Γερμανία: Ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία

Γερμανία: Ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία
Άρματα μάχης Leopard (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Martin Meissner

Άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία εξέδωσε η Γερμανία. Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό και τον χρόνο παράδοσής τους θα ανακοιωθούν το επόμενο διάστημα.

Η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει πλέον την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής (03/02) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας σημερινό σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επισημαίνοντας ότι τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία. Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αρμάτων και τον χρόνο παράδοσής τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα δοθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, οι εταιρίες Rheinmetall και Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) προτίθενται να επισκευάσουν δεκάδες άρματα Leopard 1, προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία. Η πρώτη ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά 139 άρματα μάχης Leopard 1 και 2, εκ των οποίων τα 22 Leopard 2 εντός του έτους, από το δικό της απόθεμα. Προβλήματα ωστόσο διαπιστώνονται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πυρομαχικών, των 105 χιλιοστών. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία έχει προμηθευτεί 250 Leopard από τη Γερμανία, μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να παραδώσει τα αντίστοιχα πυρομαχικά, όπως και στην περίπτωση των αρμάτων Gepard.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2.

Κουλέμπα: Η Γερμανία δεν θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά μαχητικών F-16

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο, επειδή “πρόκειται για αμερικανικής τεχνολογίας” εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται πως ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην παράδοση των γερμανικής κατασκευής αρμάτων μάχης Leopard 2.

Σε συνέντευξή του στο BBC News Ukraine, ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η χώρα του “χρειάζεται πραγματικά” αεροπλάνα και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς “για να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή των ρωσικών δυνάμεων κατοχής” στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Είπε ότι δεν έχει “καμία αμφιβολία” ότι θα ληφθεί απόφαση για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Κίεβο είναι “ανοιχτό σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους” για αεροσκάφη όπως τα σουηδικά Gripens, τα γαλλικά Mirages και Rafales.

Ερωτηθείς για τον ρόλο του Σολτς, ο Κουλέμπα είπε ότι το θέμα των αεροσκαφών “απέχει πολύ από τη Γερμανία”.

“Γιατί ήταν σημαντική η θέση της Γερμανίας και του καγκελάριου Σολτς σχετικά με τα άρματα μάχης Leopard; Επειδή πρόκειται για γερμανική τεχνολογία, οπότε ο λόγος της Γερμανίας αποτελούσε “κλειδί” στην υπόθεση. Στο θέμα των αεροσκαφών δεν συμβαίνει το ίδιο, διότι πρόκειται για αμερικανική τεχνολογία” κατέληξε ο Κουλέμπα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα