Κορονοϊός: Αυξάνονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη και οι εκκλήσεις για lockdown

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι περιορισμοί στην Ευρώπη και οι εκκλήσεις για lockdown
Έλεγχοι στη Γερμανία 2021 Michael Probst / Associated Press

Σε νέα μέτρα περιορισμού καταφεύγουν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου "Ρόμπερτ Κοχ", Λόταρ Βίλερ ο κανόνας της πρόσβασης για εμβολιασμένους και ιαθέντες δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Στο σημείο… μηδέν βρίσκεται η Ευρώπη, με την πανδημία να έχει σκεπάσει τη Γηραιά ήπειρο και αρκετές χώρες να εφαρμόζουν νέα, ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ενώ ορισμένων εξ αυτών έχουν ήδη μπει σε καθεστώς lockdown, την ώρα που άλλες οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Μεταξύ αυτών των χωρών βέβαια συγκαταλέγεται και η Ελλάδα με τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα, σε ισχύ είναι το εθνικό lockdown στην Αυστρία, που έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης η οποία επέστρεψε σε αυτό το μέτρο. Κλειστά σχολεία, απαγόρευση κυκλοφορίας και εξόδους από το σπίτι μόνο για εργασία, αγορές βασικών ειδών και άσκηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα καθημερινότητα των Αυστριακών.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και το Βέλγιο, επιβάλλοντας περιορισμούς και επαναφέροντας μέτρα όπως η χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς, αλλά και τηλεργασία τέσσερις φορές την εβδομάδα. Επίσης, η μάσκα καθίσταται υποχρεωτική και για τα παιδιά από 10 ετών, ενώ μέχρι πριν ίσχυε για τα παιδιά από 12 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται πως και η Ολλανδία επέβαλε εκ νέου μέτρα το περασμένο σαββατοκύριακο, αρχικά για τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Τέλος, Σλοβακία και Τσεχία ανακοίνωσαν την περασμένη Παρασκευή lockdown για τους ανεμβολίαστους, ενώ στην Ουγγαρία από το Σάββατο (20/11) επέστρεψε η χρήση μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους.

Μέτρα και για τους εμβολιασμένους στη Γερμανία;

Παράλληλα, μέτρα lockdown -και για τους εμβολιασμένους Γερμανούς πολίτες- ζητά ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ και προειδοποιεί ότι ο Κανόνας 2G (πρόσβασης για εμβολιασμένους και ιαθέντες) δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

«Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν», τονίζει ο κ. Βίλερ μιλώντας στην εφημερίδα «Die Zeit» και επισημαίνει ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Ο Κανόνας 2G, ο οποίος αποτελεί σε αυτή τη φάση βασικό εργαλείο της στρατηγικής πολλών κρατιδιακών κυβερνήσεων, «είναι σημαντικός, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, αυτό δυστυχώς δεν είναι αρκετό», τονίζει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» και ζητά να περιοριστούν οι επαφές, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και κυρίως να κλείσουν τελείως οι «εστίες» μόλυνσης, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ.

Ο κ. Βίλερ εξηγεί ακόμη ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων ανέρχεται στη Γερμανία σε περίπου 15 εκατομμύρια και η κινητικότητα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πέρυσι. Έτσι ο κορονοϊός εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. «Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι τα τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι ελλιπή και ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος», αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Βίλερ υποστηρίζει ότι «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν το σωστό μέτρο», αλλά παραπέμπει ταυτόχρονα και στη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «εφόσον έχουν δοκιμαστεί όλα και ένα μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να μη θέλει να εμβολιαστεί, τότε δεν πρέπει να αποκλειστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός». Αυτή την άποψη την συμμερίζομαι κι εγώ, καταλήγει ο επικεφαλής του «Ρόμπερτ Κοχ».

Σύσκεψη κορυφής παρουσία Μέρκελ

Την ίδια ώρα, τους βασικούς διαπραγματευτές των κομμάτων που συνομιλούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης δέχθηκε νωρίτερα απόψε εκτάκτως η υπηρεσιακή Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση της πανδημίας.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα BILD, η Καγκελάριος συνάντησε στην Καγκελαρία τον υποψήφιο Καγκελάριο Όλαφ Σολτς (SPD), του δύο Προέδρους των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ και από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP) τον αρχηγό Κρίστιαν Λίντνερ και τον Γενικό Γραμματέα Μάρκο Μπούσμαν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εξέλιξη της πανδημίας, αλλά δεν έχουν για την ώρα γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξετάζονται αλλαγές στα ταξίδια εντός κι εκτός ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) αναμένεται εντός της εβδομάδας να αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα ταξίδια προς την ΕΕ, όπως ανακοίνωσε χθες η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό κατά της COVID για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος. «Για το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ συνεργάστηκαν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή και παρέδωσαν το μεγαλύτερο διαλειτουργικό ψηφιακό σύστημα πιστοποιητικών COVID στον κόσμο.

Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, και γι’ αυτό ο ισχυρός συντονισμός είναι το κλειδί», πρόσθεσε η Σ. Κυριακίδου.

«Η στενή συνεργασία και ο συντονισμός είναι απολύτως απαραίτητοι – σε κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού. Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια από την αρχή αυτής της πανδημίας, δεν μπορούμε να επιβάλουμε συντονισμό σε έναν τομέα όπου η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στα κράτη μέλη. Στον τομέα της υγείας δεν χρειάζονται μόνο δύο για το ταγκό, χρειάζονται 27», δήλωσε στη συνέχεια.

Εξάλλου, η Σ. Κυριακίδου τόνισε ότι «τώρα αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που οφείλεται κυρίως στους μη εμβολιασμένους» και πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός συνεχίζει να είναι ένα βασικό όπλο στη φαρέτρα μας. «Ταυτόχρονα όμως, μέχρι να επιτευχθούν αρκετά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και η κατάσταση να τεθεί υπό έλεγχο, σημαντικές μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ όπου χρειάζεται», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη στην Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (ΗΕΡΑ) , τόνισε ότι διαχειρίζεται πλέον όλες τις κοινές προμήθειες θεραπευτικών προϊόντων και συνεργάζεται με εταιρείες και χώρες που συμμετέχουν στην Κοινή Συμφωνία Προμηθειών για να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση σε πολλά υποσχόμενες θεραπείες. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να έχουμε ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ή ένα ισχυρό HERA, χωρίς ένα ισχυρό Πλαίσιο Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ. «Πρέπει να καταλήξουμε σε πολιτική συμφωνία για όλες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα