Γερμανία και Πολωνία σε κοινό μέτωπο κατά της ρωσικής απειλής

Διαβάζεται σε 2'
Γερμανία και Πολωνία σε κοινό μέτωπο κατά της ρωσικής απειλής
AP Photo/Czarek Sokolowski

“Σύσφιξη” σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες με σχέδιο κοινής στρατιωτικής-αμυντικής δράσης. Συνάντηση Σολτς-Τουσκ. Το πρώτο βήμα μετά από έξι χρόνια.

Σε συμφωνία για συζητήσεις με στόχο την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους για να αποτρέψουν τη ρωσική απειλή στην περιοχή, περιλαμβανομένων μιας ισχυρότερης παρουσίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό σκέλος και του συντονισμού της αρωγής προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ένα σχέδιο κοινής δράσης που παρουσιάσθηκε σήμερα, Τρίτη.

«Θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε διατλαντική πολιτική ενότητα και μια βέλτιστη στρατιωτική παρουσία των Βορειοαμερικανών συμμάχων στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του ανατολικού σκέλους», αναφέρεται στο σχέδιο, το οποίο είδε το Ρόιτερς.

Οι δύο χώρες αναφέρεουν επίσης ότι θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο κυβερνητικό επίπεδο για να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της επισκευής και συντήρησης των αρμάτων μάχης Leopard 2.

Η Πολωνία εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία του Βερολίνου για μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ομπρέλα, την European Sky Shield Initiative, αναφέρεται στο σχέδιο.

Συνάντηση Σολτς – Τουσκ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται σήμερα, Τρίτη στη Βαρσοβία για να συναντηθεί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ και να πάρει μέρος στις διακυβερνητικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα υπουργικά συμβούλια των δύο χωρών, την πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2018.

Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών έχουν θερμανθεί από τότε που ο φιλοευρωπαϊκός συνασπισμός του Τουσκ ανέβηκε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας οκτώ χρόνια εθνικιστικής διακυβέρνησης στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση (PiS) χαρακτήριζε τακτικά τη Γερμανία “ως εχθρική δύναμη”.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφαλείας που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και ένα ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον, με την ακροδεξιά να κερδίζει τον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και τους Ευρωπαίους ηγέτες να προετοιμάζονται για την πιθανότητα να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μάρεκ Πράουντα δήλωσε στο Reuters ότι η συνάντηση ήταν το «άνοιγμα της συνομιλίας σε πνεύμα ανησυχίας για το μέλλον».

«Επειδή έχουμε μια γεωπολιτική στροφή στον κόσμο, η ΕΕ δεν είναι πλέον ένα εργοστάσιο κανόνων, αλλά γίνεται μια κοινότητα της μοίρας, και πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την αλλαγή με τουλάχιστον κάποια πολιτική αύξησης των στρατιωτικών δυνατοτήτων», είπε. .

Σύμφωνα με το politico, ο γερμανός καγκελάριος αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις και σχετικά με την αποζημίωση των θυμάτων της Πολωνίας από τα ναζιστικά εγκλήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα