Γενοκτονία των Ποντίων: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 19η Μαΐου

Διαβάζεται σε 5'
Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων
Εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων EUROKINISSI

Η πολιτική ηγεσία της χώρας στα μηνύματά της τιμά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων

Μηνύματα για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας την Κυριακή (19/5), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά της υπογραμμίζει ότι «κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη» και τονίζει ότι «και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».

Ειδικότερα στο μήνυμά της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Τιμάμε σήμερα, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, τα εκατοντάδες χιλιάδες αθώα θύματα που εξοντώθηκαν ή εκτοπίστηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες πριν από 105 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε τη σημαντική συμβολή του ποντιακού Ελληνισμού στην ανόρθωση και ανάπτυξη του ελληνικού κράτους, καθώς μετέφερε στη μητέρα πατρίδα τον δυναμισμό και τις αξίες του. Κάθε λαός έχει χρέος να προστατεύει την ιστορική μνήμη. Και η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να αποτραπούν παρόμοιες βάρβαρες πράξεις στο μέλλον».

Μητσοτάκης: Η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία

«Σκύβουμε το κεφάλι, όπως και κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που εξοντώθηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους. Ταυτόχρονα, τιμούμε τη συμβολή αυτού του αδούλωτου τμήματος του Έθνους στην οικονομική και κοινωνική ανάταξη της πατρίδας μας. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά τους ήταν, είναι και θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ταυτότητας, παντού στον κόσμο», αναφέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Μπορεί ορισμένα τραύματα να μην επουλωθούν ποτέ. Παραμένει, ωστόσο διαρκές το κοινό χρέος η ιστορική μνήμη να κρατηθεί ζωντανή. Την τεχνητή λήθη να αντιμάχεται διαρκώς η εγρήγορση. Με τη φωνή διαμαρτυρίας μας να ακούγεται ηχηρή, ώστε να διαπερνά τον χρόνο καθώς θα διεκδικεί τη δικαίωση. Μέχρι η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η φετινή ‘Ημέρα Μνήμης’, συνεπώς, γίνεται ένα βροντερό κάλεσμα ευθύνης. Οι λαοί να πάψουν να μένουν αιχμάλωτοι του χθες. Χτίζοντας οι ίδιοι το δικό τους σήμερα, με πυξίδα την ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Και μετατρέποντας τα διδάγματα της Ιστορίας σε ορμή προς ένα καλύτερο μέλλον. Γι’ αυτό και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε! Ούτε λησμονούμε. Επιμένουμε να διεκδικούμε!», υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Kασσελάκης: Έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή

Δήλωση μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. “Έχει αργήσει πάρα πολύ η αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού από όλη τη διεθνή κοινότητα και ειδικά από τη γείτονα χώρα μας. Κατά τη γνώμη μου δεν εννοείται να υπάρχει πραγματική, ουσιαστική, βαθιά σχέση φιλίας και καλής γειτονίας, χωρίς να αναγνωριστεί αυτό το έγκλημα από τη σύγχρονη Τουρκία”, είπε ο κ. Κασσελάκης.

Δεσμεύτηκε ότι θα θέτει το ζήτημα σε όλες τις διεθνείς επαφές του και σημείωσε:” Όπως έχω δεσμευτεί και για τις γερμανικές αποζημιώσεις, δεσμεύομαι ότι στη διεθνή παρουσία μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού ως μελλοντικός πρωθυπουργός, αυτό το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας θα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το αναδεικνύω, θα το διεκδικώ για όλους τους Έλληνες μέχρι τέλους. Γιατί είναι ελληνικό θέμα δεν είναι θέμα μόνο των ελλήνων του Πόντου“.

Ακολούθως έθεσε το θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων στην Τουρκία, λέγοντας: “Πρέπει τα χριστιανικά μνημεία, και ειδικά στη γείτονα χώρα, να τα σεβόμαστε όλοι και να τα σέβονται επίσης και εκείνοι”.

Εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη σημερινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης και τόνισε: “Είμαι βαθιά συγκινημένος για τη σημερινή μέρα. Στην Αριστερά η αδικία μας αγγίζει πολύ βαθιά. Αυτή η Γενοκτονία, που έγινε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μπορεί να ξεχαστεί. Έχουμε ευθύνη ως Πολιτεία να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή για τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν, για τις οικογένειες που εκτοπίστηκαν. Και το βασικό είναι εμείς πώς θα γίνουμε μία καλύτερη χώρα. Πώς θα γίνουμε μία χώρα η οποία βγάζει τον καλύτερό μας εαυτό στη μνήμη αυτών των ανθρώπων. Και όταν είδα σήμερα τον μικρό Αρσένη Ορφανίδη, που τραγούδησε με την ποντιακή λύρα, θέλω να σας πω ότι αυτό το παιδί δικαιούται και αξίζει να μεγαλώσει και να διαπρέψει σε μία σύγχρονη Ελλάδα και να έχει μαζί του μία κυβέρνηση η οποία θα κρατήσει τη μνήμη των προγόνων ζωντανή . Αθάνατοι”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδέχθηκε την πρόταση να επισκεφθεί τον Δεκαπενταύγουστο, την ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στις πλαγιές του Βερμίου.

Ανδρουλάκης: Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται

«Πριν από τριάντα χρόνια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αναγνώρισε τη Γενοκτονία σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού και καθιέρωσε τη 19η Μαίου, ως Ημέρα Μνήμης. Ως Ημέρα μνήμης, γιατί η μνήμη είναι φρουρός για να μην ξανασυμβούν στην σε όλη στην ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλαιότητες. Όμως ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος όλων των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας συνεχίζεται. Θα τον δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός της χώρας. Δεν μπορώ να μην πω, κλείνοντας, ότι πριν από λίγες εβδομάδες έφυγε από κοντά μας ένας άνθρωπος που προσπάθησε πάρα πολύ, έδωσε μεγάλη μάχη, αγωνίστηκε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας σε βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού, ο αείμνηστος Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Αιωνία του η μνήμη», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος επίσης παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο για τα θύματα της γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα