από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη Δευτέρα (17/05), στη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την «υποστήριξή» του στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.
Αν και ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε στη συνδιάλεξη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι στηρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί», παράλληλα «ενεθάρρυνε» τον ηγέτη της ισραηλινής κυβέρνησης να «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η προστασία των αθώων αμάχων», κατά το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.
Έκκληση για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή απηύθυναν από τη μεριά τους και η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν πρωτοβουλίες για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Παράλληλα και η Γαλλία ζήτησε από το Ισραήλ «να εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα», μετά το κλείσιμο ενός κρίσιμου σημείου διέλευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
«Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επετράπη σήμερα και η πορεία (της) πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο Καστέξ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και οργανώσεων της Γάζας.
«Η Γαλλία κάλεσε και καλεί με εξαιρετικά σθεναρό τρόπο το σύνολο των παραγόντων να τερματίσουν αμέσως κάθε βία, κάθε πρόκληση και κάθε υποκίνηση στο μίσος για να επιτρέψουν μια επιστροφή στην ηρεμία», συμπλήρωσε ο Καστέξ, στην συνεδρίαση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.
Ο Ζαν Καστέξ ζήτησε, επίσης, την προστασία του «ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού» και να διασφαλιστεί «η ασφάλεια των δημοσιογράφων».
Η απάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού εξόργισε τον βουλευτή Μεγιέρ Χαμπίμπ (κεντροδεξιά), που δηλώνει προσκείμενος στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αποχωρώντας από την αίθουσα του κοινοβουλίου, οργισμένος, πριν από το τέλος της ομιλίας Καστέξ, τον κατηγόρησε ότι δεν είπε «ούτε μια λέξη για τους Ισραηλινούς αμάχους», φωνάζοντας «σκάνδαλο».
Οι Παλαιστίνιοι απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ για επείγουσα χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.
Ανοιχτό για λίγες μόνο ώρες το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε σήμερα από το Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων – την τέταρτη συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.
«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις