Γερμανία: Απειλή για τη σταθερότητα της Σένγκεν η στάση του Σολτς στο μεταναστευτικό

Διαβάζεται σε 7'
Όλαφ Σολτς
Όλαφ Σολτς (Henning Kaiser/Pool Photo via AP)

Η αλλαγή της στάσης της Γερμανίας σε πρόσφυγες και μετανάστες κινδυνεύει να δημιουργήσει ρήγμα στην ΕΕ και απειλεί τη Συνθήκη Σέγκεν.

Φόβους για “ανάφλεξη” του μεταναστευτικού αλλά και “πονοκέφαλο” στις Βρυξέλλες προκαλεί η απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει μία πιο σκληρή πολιτική αναφορικά με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επέκταση και αυστηροποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά της για τους επόμενους έξι μήνες.

Υπό την οδηγία Σολτς «να επιλέγουμε ποιος μπαίνει στη χώρα», όπως είπε στο Κοινοβούλιο ο Γερμανός Καγκελάριος, το Βερολίνο όχι μόνο ενισχύει από τη Δευτέρα τους ελέγχους στα σύνορα με όλες τις όμορες χώρες της Γερμανίας αλλά επαναφέρει και το ζήτημα της επιστροφής στις χώρες πρώτης υποδοχής. Οι έλεγχοι που ισχύουν σήμερα για Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία από το 2015, και Ελβετία θα επεκταθούν στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Ολλανδία και τη Δανία. Όσοι εντοπίζονται θα παραμένουν σε εγκαταστάσεις για να επαναπροωθηθούν στη χώρα της ΕΕ από την οποία ήρθαν στη Γερμανία.

Το μέτρο αυτό έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις γειτονικές χώρες ενώ η Αυστρία και η Ιταλία διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν κανέναν πίσω.

Η Ομοσπονδιακή Βουλή ασχολήθηκε σήμερα (12/9) με το πρώτο πακέτο μέτρων για την εσωτερική ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, “απαγορεύσεις για μαχαίρια σε ανοιχτές εκδηλώσεις και απελάσεις προσφύγων που έχουν ήδη καταδικαστεί και διευρυμένες δυνατότητες ελέγχων της αστυνομίας”. Παράλληλα, το πλάνο της Γερμανίας φαίνεται πως περιλαμβάνει επιτάχυνση των διαδικασιών για τις απελάσεις και κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων για πρόσφυγες που έχουν πάρει άσυλο, ή έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ.

Το “τέλος της Σένγκεν”: Οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι της Γερμανίας θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της ΕΕ

Όπως αναφέρει ο Guardian απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τους ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της φαίνεται να καθοδηγείται κυρίως από πολιτικές σκοπιμότητες, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί νομικά, πλήττει σοβαρά την ελεύθερη κυκλοφορία που η Ευρώπη θεωρεί πολύτιμη και θα μπορούσε να δοκιμάσει την ενότητα της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επικαλέστηκαν ως λόγο των νέων μέτρων την προστασία του κοινού από την απειλή βίας Ισλαμιστών και τον περιορισμό της ακανόνιστης μετανάστευσης. Kαταλύτης για την αλλαγή στάσης της Γερμανίας ήταν η φονική επίθεση του Ζόλινγκεν πριν από τρεις εβδομάδες ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε ο εκλογικός θρίαμβος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στα δύο κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας. .

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη ανησυχία των ψηφοφόρων στο Βρανδεμβούργο, όπου οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες – με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Όλαφ Σολτς να βρίσκεται πίσω από το ακροδεξιό ΑFD – και παράλληλα ο συνασπισμός του καγκελάριου φαίνεται να οδεύει προς μια συντριπτική ήττα στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, επισημαίνει ο Guardian.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να δείξει συμβολικά στους Γερμανούς και στους πιθανούς μετανάστες ότι οι τελευταίοι δεν είναι πλέον επιθυμητοί εδώ», δήλωσε ο Μάρκους Ένγκλερ από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για την Ένταξη και τη Μετανάστευση.

Η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ανέφερε ότι οι νέοι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν ένα σύστημα που θα επιτρέπει την άμεση επαναπροώθηση περισσότερων ατόμων στα σύνορα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Η κεντρική θέση της Γερμανίας στην ΕΕ και το καθεστώς της ως της μεγαλύτερης οικονομίας της Ένωσης σημαίνουν ότι οι έλεγχοι που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 16 Σεπτεμβρίου θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις.

Καταρχάς, η ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης χωρίς διαβατήρια, η οποία δημιουργήθηκε το 1985 και πλέον περιλαμβάνει 25 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και τέσσερις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ελβετίας και της Νορβηγίας, επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ τους χωρίς ελέγχους στα σύνορα.

Οι προσωρινοί έλεγχοι επιτρέπονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και εξαιρετικών περιστάσεων για την αποτροπή συγκεκριμένων απειλών κατά της εσωτερικής ασφάλειας ή της δημόσιας τάξης και συνήθως επιβάλλονται έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις, για μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όλο και περισσότερο, ωστόσο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συχνά υπό την πίεση ακροδεξιάς ρητορικής για τη μετανάστευση, έχουν επαναφέρει ελέγχους χωρίς τη δικαιολόγηση συγκεκριμένων και άμεσων απειλών ή σαφείς λόγους για το πώς οι έλεγχοι μπορούν να τις μετριάσουν.

Παρόλο που οι πολιτικές μετανάστευσης και οι διαδικασίες παρακολούθησης αιτημάτων ασύλου, για παράδειγμα, αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο, η ελεύθερη κυκλοφορία στην Ευρώπη, αποτελεί εύκολο στόχο.

Εκτός από τη Γερμανία, στα κράτη μέλη της Σένγκεν που αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν ελέγχους σε συγκεκριμένα σύνορα είναι και η Αυστρία, η οποία επικαλείται απειλές ασφαλείας που σχετίζονται με την Ουκρανία και πίεση στο άσυλο για τον έλεγχο των αφίξεων από τη Σλοβακία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία.

Η Δανία, επικαλούμενη απειλές τρομοκρατίας που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα και τους κινδύνους ρωσικής κατασκοπείας, πραγματοποιεί ελέγχους στη χερσαία και θαλάσσια διέλευση από τη Γερμανία, ενώ η Γαλλία ελέγχει αφίξεις από τη ζώνη Σένγκεν λόγω αυξημένης απειλής τρομοκρατίας.

Η Ιταλία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Σλοβενία και η Φινλανδία επίσης πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα, επικαλούμενες κατά περίπτωση τρομοκρατική δραστηριότητα, τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, τη ρωσική κατασκοπεία, αυξημένες μεταναστευτικές ροές και το οργανωμένο έγκλημα στα Βαλκάνια.

Ως εγγυητής της συνθήκης Σένγκεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – η οποία ενημερώθηκε για τα σχέδια της Γερμανίας τη Δευτέρα – έχει γενικά αποδεχτεί τις δικαιολογίες των κρατών μελών για την επαναφορά προσωρινών ελέγχων χωρίς αντίρρηση.

Ωστόσο, η Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι τα κράτη μέλη επιτρέπεται να λάβουν ένα τέτοιο μέτρο για την αντιμετώπιση «σοβαρής απειλής», αλλά τα μέτρα πρέπει να είναι «αναγκαία και αναλογικά» και να «παραμένουν αυστηρά εξαιρετικά».

Ουγγαρία: Η Γερμανία καταστρέφει τη Συνθήκη Σένγκεν – Θα ασκήσουμε αγωγή κατά της Κομισιόν

Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να ασκήσει αγωγή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας της να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Βουδαπέστη λέει πως της στοίχισε γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

Ο εθνικιστής Ορμπάν έκλεισε μια μείζονα οδό μέσω της Ουγγαρίας, την οποία είχαν ακολουθήσει το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διέφευγαν από τον πόελμο και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η υποστήριξή του στο εσωτερικό, αλλά και να δεχθεί πολλές επικρίσεις από πολλούς συμμάχους στην ΕΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφού κάλυψε εν μέρει ή πλήρως τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν άλλα κράτη μέλη για να προστατεύσουν τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέργκελι Γκούλιας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ουγγαρία έχει ξοδέψει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των συνόρων του χώρου Σένγκεν τα περασμένα χρόνια, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε σοβαρή συνεισφορά από την ΕΕ».

Ο Ορμπάν έδειξε πως θεωρεί ότι δικαιώνεται μετά την ανακοίνωση των ελέγχων των συνόρων από τη Γερμανία. «Μπορούμε να δούμε ότι υπάρχουν αλλαγές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκούλιας. «Το 2015 ο Ούγγρος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που δήλωσε ξεκάθαρα πως, αν η ΕΕ δεν επιβάλει τον κοινοτικό νόμο και τη Συμφωνία Σένγκεν, … τότε το Σένγκεν θα καταρρεύσει».

Ο Γκούλιας τόνισε πως η απόφαση του Βερολίνου να επιβάλει από τη Δευτέρα μεθοριακούς ελέγχους σημαίνει πως η Γερμανία καταστρέφει την περιοχή ελεύθερης κυκλοφορίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

«Πρώτα την κατέστρεψε με το να μην κάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα και τώρα την καταστρέφει επιβάλλοντας εσωτερικούς μεθοριακούς ελέγχους», υπογράμμισε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα