Γεωργία: Πέρασε ο νόμος περί “ξένων πρακτόρων” – Νέο επεισόδιο στη Βουλή

Διαβάζεται σε 2'
Βίαιο επεισόδιο στη Βουλή της Γεωργίας
Βίαιο επεισόδιο στη Βουλή της Γεωργίας AP

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε στην τελική ψηφοφορία επί του συνόλου το νομοσχέδιο περί ξένων πρακτόρων. Πιάστηκαν ξανά στα χέρια βουλευτές.

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε σήμερα Τρίτη (14/5) στην τρίτη και τελική ψηφοφορία επί του συνόλου το νομοσχέδιο περί “ξένων πρακτόρων” που έχει προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου.

Στο νομοσχέδιο αυτό μπορεί να ασκήσει βέτο η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, αλλά το κοινοβούλιο μπορεί να το παρακάμψει διεξάγοντας μια επιπρόσθετη ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου.

Διαδηλωτές βρέθηκαν και πάλι έξω από το κοινοβούλιο, ζητώντας να μην περάσει το νομοσχέδιο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, νέο, βίαιο επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή, με κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της αντιπολίτευσης να λογομαχούν και στη συνέχεια να πιάνονται στα χέρια.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και οι αντιδράσεις

Το εν λόγω νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κάποιες από τις οποίες κατέληξαν ακόμα και σε βιαιοπραγίες εντός του κοινοβουλίου, αυστηροποιεί τους ελέγχους και αυξάνει τα πρόστιμα για τους οργανισμούς που λαμβάνουν κεφάλαια από το εξωτερικό.

Οποιαδήποτε εταιρεία – συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ – θα πρέπει πλέον να εγγράφεται ως “επιδίωξη των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης” εάν λαμβάνει πάνω από το 20% των κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “ρωσικό νόμο”, παραλληλίζοντας τη χρήση παρόμοιων μέτρων από τη Μόσχα για την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και τον στιγματισμό των ακτιβιστών.

Η έγκριση του νόμου ακολούθησε εβδομάδες έντονων και εκτεταμένων διαδηλώσεων στη Γεωργία που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αρχών, καθώς και αρκετές συλλήψεις, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμποδίσουν το νομοσχέδιο να φτάσει στην τελική ανάγνωση, ακτιβιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα σύμφωνα με το Euronews, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν τεράστιες συγκεντρώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας, με διαδηλωτές ντυμένους με σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ.

Το κυβερνών Κόμμα των Ονείρων της Γεωργίας είχε προσπαθήσει να περάσει τον νόμο ήδη από πέρυσι, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων.

Προχώρησαν και πάλι τον Μάρτιο του 2024, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία αυτή ήταν απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η θεωρούμενη ξένη επιρροή και οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της πολιτικής της Γεωργίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα