Γερμανία: Ουδέτερο το Βερολίνο για τον νέο τουρκικό χάρτη

Γερμανία: Ουδέτερο το Βερολίνο για τον νέο τουρκικό χάρτη
Η Άγγελα Μέρκελ AP

Θα πρέπει Αθήνα και Άγκυρα να συνεννοηθούν για τα όρια της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα η Γερμανία περιορίζει αισθητά την έγκριση εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία.

Στη Διεθνή Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 (SAR) παραπέμπει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο η Τουρκία.

Σύμφωνα με το dw.com χωρίς να παίρνει επί της ουσίας θέση το Βερολίνο επισημαίνει πως η σύμβαση «προβλέπει ότι οι περιοχές ευθύνης για τις εθνικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα θα πρέπει να καθοριστούν από τα ενδιαφερόμενα συμβαλλόμενα κράτη μέσω συμφωνίας μεταξύ τους.»

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΕΞ, ότι «η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας διάσωσης είναι εντελώς ανεξάρτητη από την οριοθέτηση των εθνικών θαλάσσιων συνόρων.» Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, «έχουμε ήδη τονίσει πολλές φορές ότι μια λύση στα αμφιλεγόμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενός διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.»

Σε πολύ χαμηλό επίπεδο οι εξαγωγές στην Τουρκία

Το τουρκικό σχέδιο έρευνας και διάσωσης καταγγέλλει σε επιστολές του προς τους ομολόγους του στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ειδικά στην επιστολή του προς τον Χάικο Μάας ο κ. Δένδιας ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να μη δοθούν άδειες εξαγωγής που αφορούν στρατιωτικό υλικό όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και την αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Σε μια πρώτη αντίδραση το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση ακολουθεί «μια περιοριστική και υπεύθυνη πολιτική εξαγωγής όπλων.» Όπως διαβεβαιώνει, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χορήγηση αδειών εξαγωγής λαμβάνονται «μετά από προσεκτική εξέταση και υπό το πρίσμα παραμέτρων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.»

Επίσης επισημαίνεται ότι ο αριθμός των αδειών για εξαγωγές στην Τουρκία βρίσκονται «σε πολύ χαμηλό επίπεδο.» Τα τελευταία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει νέες άδειες εξαγωγής για «κρίσιμους εξοπλισμούς» που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει «στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων», διαβεβαιώνει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

«Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, και με την ιδιότητα της Προεδρίας της ΕΕ, για την αποκλιμάκωση και το διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο.» Όπως ακόμη διαβεβαιώνει, «σε στενή συνεργασία με τους εταίρους στην ΕΕ», μονίμως η κυβέρνηση εξετάζει τις αποφάσεις για τις γερμανικές εξαγωγές παίρνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση ασφάλειας. Ας σημειωθεί ότι πανομοιότυπη δήλωση έκανε στις 9 Σεπτεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομίας Ούλριχ Νούσμπαουμ σε επερώτηση των Πρασίνων για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα