Γεωργία: “Βέτο” της προέδρου στον νόμο περί “ξένων πρακτόρων”
Διαβάζεται σε 2'Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, είπε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα. Πώς αναμένεται να προχωρήσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση
- 18 Μαΐου 2024 18:51
Ο πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στον “ρωσικό” – όπως έχει χαρακτηριστεί – νόμο που στοχεύει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος προκάλεσε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων αλλά και επεισοδίων μεταξύ βουλευτών στη Βουλή.
«Σήμερα θέτω βέτο (…) στον νόμο που είναι ρωσικός στην ουσία του και που αντιβαίνει στο Σύνταγμά μας», είπε η Ζουραμπισβίλι σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Πρόκειται ωστόσο για ένα συμβολικό βέτο εκ μέρους της φιλοευρωπαίας προέδρου, που είναι σε ανοικτή σύγκρουση με την κυβέρνηση, καθώς το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό όνειρο”, το οποίο είχε καταθέσει το νομοσχέδιο, λέει πως έχει αρκετές ψήφους στο κοινοβούλιο ώστε να το ανατρέψει.
Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές ψήφισαν την Τρίτη με 84 ψήφους έναντι 30 υπέρ της υιοθέτησης του νόμου για την “ξένη επιρροή” μετά από 30 ημέρες διαμαρτυριών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Τιφλίδα.
Η πρόεδρος, Σαλώμη Ζουραμπιτσβίλι, η οποία βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντιπαράθεση με το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, δήλωσε το Σάββατο ότι ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της Γεωργίας και “όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα” και πρόσθεσε ότι “πρέπει να καταργηθεί”.
Η ίδια είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι θεωρεί τον νόμο “απαράδεκτο”.
Τι προβλέπει ο νόμος
Ο νόμος υποχρεώνει τις ΜΚΟ ή ΜΜΕ που λαμβάνουν άνω του 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό να καταγραφούν ως «οργάνωση που επιδιώκει τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» και να υποβάλλονται σε διοικητικό έλεγχο.
Οι επικριτές του τον αποκαλούν «ρωσικό νόμο» λόγω της ομοιότητάς του με έναν νόμο που ψηφίστηκε στη Ρωσία προκειμένου να καταστείλει κάθε αντίπαλη φωνή.
Η πρόεδρος Ζουραμπισβίλι πρότεινε τροπολογίες στο σχέδιο νόμου προειδοποίησε όμως κατά ενδεχόμενων «τεχνητών διαπραγματεύσεων».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίτζε είπε πως είναι έτοιμος για πιθανές αλλαγές. Η γεωργιανή κυβέρνηση άλλωστε επιμένει ότι ο νόμος αποσκοπεί στην προώθηση της διαφάνειας και στον περιορισμό αυτού που θεωρεί επιβλαβή ξένη επιρροή στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων.
Πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Γεωργία είναι επίσημη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Δεκέμβριο του 2023 και φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.