Γερμανία: ‘Πράσινο φως’ για τη νομιμοποίηση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς

Γερμανία: ‘Πράσινο φως’ για τη νομιμοποίηση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς
Φυτό κάνναβης Getty Images/iStockphoto

Προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης βρίσκεται η κυβέρνηση της Γερμανίας, επιτρέποντας τη χρήση της, έως 25 γράμμαρια, για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποιήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς προχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, με την υιοθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα συνοδευτεί από μια εκστρατεία πρόληψης στοχεύοντας τους νέους.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το νομοσχέδιο αποτελεί καμπή σε μια δυστυχώς αποτυχημένη πολιτική για την κάνναβη”.

“Κανένας δεν πρέπει να παρεξηγήσει το νόμο. Η χρήση της κάνναβης θα νομιμοποιηθεί. Εντούτοις παραμένει επικίνδυνη”, ανέφερε ακόμη ο υπουργός σε κοινή δήλωση του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Γεωργίας. “Η προστασία των παιδιών και των νέων ανθρώπων είναι κεντρική συνιστώσα ολόκληρου του νομοσχεδίου”, συμπλήρωσε.

Από την ηλικία των 18 ετών θα επιτρέπεται να αγοράζει κανείς και να έχει στην κατοχή του έως 25 γραμμάρια κάνναβης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί και να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Η Γερμανία, μετά από αυτό, θα έχει μία από τις πιο φιλελεύθερες νομοθεσίες στην Ευρώπη, μαζί με τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, χώρες που νομιμοποίησαν την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς το 2021 και το 2023 αντίστοιχα.

Το αρχικό σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους προχωρούσε πολύ περισσότερο, όμως αναθεωρήθηκε ένεκα των επιφυλάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων των αστυνομικών και των δικαστών, καθώς υπολογίζουν ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει το στόχο του, ο οποίος είναι η παύση του λαθρεμπορίου. Οι υποστηρικτές ελπίζουν με αυτόν τον τρόπο η μαύρη αγορά θα περιοριστεί και οι χρήστες θα μπορέσουν να προστατευθούν από μολυσμένη κάνναβη. Παράλληλα, θα μειώσει το φόρτο εργασίας του δικαστικού συστήματος.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο θα επιτρέπει και την καλλιέργεια έως τριών φυτών κάνναβης για προσωπική χρήση.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία μη κερδοσκοπικών ενώσεων, τα ενήλικα μέλη των οποίων -ο αριθμός τους περιορίζεται στα 500- θα μπορούν να καλλιεργούν το φυτό υπό την επίβλεψη των δημόσιων αρχών μόνο για να το καταναλώνουν τα ίδια, αναφέρει το ΑΠΕ.

Η δραστηριότητα αυτών των “Cannabis Social Clubs” -όπως τα ίδια ονομάσθηκαν- θα πρέπει να ακολουθεί ορισμένους κανόνες κανόνες:

  1. Δεν θα μπορούν να εφοδιάζουν παρά μόνο τα μέλη τους και το πολύ με 50 γραμμάρια το μήνα
  2. Για τους νέους από 18 ως 21 ετών, θα είναι λίγο λιγότερο: 30 γραμμάρια το μήνα
  3. Οι λέσχες αυτές θα ελέγχονται από τις δημόσιες αρχές
  4. Θα απαγορεύεται η κατανάλωση κάνναβης εντός των λεσχών και 200 μέτρων γύρω από αυτές αλλά και γύρω από σχολεία, παιδικές χαρές, χώρους αθλητισμού και ενώσεις νέων

Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, σκοπεύει, εξάλλου, να πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με των νέων για τους κίνδυνους που έχει η κάνναβη για τον εγκέφαλο, “οι οποίοι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι όταν αυτός (ο εγκέφαλος) βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης”.

“Για τους νέους (σ.σ.: κάτω των 18 ετών) η κατανάλωση παραμένει απαγορευμένη και για τους νεαρούς ενηλίκους (έως 21 ετών) είναι περιορισμένη”, υπενθύμισε ο υπουργός σε ανακοίνωσή του.

Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να υποστεί αλλαγές, όταν συζητηθεί στη γερμανική βουλή, την Μπούντεσταγκ, μετά τις θερινές διακοπές. Η άνω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, η Μπούντεσρατ, πρόκειται επίσης να συζητήσει το νομοσχέδιο, αν και το υπουργείο Υγείας επισήμανε πως δεν χρειάζεται έγκριση από την τελευταία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα