Γερμανία: Ποιος είναι ο ακροδεξιός πολιτικός που μαχαίρωσαν σε συγκέντρωση κατά του Ισλάμ

Διαβάζεται σε 5'
Επίθεση με μαχαίρι στον ακροδεξιό πολιτικό Μίχαελ Στουρτσενμπέργκερ
Επίθεση με μαχαίρι στον ακροδεξιό πολιτικό Μίχαελ Στουρτσενμπέργκερ Rene Priebe/DPA/AFP

Η ζωή και η πολιτική δράση του ακροδεξιού πολιτικού Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ, που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι σε συγκέντρωση κατά του Ισλάμ στο Μανχάιμ της Γερμανίας.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες από την πλατεία Μανχάιμ στη Γερμανία, όπου ο ακροδεξιός πολιτικός Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά του Ισλάμ, με τον δράστη να πέφτει στη συνέχεια νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Κατά την επίθεση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά, με τα πλάνα να προκαλούν σοκ, εκτός από τον ακροδεξιό πολιτικό τραυματίστηκε και αστυνομικός, ενώ σε εξέλιξη βρισκόταν συγκέντρωση του κόμματος Κίνημα Πολιτών Pax Europa (BPE), του οποίου είναι μέλος.

Το κόμμα αυτό είναι γνωστό για την έντονη αντίθεσή του στο Ισλάμ και τους μουσουλμάνους που ζουν στη Γερμανία, ενώ μεταξύ των αιτημάτων τους υπάρχει και η απαγόρευση των τζαμιών.

Ο Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) και κατόπιν πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Η ελευθερία», το οποίο έχει στο μεταξύ διαλυθεί.

Το βαυαρικό παράρτημα της BPE και ο ίδιος ο Στούρτσενμπέργκερ έχουν συνδεθεί με την Pegida, μια ξενοφοβική ακροδεξιά ομάδα με ισχυρό νεοναζιστικό κοινό, όπως αναφέρει το Euronews, γεγονός που προκάλεσε ακόμη και έρευνα από το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος του γερμανικού ομοσπονδιακού κρατιδίου από το 2013 έως το 2022.

Παράλληλα, έχει καταδικαστεί δύο φορές για εξύβριση της αστυνομίας και για υποκίνηση μίσους και υποτίμηση θρησκευτικών διδασκαλιών, ενώ είναι τακτικός αρθρογράφος στο ισλαμοφοβικό μπλογκ «Politically Incorrect».

Η πολιτική δράση του Μίχαελ Στούρτσενμπέργκερ

Ο 59χρονος Μίχαελ Στουρτσενμπέργκερ γεννήθηκε στο Bad Kissingen το 1964 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες και ιστορία στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου. Ο Stürzenberger αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το RTL και το Sat.1, στη συνέχεια εργάστηκε ως εκπρόσωπος τύπου για το CSU του Μονάχου, στο οποίο εντάχθηκε το 2003.

Η “στροφή” στην καριέρα του άλλαξε το 2008 σύμφωνα με την «Bild». Ο φίλος του Ralph Burkei σκοτώθηκε σε τρομοκρατική επίθεση που αποδόθηκε σε ισλαμιστές στη Βομβάη, με τον Στούρτσενμπέργκερ να αφήνει στη συνέχεια το CSUτο 2011 και να εντάσσεται στο κόμμα «Die Freiheit». Δήλωσε επίσης ότι διάβασε το Κοράνι μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκλέχθηκε στο ομοσπονδιακό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος “Ελευθερία”, αλλά λόγω της ακραίας, ισλαμοφοβικής του στάσης, η εκλογή του οδήγησε στην παραίτηση αρκετών κρατικών στελεχών και πολλών μελών, ενώ προηγουμένως είχε τεθεί εκτός οργάνων του κόμματος μετά από μια ανάρτηση σε ιστολόγιο που καλούσε τους μουσουλμάνους να εγκαταλείψουν τη χώρα αν δεν αποκηρύξουν την πίστη τους. Το 2012 μίλησε σε διεθνείς συγκεντρώσεις κατά του τζιχάντ στο Άαρχους της Δανίας και στη Στοκχόλμη.

Ο Στούρτσενμπέργκερ εξελέγη επικεφαλής του Κόμματος της Γερμανικής Ελευθερίας μετά την παραίτηση του René Stadtkewitz το 2013, και κράτησε τη θέση μέχρι το 2016, όταν το κόμμα διαλύθηκε για να φτιαχτεί μετά η Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Έβαλε υποψηφιότητα για τις τοπικές εκλογές στο Μόναχο-Μπογκενχάουζεν το 2013, λαμβάνοντας 0,4% των ψήφων, ενώ το 2014 έβαλε υποψηφιότητα για τις εκλογές στον δήμο του Μόναχο, και σχεδόν καθημερινά έβγαζε δημόσια λόγους στην πλατεία, κερδίζοντας 0,5% των ψήφων στις εκλογές.

Ο Στούρτσενμπέργκερ εμφανίστηκε αρκετές φορές σε εκδηλώσεις που οργάνωσε το ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida στη Δρέσδη.

Στο “μικροσκόπιο” του Βαυαρικό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος

Ως επικριτής του Ισλάμ και μέλος του κινήματος πολιτών Pax Europa (BPE), πολέμησε ενάντια σε ένα μεγάλο τέμενος στο Μόναχο και προειδοποίησε ενάντια στον «ισλαμισμό» της Γερμανίας. Κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν παίρνουν σοβαρά τους κινδύνους. Μάζευε υπογραφές, κατέβηκε στις εκλογές και εμφανιζόταν συχνά σε συγκεντρώσεις.

Στην αρχική σελίδα του Βαυαρικού Κέντρου Πληροφοριών κατά του Εξτρεμισμού λέει γι’ αυτόν: «Υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις ότι ο Στούρτσενμπέργκερ και η βαυαρική περιφερειακή ένωση BPE επιδιώκουν ισλαμοφοβικές προσπάθειες που σχετίζονται με την προστασία του συντάγματος και στοχεύουν στην κατάργηση της θρησκευτικής ελευθερίας για τους μουσουλμάνους. Ο Στούρτσενμπέργκερ διαδίδει τις διατριβές του σε εκδηλώσεις του BPE και στο Διαδίκτυο και δραστηριοποιείται ως συγγραφέας στον ιστότοπο υψηλής εμβέλειας PI-News (Politically Incorrect). Αυτές οι δραστηριότητες του προσφέρουν την ευκαιρία να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό με την ισλαμοφοβική του μανία».

Ο Στούρτσενμπέργκερ και το BPE δεν εμφανίζονται πλέον στην τελευταία έκθεση του Βαυαρικού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος για το 2023. Σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι λιγότερο ενεργοί. Τόσο ο ίδιος όσο και η περιφερειακή ένωση BPE της Βαυαρίας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται.

Ο Στούρτσενμπέργκερ έχει δημοσιεύσει πολλές απειλές εναντίον του στη σελίδα του στο Instagram. Ένα μήνυμα λέει: «Θα σας μαχαιρώσω όλους. Απλώς περιμένετε και δείτε σε άλλο μήνυμα: «Είσαι βρώμικο γιο». Σε ένα άλλο από τα αμέτρητα άμεσα μηνύματα: «Πρέπει να δεχτείς αέρια πολλά μηνύματα που περιέχουν άμεσες απειλές, γλώσσα κοπράνων και σεξουαλικές βίαιες φαντασιώσεις εναντίον της οικογένειας του Stürzenberger».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα