Γέλεν: Μπροστά στον κίνδυνο κήρυξης στάσης πληρωμών από την 1η Ιουνίου οι ΗΠΑ
Αντιμέτωπες με κήρυξη στάσης πληρωμών και αθέτηση των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους τους από την 1η Ιουνίου ενδέχεται να βρεθούν οι ΗΠΑ, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.
- 07 Μαΐου 2023 19:04
Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με κήρυξη στάσης πληρωμών και σε αθέτηση των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους τους από την 1η Ιουνίου αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 31.000 δισεκατομμύρια δολάρια, προειδοποίησε σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.
Σε επιστολή της προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, η Γέλεν είπε ότι «η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα μπορούμε πλέον να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου και ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου».
Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους δεν πρέπει να γίνονται “με το πιστόλι στον κρόταφο του αμερικανικού λαού”.
Η Τζάνετ Γέλεν, σε συνέντευξή της στο ABC News, επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους βουλευτές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς αύξηση του ορίου, το οποίο η κυβέρνηση έπιασε τον Ιανουάριο.
Ο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους χωρίς όρους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών ψήφισε τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο που θα αυξήσει το ανώτατο όριο χρέους της κυβέρνησης, που είναι ήδη στα 31,4 τρισ. δολάρια, αλλά το μέτρο περιελάμβανε σαρωτικές περικοπές δαπανών την επόμενη δεκαετία, κάτι στο οποίο αντιτίθενται ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί.
Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να συναντηθεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι, τον Ρεπουμπλικανό ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ και τους κορυφαίους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για να συζητήσουν το θέμα.
«Είναι υποχρέωση του Κογκρέσου. Εάν αποτύχει, θα έχουμε μια οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή δικής μας κατασκευής» είπε η Γέλεν. «Και δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου θα χρειαστεί να σκεφτούμε εάν ο πρόεδρος μπορεί να συνεχίσει να εκδίδει χρέος. Αυτό θα αποτελούσε συνταγματική κρίση» πρόσθεσε, αναφέροντας τη διάκριση εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θα διαπραγματευτεί για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους, αλλά θα συζητήσει τις περικοπές του προϋπολογισμού μετά την ψήφιση νέου ορίου. Το Κογκρέσο έχει συχνά συνδυάσει τις αυξήσεις του ανώτατου ορίου χρέους με άλλα μέτρα προϋπολογισμού και δαπανών.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή θα μειώσει τις δαπάνες στα επίπεδα του 2022 και στη συνέχεια θα περιορίσει την ανάπτυξη στο 1% ετησίως, θα καταργήσει ορισμένα φορολογικά κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα ενισχύσει τις απαιτήσεις για ορισμένα προγράμματα κατά της φτώχειας.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ την περασμένη εβδομάδα άρχισε να ανοίγει τον δρόμο για ψήφιση νομοσχεδίου που θα ανέστειλε το όριο χρέους της κυβέρνησης για δύο χρόνια χωρίς όρους. Αλλά οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία και τη Βουλή έχουν πει ότι δεν θα ψήφιζαν ένα τέτοιο μέτρο.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις