Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο

Gazprom: Συνεχίζεται μέσω Ουκρανίας η τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο
Gazprom Istock

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζονται κανονικά.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η εταιρία δήλωσε ότι τα αιτήματα ανέρχονται σε 108,4 εκατ. κυβικά μέτρα για την 1η Απριλίου από 109,5 εκατ. κυβικά μέτρα μία ημέρα νωρίτερα.

Πόσο εξαρτημένη είναι η Ελλάδα από το ρωσικό αέριο;

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις παρουσιάζουν δημοσιονομικές προκλήσεις για τα κράτη της ευρωζώνης τις οποίες παρουσίασε η Fitch Ratings στις 17 Μαρτίου.

Όπως η πανδημία, ο πόλεμος είναι ένα σοκ που θα γίνει αισθητό σε ολόκληρο το μπλοκ και ο αντίκτυπός του θα ποικίλλει, ανάλογα με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο ή τις εμπορικές σχέσεις, όπως αναφέρει ο οίκος Fitch.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 38% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ και το 23% των εισαγωγών πετρελαίου το 2020. Ο οίκος παρατηρεί πως η διαταραχή της οικονομίας θα μπορούσε να είναι εντονότερη σε περίπτωση περιορισμού της ενέργειας, ενώ η παρατεταμένη διάρκεια της εισβολής θα μπορούσε να παρατείνει αντιστοίχως τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι παρακάτω δείκτες αφορούν το 2020.

Fitch Ratings, Eurostat

Fitch Ratings, IMF, Haver Analytics

Fitch Ratings, World Bank, Haver Analytics

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή ικανοποιούσε μόνο το 42% των αναγκών της.

Το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα, που αποτελούν τα κύρια ενεργειακά προϊόντα του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ. Το 2020, οι εισαγωγές ρωσικής ενέργειας έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Το 2020, η ΕΕ έλαβε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.

Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για την παραγωγή καυσίμων μεταφορών και της πετροχημικής βιομηχανίας, ήταν το καύσιμο με τη δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από τη Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στη Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες ικανοποίησαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Τέλος, τα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) είχαν τη χαμηλότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% σκληρού άνθρακα από τη Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ.

Πόσες μέρες περιθώριο έχει η Ελλάδα για να πληρώσει τους Ρώσους με ρούβλια

Η απόφαση της ελληνικής πλευράς έναντι του διατάγματος Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο από σήμερα θα πρέπει να πληρώνονται οι ποσότητες Ρωσικού αερίου σε ρούβλια, είναι να συνταχθεί με τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και να μην υποκύψει στην απαίτηση της Μόσχας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη να «μεταφραστεί» η ελληνική απόφαση άμεσα, καθώς, με βάση το σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία εισάγει τις μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αερίου στην Ελλάδα από την Gazprom, θα πρέπει να καταβάλλει το αντίτιμο πληρωμής σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα δηλαδή περί τις 20 Απριλίου.

Αντίστοιχες συμβάσεις για μικρότερες ποσότητες διαθέτουν απευθείας με την ρωσική εταιρεία η Μυτιληναίος, η Κοπελούζος αλλά και η ΔΕΗ.

Μιλώντας αργά χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό κανάλι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, επιβεβαίωσε το παραπάνω χρονοδιάγραμμα πληρωμής τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει κόντρα στην Ευρωπαϊκή γραμμή, η οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση για πληρωμή στο Ρωσικό νόμισμα.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και στελέχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας, τονίζοντας ότι διαφορετική επιλογή συνιστά μονομερή απόφαση που συνεπάγεται τροποποίηση της σύμβασης και μπορεί να οδηγήσει σε διαιτησία.

Όπως άλλωστε προβλέπει ο σχεδιασμός, αν σταματήσουν οι ροές του φυσικού αερίου, θα κηρυχθεί συναγερμός τύπου 3 και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα