Γερμανία: Ισχυρή και ‘χωρίς αντίπαλο’ η Μέρκελ στη ‘Σούπερ Κυριακή’, παρά την αμφισβήτηση για το προσφυγικό
Στις κάλπες 13 εκατομμύρια Γερμανοί, εν μέσω αμφιβολιών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Καγκελάριο Μέρκελ. Το μεγάλο τεστ πριν τις βουλευτικές εκλογές, σε μία χώρα σε αναβρασμό, μετά το άνοιγμα των πυλών για περισσότερους από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο
- 13 Μαρτίου 2016 08:20
Περίπου 13 εκατομμύρια Γερμανοί καλούνται την Κυριακή στις κάλπες για τρεις περιφερειακές εκλογές σε μια χώρα που ταλανίζεται από τις αμφιβολίες για τη διαχείριση της προσφυγικής ροής, εκλογές που μπορεί να καταβαραθρώσουν το στρατόπεδο της Μέρκελ και να αναδείξουν στα ύψη τη λαϊκιστική δεξιά.
Για τις εκλογές αυτές που αποτελούν ένα τεστ δεκαοκτώ μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να γίνουν γνωστές απόψε μετά τις 19.00 ώρα Ελλάδας και το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στα περιφερειακά κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης (νοτιοδυτικό), Ρηνανίας-Παλατινάτου (δυτικό και Σαξονίας-Άνχαλτ (ανατολικό).
Για να αποτρέψει μια οδυνηρή αποτυχία της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), η Μέρκελ δεν σταμάτησε να πηγαίνει στα περιφερειακά κρατίδια, πολλαπλασιάζοντας τις εκλογικές συγκεντρώσεις, κυρίως στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, προπύργιο των συντηρητικών όπου όμως το αποτέλεσμα δείχνει αμφίρροπο και στη Ρηνανία-Παλατινάτο, όπου η CDU δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Και το Σάββατο, η καγκελάριος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δημόσιας παρέμβασης στην προσφυγική κρίση που απειλεί το βάθρο της για πρώτη φορά στα δέκα χρόνια που είναι στην εξουσία. Η Μέρκελ επέμεινε στο “δικαίωμα” ένταξης των προσφύγων, επαναλαμβάνοντας ότι οι υπεσχημένες ευρωπαϊκές λύσεις εδώ και μήνες θα μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που αρχίζουν μια επικίνδυνη οδύσσεια για τη βόρεια Ευρώπη.
Επίδοση ρεκόρ;
Η Γερμανία είναι σε αναβρασμό από τότε που άνοιξε τις πύλες της το 2015 σε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, κυρίως Σύρους, οι οποίοι για να γλιτώσουν από την κόλαση του πολέμου επιβιβάζονται σε φουσκωτές βάρκες προκειμένου να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εμπρησμοί σε εστίες όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο, σοκαρισμένοι πολίτες από σεξουαλικές επιθέσεις με δράστες μετανάστες στην Κολωνία: οι Γερμανοί, που αρχικά είχαν καλωσορίσει τους πρόσφυγες με λιχουδιές και αρκουδάκια τώρα δείχνουν να έχουν χάσει τον μπούσουλα.
Και είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που στρέφονται στη λαϊκιστική δεξιά, η οποία ελπίζει σήμερα σε ένα ιστορικό ρεκόρ.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το νεόκοπο ξενοφοβικό κόμμα που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια για να αμφισβητήσει το ευρώ, ίσως αναδειχθεί νικητής των εκλογών αυτών, λαμβάνοντας ποσοστό μεταξύ 9% και 19% των προθέσεων ψήφου ανάλογα με την περιοχή.
Μετά τη σημερινή ψηφοφορία, το AfD, που έχει εξασφαλίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να εκπροσωπείται στα μισά από τα 16 περιφερειακά κοινοβούλια.
Στη Σαξονία-Άνχαλτ, με 19% στις δημοσκοπήσεις, το AfD διεκδικεί ακόμη και τη θέση της δεύτερης πολιτικής δύναμης του κρατιδίου από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, die Linke. Και παρότι αυτό το μη προνομιούχο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας φιλοξενεί λίγους πρόσφυγες.
Η άνοδος αυτού του κόμματος αποτελεί πρωτοφανές σενάριο από το 1945 σε μια χώρα που διαρκώς αναζητεί ηθικό παράδειγμα, μετά τη ναζιστική φρίκη.
Παρά τα λεκτικά ολισθήματα, το AFD, που τάσσεται κυρίως υπέρ των κλειστών συνόρων, συνεχίζει τη λαϊκιστική του πορεία δημαγωγώντας στα πλήθη κατά των παραδοσιακών κομμάτων.
“Ντροπή”
Τα παραδοσιακά κόμματα απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία με το AfD, που χαρακτηρίζεται “ντροπή για τη Γερμανία”, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.
Για τα κόμματα αυτά, το CDU και το SPD κυριαρχούν στην πολιτική εδώ και 70 χρόνια, το καθήκον να σχηματίσουν βιώσιμους περιφερειακούς συνασπισμούς μπορεί να καταστεί ακόμη πιο δύσκολο.
Σίγουρη, η Άγγελα Μέρκελ ορκίζεται τουλάχιστον ότι το AfD θα χάσει τη δύναμή του μόλις επιλυθεί η προσφυγική κρίση.
Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, ένα εύπορο κρατίδιο όπου το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο της Γερμανίας, 4%, το CDU μπορεί να χάσει έως και δέκα μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και να εκθρονιστεί από πρώτη περιφερειακή πολιτική δύναμη από τους Πράσινους. Οι λαϊκιστές λαμβάνουν 11%.
Ο υποψήφιος πρωθυπουργός σε αυτό το κρατίδιο, ο Γκίντο Βολφ, πήρε αποστάσεις από την Μέρκελ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε μια προσπάθεια να πείσει ένα εκλογικό σώμα πολύ προσηλωμένο στις χριστιανικές αξίες που ανησυχεί για τη ροή μουσουλμάνων μεταναστών.
Στο γειτονικό κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, η υποψήφια του CDU Τζούλια Κλέκνερ επιχείρησε επίσης να κρατήσει αποστάσεις, συνηγορώντας υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής. Δίνει πλέον μάχη στήθος με στήθος με την υποψήφια των Σοσιαλδημοκρατών, Μαλού Ντρέγερ, ενώ το AfD μπορεί να ελπίζει σε ένα ποσοστό 9%.
Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι όσο κι αν αμφισβητείται η Άγγελα Μέρκελ παραμένει πολύ ισχυρή και χωρίς αντίπαλο ικανό να την νικήσει. Η δημοτικότητά της εξάλλου αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες.