Γερμανία: Καταγγελίες κατά του Twitter για αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια

Γερμανία: Καταγγελίες κατά του Twitter για αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια
Χέρι που κρατάει κινητό συνδεδεμένο στο Twitter (φωτογραφία αρχείου) Getty Images

Το Twitter έχει δεχθεί καταγγελίες από δύο γερμανικές οργανώσεις, την HateAid και EUJS, για ρατσιστικά και αντισημτικά tweets, τα οποία, μετά από μαζικές αναφορές, δεν έχουν "κατέβει".

Αντιμέτωπο με μία σοβαρότατη νόμικη πρόκληση έρχεται το Twitter. Έπειτα από μαζικές αναφορές (reports) χρηστών για ρατσιστικά-αντισημιτικά tweets, η πλατφόρμα δεν αφαίρεσε τα συγκεκριμένα σχόλια, προκαλώντας αντιδράσεις, σύμφωνα με τον Guardian. Το συγκεκριμένο γεγονός θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στη θέσπιση νέων προτύπων ελέγχου σχετικά με τον διαδικτυακό αντισημιτισμό.

Ειδικότερα, η εταιρεία του Ίλον Μασκ ενημερώθηκε τον Ιανουάριο για έξι αντισημιτικά και ρατσιστικά tweets από ερευνητές της HateAid, μιας γερμανικής οργάνωσης που κάνει εκστρατείες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον ψηφιακό κόσμο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εβραίων Φοιτητών, EUJS.

Τέσσερα από τα tweets αρνήθηκαν το Ολοκαύτωμα με χυδαίους όρους, ένα είπε ότι “οι μαύροι θα πρέπει να εκτοξευθούν με αέριο και να σταλούν με το SpaceX στον Άρη”, ενώ ένα έκτο συνέκρινε τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του Covid με τη μαζική εξόντωση στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Το Twitter έκρινε ότι τρεις από τις αναρτήσεις δεν παραβίαζαν τους κανονισμούς του, αποτυχάνοντας να ανταποκριθούν στις άλλες αναφορές.

Οι δύο οργανώσεις απευθύνθηκαν στε δικαστήριο του Βερολίνου για τη διαγραφή των tweets, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τη γερμανική νομοθεσία και ότι η πλατφόρμα δεν είχε εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις για την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στους χρήστες της.

Ο Avital Grinberg, μέλος του EUJS, δήλωσε ότι όλες οι προσπάθειες και η υποστήριξη που λάβαμε δεν οδήγησαν πουθενά και το Twitter έχει γίνει ένας χώρος, όπου ο αντισημιτισμός και η άρνηση του Ολοκαυτώματος απλώς αυξάνονται και μεγαλώνουν. Συμπλήρωσε ότι “χρειαζόμασταν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο εργαλείο που έχει να προσφέρει η δημοκρατία και αυτό είναι ο νόμος”.

Επανειλημμένες μελέτες έχουν εντοπίσει μια τεράστια αύξηση στο διαδίκτυο με αντισημιτικό περιεχόμενο, ενώ το 2022 η Anti-Defamation League των ΗΠΑ παρακολούθησε τον υψηλότερο αριθμό αντισημιτικών περιστατικών στη χώρα από το 1979, δηλαδή από τότε που άρχισαν να τα καταγράφουν.

Το Twitter έχει αντιμετώπισει πολλαπλές κατηγορίες για αποτυχία ανάληψης ευθυνών, για περιστατικά μίσους στον διαδικτυακό χώρο, τα οποία έχουν αυξηθεί, αφότου η διάσημη πλατφόρμα πέρασε στα χέρια του Μασκ. Ο δισεκατομμυριούχος επανέφερε τους λογαριασμούς χιλιάδων χρηστών, που είχαν αποκλειστεί από την πλατφόρμα, συμπεριλαμβανομένων και χρηστών με ιστορικό στη νεοναζιστική προπαγάνδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα