Γερμανία: Άνοιξαν οι κάλπες, με φόντο την οικονομία και την άνοδο του AfD

Διαβάζεται σε 5'
Γερμανία: Άνοιξαν οι κάλπες, με φόντο την οικονομία και την άνοδο του AfD
Προεκλογική περίοδος στη Γερμανία AP Photo Michael Probst

Οι πολίτες στη Γερμανία ψηφίζουν σε μια εκλογική μάχη που κρίνει το μέλλον της χώρας. Το φαβορί, η δυναμωμένη ακροδεξιά και τα ερωτικά για τις συνεργασίες.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες στη Γερμανία, σε μια εκλογική αναμέτρηση με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπου τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και της ασφάλειας βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 18:00, με σαφή εικόνα του αποτελέσματος κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Περίπου 59,2 εκατ. Γερμανοί έχουν δικαίωμα ψήφου, και ενώ εκατομμύρια έχουν ήδη ψηφίσει ταχυδρομικώς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 20% ήταν αναποφάσιστοι πριν από την ημέρα των εκλογών.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα κόμματα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 5% για την είσοδο στη Βουλή, καθώς όσο λιγότερα κόμματα εκπροσωπηθούν, τόσο ευκολότερος θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP), το οποίο συμμετείχε στην απερχόμενη κυβέρνηση, κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής, ενώ το αριστερό κόμμα BSW δίνει μάχη επιβίωσης. Αντίθετα, η Αριστερά (Die Linke) δείχνει σημάδια ανάκαμψης και ενδέχεται να βρεθεί πάνω από το 5%, πίσω από τους Πράσινους.

Ο 69χρονος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Φρίντριχ Μερτς, είναι το φαβορί για τη διαδοχή του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, σε μια αναμέτρηση που παρακολουθεί στενά τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος υπόσχεται να «διορθώσει τα προβλήματα» μέσα σε τέσσερα χρόνια – μια εξαιρετικά φιλόδοξη δήλωση για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα υποδομών και ανταγωνιστικότητας.

Σε περίπτωση νίκης της CDU, ο Μερτς θα χρειαστεί να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό, πιθανότατα με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, των οποίων η κυβέρνηση κατέρρευσε στα τέλη του 2024.

Η άνοδος του AfD και το “όχι” του Μερτς

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ξεπερνώντας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Παρά την εκλογική του άνοδο, ο Μερτς διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με το AfD.

Ωστόσο, ο ίδιος βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής όταν, τον περασμένο μήνα, στηρίχθηκε στις ψήφους του AfD στη Βουλή για να προωθήσει νομοθεσία, σπάζοντας το παραδοσιακό «τείχος προστασίας» (Brandmauer) που χωρίζει τα μεγάλα κόμματα από την ακροδεξιά.

Το AfD, πέρα από την αντίθεσή της στη μετανάστευση, προωθεί πολιτικές εξόδου από την ΕΕ, κατάργησης των μέτρων για την κλιματική αλλαγή και επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, ενώ στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εκμεταλλεύτηκε το θέμα της ασφάλειας μετά από πέντε θανατηφόρες επιθέσεις από μετανάστες, τρεις εκ των οποίων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Στο επίκεντρο μετανάστευση και ασφάλεια

Το βράδυ της Παρασκευής, μια επίθεση με μαχαίρι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο συγκλόνισε τη χώρα. Ο δράστης, συριακής καταγωγής, συνελήφθη και οι αρχές μιλούν για αντισημιτικό κίνητρο.

Το AfD εκμεταλλεύτηκε άμεσα το περιστατικό, προωθώντας την πολιτική της για «επαναμετανάστευση», η οποία προβλέπει την απέλαση μεταναστών που έχουν διαπράξει εγκλήματα. Αν και το κόμμα χρησιμοποιεί τον όρο με αναφορά σε εγκληματίες, επικριτές τονίζουν ότι μπορεί να υποδηλώνει μαζικές απελάσεις μεταναστών και των απογόνων τους.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία δεν περιορίζεται πλέον μόνο στα ανατολικά κρατίδια, αλλά επεκτείνεται και στη δυτική χώρα, ειδικά σε περιοχές με οικονομικά προβλήματα, όπως η κοιλάδα του Ρουρ. Στο Ντούισμπουργκ, το κόμμα κατέγραψε ποσοστά-ρεκόρ στις Ευρωεκλογές του 2024, ενώ το TikTok έχει γίνει βασικό εργαλείο στρατολόγησης νεαρών ψηφοφόρων.

Η πίεση στη νέα κυβέρνηση και οι διεθνείς σχέσεις

Η Γερμανία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η νέα κυβέρνηση θα έχει να διαχειριστεί όχι μόνο τα εσωτερικά προβλήματα, αλλά και τον ρόλο της στη διεθνή σκηνή.

Ως δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, το Βερολίνο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις προκλήσεις που δημιουργεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αμφισβητήσει τη στήριξη προς τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Αντιπρόεδρός του, JD Vance, έχει ανοίξει διάλογο με το AfD, προκαλώντας ανησυχία στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, το Βερολίνο δέχεται πιέσεις να αυξήσει τις στρατιωτικές του δαπάνες, τη στιγμή που η οικονομία του βρίσκεται σε φάση στασιμότητας και η χώρα αναζητά τρόπους να διατηρήσει τη δημοσιονομική της πειθαρχία.

Το διακύβευμα των εκλογών

Όπως γράφει το BBC, οι εκλογές στη Γερμανία δεν αφορούν μόνο τη διαδοχή του Σολτς, αλλά και τη συνολική πολιτική κατεύθυνση της χώρας.

Η άνοδος της ακροδεξιάς, η κρίση εμπιστοσύνης στα παραδοσιακά κόμματα και η στασιμότητα της οικονομίας καθιστούν την εκλογική αναμέτρηση μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί τη δημοσιονομική κρίση, την κοινωνική αναταραχή, την πίεση από τις ΗΠΑ και την ασφάλεια της Ευρώπης, σε μια χρονιά όπου οι γεωπολιτικές εντάσεις βρίσκονται σε έξαρση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα